Syrebehandling del 3 – fibromyalgi botades

CPAP
Bildkälla

Syrebehandling som nyckelspelare i tillfrisknande?
Att syre är en nyckelspelare avseende några kroniska sjukdomar tror jag starkt på. Syre är en förutsättning för liv. Syre är en förutsättning för energi och ork. Syre är även en förutsättning för att immunförsvaret ska fungera. Det är sunt bondförnuft och det behöver man inte vara medicinskt skolad för att förstå. Att idag mäta syre på cellnivå verkar omöjligt. Däremot kan man mäta hur pass väl syresatt blodet är, men det är inte samma sak. Andningsövningar är det många som mår lite bättre av. Att tillföra syre på konstlad väg kan nog vara ännu effektivare – tror jag.

Lite mer vetenskaplig förklaring av syrets funktion i kroppen
Syre är en av de primära katalysatorer för energi och optimal hälsa. Syre spelar en viktig roll, inte bara i våra andningsprocesser utan i varje metabolisk process. Näringsföreningar inuti våra celler oxideras av enzymer och denna oxidationsprocess är vår viktigaste energikälla. Dessutom är friska celler i kroppen aeroba, vilket innebär att de kräver tillräckliga nivåer av syre för cellandning och tillväxt. När celler berövas syre av någon anledning, kan sönderfall påbörjas och celler mutera eller dö.

Dr. Otto Warburg, nobelpristagare 1931, upptäckte ett nära samband mellan syre och cancer. Hans studier visade att den primära orsaken till cancer är direkt relaterad till syreberövade celler. I själva verket fann han att cancerceller är anaeroba och faktiskt trivs i en syrefattig miljö. Warburg upptäckte också att alkaliskt pH i kroppen innebar högre syreupptagningsförmåga. Låg syrehalt är en normal klinisk bedömning för personer med kroniska sjukdomar.

Hur Syre används i kroppen är en mycket komplex process
Något förenklat; När vi andas syre från luften sprids syret genom membran och in i röda blodkroppar. Det syrerika blodet cirkulerar därefter genom hela kroppen och finner vävnader i behov av syre. Enzymer i kroppen kombineras med syremolekyler och initierar många metabola (dvs oxidativ) processer i kroppen. En av de avfallsprodukter från oxidationen är koldioxid, som sedan frisätts från cellerna in i blodet. Det kombineras med hemoglobin och bikarbonater och det transporteras tillbaka till lungorna -. Där processen börjar om igen.

Syre stöder avgiftning
Hälsa beror i hög grad på hur effektivt näringsämnen kan tas upp och användas på cellnivå, samt hur effektivt gifter och avfall kan tas bort. Toxiner och avfall avlägsnas från kroppen på flera sätt. En del löses i vatten och transporteras till njurarna och levern för filtrering. Det elimineras sedan via urinen och tarmarna. Toxiner utsöndras från kroppen genom svettning. Men några av de giftigaste toxinerna kan endast neutraliseras genom oxidation. Detta är en uppgift för syrerika röda blodkroppar.
Källa

CPAP och APAP

Jag fick ett ”inbox”från en patient med fibromyalgi som läst del 1 och 2 gällande syrebehandling. Hon ville förmedla att hon hade blivit bättre genom en s.k. CPAP som är förkortning av Continuous Positive Airway Pressure, vilket betyder kontinuerlig övertrycksbehandling. CPAP-apparaten skapar ett högre atmosfäriskt tryck i lungorna. APAP är förkortat från Automatically-adjusting Positive Airway Pressure, eller automatiskt justerande övertrycksbehandling.

CPAP och APAP är idag den behandling som främst rekommenderas för behandling av svår eller måttlig sömnapné. Metoden rekommenderas också för personer med kraftig övervikt och/eller samtidig hjärt/kärlsjukdom eller diabetes typ 2. Behandlingen är mycket effektiv. Förbättring av den egna sömn- och livskvaliteten upplevs ofta snabbt.
Källa

Att tillföra syre på konstlad väg är ofta krångligt och dyrt
Jag har undersökt på vilka olika sätt man kan tillföra extra syre till kroppen.  Det är oftast krångligt och dyrt om man nu inte kan få det genom sjukvården (läs del 1 och 2 nedan). En enklare modell kan vara genom CPAP. En apparat som man t.o.m. kan köpa själv för mellan 5-10000 kr.

Genomförd studie där en kvinna med fibromyalgi blev frisk
Det finns exempel på människor som faktisk blir bättre med hjälp av CPAP. Nu nämner jag bara ett, där en kvinna med fibromyalgi blev frisk av CPAP-behandling.
Källa

I övrigt kan ni googla
Det finns 203000 träffar på kombinationen ”cpap fibromyalgia recovery”.
Källa

Och 59200 träffar på kombinationen ”cpap cfs recovery”
Källa

Självklart handlar inte alla inlägg om att patienter med fibromyalgi eller ME/CFS blivit friska av CPAP. De flesta inlägg handlar om sömnapné. Men visst är det intressant?

Förslag till forskare eller behandlande läkare
Genomför en klinisk studie på ett antal patienter med exempelvis ME/CFS och fibromyalgi. Det går väl att genomföra en fas II-studie på en gång då tillförsel av syre knappast kan vara farligt och redan används som medicinsk behandling?  Några kanske kan få EPO-behandling, några HBO och några CPAP-behandling. Det blir ju svårt med en blindad studie. Ja EPO och  HBO skulle möjligtvis fungera för det ändamålet.Men trist för de stackarna som får den nitlotten 😉

Studien skulle inte behöva kosta särskilt mycket pengar att genomföra om man relaterat till andra behandlingar.Jag tror att det är väl investerade pengar som kommer samhället till godo på sikt.

För er som missat del 1 och 2
Del 1: Syrebehandling hjälpte mot fibromyalgi med 100%

Del 2: Hyperbar oxygen (HBO) räddar liv

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Undrande

  Det här är verkligen intressant! Jag har både ME och fibromyalgi sen många år tillbaka.
  Det är svårt att förklara känslan, men jag upplever ofta det som att jag har svårt att andas, att jag inte får tillräckligt med syre vilket gör att jag känner mig svag och yr, ja, energilös. Vid ett par tillfällen har man mätt både min lungkapacitet och syremättnad i blodet och man har inte hittat nåt avvikande.
  Så min fråga är; har man kunnat se en sämre lungkapacitet och/eller en låg syremättnad hos dem som mår bättre av syrebehandling?

  Gillad av 2 personer

 2. Marie Winqvist

  Det här är bara en teori men det finns andra tillstånd när hjärnan är allvarligt påverkad, (mikrovågor) och slutar sända signaler att man skall andas och man tvingas andas medvetet och kämpa för att komma ihåg att ta varenda andetag. Kan vara från en kort stund till ett par timmar. Det känns som andnöd men har ingenting med lungorna att göra.
  Om syresättning (inte akuta tillstånd då utan allmän) Det finns ett preparat Germanium, (ett grundämne) som syresätter kroppen, Plockar med sig tungmetaller och bakterietoxiner. Ökar även membranpotentialen. Germanium passerar även blod-hjärnbarriären och är därför till stor hjälp för hjärnan.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: