Borrelia smittar inte enbart genom fästingbett

loppa
Bild på kattloppa (Ctenocephalidis felis)

Vetenskapliga studier och artiklar stöder alternativa smittkällor
Det förekommer uppgifter om att borrelia kan smitta på många andra sätt än genom fästingar. Detta är särskilt intressant då de flesta människor (även läkare) oftast är av uppfattningen att borrelia enbart kan smitta genom fästingbett. Om borrelia även smittar på andra sätt är det ett rimligt antagande att utgå från att det finns ett antal personer som ovetandes blivit smittade av borrelia, med uppenbar risk för feldiagnosticeringar.

Det finns uppgifter som talar för att borrelia kan överföras genom/från:
1. Blodtransfusioner och organdonationer
Källa (sid. 39-40)

2. Mamma till foster
Källa (sid. 16)

3. Sexuellt umgänge
Borrelia burgdorferi har anträffats i sädesvätska respektive vaginalt sekret.
Källa

Alla som smittats av borrelia vet inte om de blivit bitna av en fästing
Endast en tredjedel av 508 personer med konstaterad borrelia kunde ge en tydlig historia av ett fästingbett. Endast 71% hade haft en hudrodnad. Studien publicerades i februari 2015 (Storbritannien).
Källa

Med anledning av resultatet ovan finns två alternativ, antingen har man inte märkt av fästingbettet, eller så har borrelia smittat på annat sätt. Att två tredjedelar skulle ha missat ett fästingbett verkar osannolikt.

Blodsugande insekter, såsom myggor, flugor, loppor och kvalster
Nedan finns några litterära exempel avseende smittöverföring från andra småkryp.

1. Borrelia burgdorferi har identifierats i 13 arter av kvalster, 15 arter av flugor och två arter av loppor.
Källa

2. Borrelia afzeli har identifierats hos honmyggor av släktet Culex, Aedes och Anopheles.
Källa

3. I en studie identifierades borrelia hos myggor och loppor.
Källa

4. Även i denna studie har borrelia identifierats hos myggor och loppor
Källa

5. I en tysk studie avseende borreliaartrit konstaterades att en patient var smittad av en fluga.
Källa

6. I en fransk studie av fyra borreliapatienter konstaterades att endast en blivit biten av en fästing. Forskarna menade att två av patienterna kan ha ådragit sig borrelia från en mygga eller bitande fluga.
Källa

7. Dr Steven Luger har i The New England Journal of Medicine presenterat ett fall där en patient blev biten av en fluga. 13 dagar senare kunde smitta av borrelia konstateras.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Maria Bergman

  Mycket intressant Mats! 😉

  Gillad av 1 person

 2. Tack Mats för att du uppmärksammar det så många försöker förtränga.

  Gilla

 3. Jag vet tyvärr genom hård erfarenhet hur det ligger till med borrelias virulens och spridningsmöjligheter. Hur kan man få borrelia om man aldrig befunnit sig i dess endemiska miljö, d.v.s utomhus, föredragsvis i skog och/eller halvhögt gräs?

  Gilla

 4. Mycket intressant! Har själv råkat ut för någon insekt, förmodligen en bitande fluga på Kanarieöarna. Jag gick med 39-40 C i en vecka, fick nattliga svettningar och allmänt illamående. På vårdcentralen kallade de det övergångsåldern! Jag sparade insekten ett tag i kylskåpet, men visste inte vart jag skulle skicka den för att få konstaterat om den bar nån smitta. Jag har alltid undrat vad det var som den smittade mig med….
  Därefter blev jag ju smittad av svininfluensavaccinet och blev sen så dålig…har aldrig hämtat mig därefter. 😏

  Gilla

 5. Renate

  Jag är ett levande bevis på att borrelia smittar genom myggor. Efter 7v o två läkare blev det konstaterat borrelia igår, så akut antibiotika kur på 10dag startad. Jag är till 99%säker på att jag blev stungen av en mygga.
  Detta är dock det ENDA jag kan hitta efter att googla runt på ”borrelia av mygga”
  Tack för att du bekräftar min ”teori”.
  Mvh Renate

  Gillad av 1 person

 6. Johan frisk

  Både jag och frun har fått borrelia genom kattloppor. Kattloppsbett förväxlas lätt med myggbett. I vårt fall har husdjuren ( katt och hund ) legat i sängen under dagen. Kattlopporna kryper fram under natten och man blir biten under natten. Jag tror att detta är mycket vanligt och att få känner till detta. Jag tror att detta är vanligaste orsaken till att man fått borrelia utan att uppmärksamma någon fästing.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: