Reglera immunförsvaret funkade

tumme
Fallstudier kan också vara intressanta ur ett vetenskaplig perspektiv
Nedan fallstudie genomfördes för nästan 25 år sedan. I en fallstudie använder man förstås många provtagningar. Jag kan ändå inte låta bli att imponeras av vilket batteri av provtagningar man genomförde, redan då. Ur ett totalekonomiskt samhällsperspektiv tror jag att det skulle vara bra att alla som har ME/CFS, eller misstänks ha det, får göra ”en egen” fallstudie. Självklart måste man gå till botten med vad det är som orsakar en sådan svår sjukdom! Tänk om alla med denna sjukdom fick göra det i Sverige. Då hade vi nog inte haft så många långtidssjuka. Nåväl, här kommer berättelsen om den mycket intressanta fallstudien.

Nedreglering av C4a-nivåer gjorde CFS-sjuk patient frisk
En 39-årig kvinna blev sängliggande och oförmögen att arbeta. Hennes symptom inkluderade svår trötthet, muskel- och ledvärk, kognitiva problem och andnöd under träning. Två år senare (1991) fick hon diagnosen CFS.

En lång rad tester var antingen normala eller negativa. Hon testades för borrelia, toxoplasmos, cytomegalovirus, hepatit C, brucellos, histoplasmos, blastomykos, koccidioidomykos och Mycoplasma pneumoniae , C-reaktivt protein, lupus paneler, antimicrosomal och antithyroglobulin antikroppar, cosyntropin stimulering, CA antigen 125, HIV-antikroppar, immunoglobuliner IgG, IgM, IgA och IgE, och IgG underklasser, totalt C4 och C3, tumörnekrosfaktor, interferon α, interferon γ, interleukin (IL) 1β, IL2, IL3, IL4, kutan immunoflourescence antikroppar, lymfocyt uppräknings, totala lymfocyter , naturliga mördarceller, naturliga mördarcellsaktivitet och immun Raji-cellaktivitet).

Ytterligare tester tydde dock konsekvent på ökade nivåer av C4a, som är en av de markörer för pågående immunreaktioner av olika slag.

Det framgår inte hur de nedreglade C4-nivåerna. Men hon blev efter nedregleringen helt frisk. Det tog två månader. Alla symtom försvann och vid uppföljning 16 år senare var hon fortfarande frisk
Källa

Det kanske var Eporatio (EPO) man använde?
EPO kan i vart fall få ned C4a-nivån. I en studie med 60 CFS-patienter behandlades de med lågdos EPO (8000 units). Redan efter 15 dagars behandling blev 51 st (85%) av 60 patienterna bättre – med reducerade symtom!

Läkemedlet används bl a för behandling av symtomgivande anemi (t.ex. trötthet, svaghet och andfåddhet). Anemi förekommer när blodet inte innehåller tillräckligt med röda blodkroppar.

EPO är ett protein som har en funktion vid regleringen av erytrocytproduktionen. Hormonet bildas naturligt i njurarna, men kan ordineras som medicin vid vissa sjukdomar. Det används också illegalt som dopning.

EPO är en form av kolonistimulerande, hematopoetiska tillväxtfaktorer, vilka reglerar benmärgsceller hos alla däggdjur och differentierar blodceller för deras olika uppgifter.
Källa

Det finns tre huvudtyper av anemi
1. Till följd av blodförlust
2. Till följd av nedsatt produktion av röda blodkroppar
3. Till följd av ökad nedbrytning av röda blodkroppar.
 
Orsaker till blodförlust är bland annat trauma och gastrointestinalblödning. Orsaker till en nedsatt produktion kan vara bland annat järnbrist, B12-brist, thalassemi och ett antal olika benmärgsneoplasier. Orsaker till en ökad nedbrytning innefattar ett antal genetiska tillstånd såsom sickel-cell anemi, infektioner som malaria, och vissa autoimmuna sjukdomar med mera.

Källa

Egen reflektion
Det första jag tänker på är givetvis de röda blodkropparna som har sin huvudsakliga uppgift att transportera syre till cellerna och ”ta bort” koldioxid. Eporatio reglerar både ner C4a och påverkar produktionen av de röda blodkropparna. Det verkar vara direkt kopplat till syresättning av kroppens celler, vilket självklart är mycket intressant då många med ME/CFS upplever att de har problem med denna syresättning. Syret räcker liksom inte till. Energin sinar och smärta kan uppstå.  Utmattningen blir ett faktum.  Om man nu bara på 15 dagar fick 85% att må bättre med denna logiska behandling så kanske det kan vara värt att prova, även i Sverige?

Hur många med ME/CFS skulle inte vilja testa eporatio?
Jag skulle faktiskt våga mig på att gissa att flertalet skulle må bättre av denna behandling. Det administreras genom injektion en gång i veckan. Kanske kan vara värt att prova? Vad anser du? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ulla Hjerling

  Mycket intressant!
  Jag har varit sjuk i 20 år.
  Fick under 8 års tid intravenöst järn en gång i månaden och mådde under denna
  tid mycket bättre än jag gör nu.
  Pga komplikationer kan jag inte längre få järn
  Intravenöst.
  Håller även sedan 10-15 år, på med endogen
  andning. Tränar 40 minuter varje kväll.
  Har även en saltpipa.

  Gillad av 1 person

 2. Stina Hultgren

  Låter väldigt intressant. Låter rimligt också utifrån syrebristen man upplever som sjuk. Jag skulle prova om jag fick möjlighet. Får väl höra med min doktor om han har nåt (EPO) i bakfickan att nedreglera C4 med. Hoppfullt att det verkar finnas diverse som hjälper och samtidigt är läget trist eftersom ingen verkar få ta del av de läkemedel som verkar kunna hjälpa. Mer forskning behövs förstås. Jag ställer upp som försöksperson alla dar i veckan.

  Gillad av 1 person

  • Jag håller med! Samtidigt finns det rätt mycket forskning som är gjorda med positiva resultat. Det här är ju ett beprövat läkemedel och såvitt jag förstod av studien så var tåligheten bra med få biverkningar. Så prova kan man väl få göra när utfallet var så bra på så kort tid.

   Gilla

 3. Christina Hedelin

  Tack för allt du skriver, din kunskap och engagemang är värd så mycket!
  Med vänlig hälsning,
  Christina Hedelin

  Gillad av 1 person

 4. Ronny

  C4a i ett provrör borde kunna användas som challenge och möjliga behandlingar testas fram kinesiologiskt. Nu kan vi inte prova det då något samarbete melkan lab och kinesiologer ej existerar.

  Gillad av 1 person

 5. Maria Bergman

  Mycket intressant! Jag skulle också testat om jag fick chansen! 😉
  Bra i info Mats som alltid! 😄

  Gillad av 1 person

 6. Inger Larsson

  Skulle också vilja testa. Har gjort en hel del operationer och tyckker att det är så skönt när jag får syrgas efteråt.

  Gillad av 1 person

  • Ja, att öka syresättning av cellerna är något som man borde forska mer ingående på gällande ME/CFS. Många har ju även problem med mjölksyra.

   Jag fick lära mig följande tumregel av en överläkare:

   I de fall mjölksyran inte försvinner direkt vid vila är problemet oftast relaterat till syrebrist (på cellnivå). Om mjölksyran försvinner direkt efter vila så kan det vara andra orsaker, som exempelvis brist på D-ribos, NADH, CoQ10, SAMe m.m.

   Gilla

 7. Ida eklund

  Hej Mats! Mycket intressant! Jag har inte diagnosen men många tecken på me/cfs, mamma har det! Vi skulle lätt testa det båda två! Det bara måste göras nåt mer åt detta tillstånd. Är ju så hemskt att se sina nära och kära förlora sin tid i livet och likväl att själv känna att månad efter månad bara försvinner. Mvh ida:)

  Gillad av 1 person

 8. Tack! Allt är värd att testa, bara det inte ökar obehaget en längre tid! Det är redan kämpigt som det är!
  Men jag har väldigt högt blodvärde när jag testar Hb. Det är alltid minst 150. Så antagligen har jag inte detta problem, eller? Men andfådd kan jag bli t.o.m. I sängen…väldigt motsägelsefullt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: