Spiroketer – Del 1

Jag tänkte gå igenom vilka spiroketer man kan finna i människokroppen. Först ut blir syfilis, borrelia och leptospiros .

Spiroketer
Spiroketer är en grupp av bakterier som har en unik cellmorfologi (kan ändra form) och ett speciellt sätt att röra sig på. Spiroketer är mycket tunna, flexibla och spiralformade bakterier som rör sig med hjälp av strukturer som kallas axiella trådar. De flagellära filamenten är inrymda i ett hölje mellan cellväggen peptidoglykan och ett yttre membran. De roterar vid rörelse, vilket gör att de kan böja sig och och rotera under förflyttning. Några spiroketer är patogena och kan överföras till människor.

De två vanligaste patogena spiroketer hos människor är Treponema pallidum, (syfilis) och borrelia burgdorferi.
bild 1
Figur 1. Tvärsnitt av en spiroket som visar placeringen av endoflagella mellan det inre membranet och yttre manteln. Figur 2. B. Borrelia burgdorferi. Figur 3. C. Treponema pallidum, spiroketen som orsakar syfilis. (CDC)
Källa

Leptospiros,  orsakar akut systemisk sjukdom hos djur, men kan även överföras till människor. Sjukdomen kännetecknas av omfattande inflammation i blodkärlen. Den orsakas av en spiroket eller spiralformad bakterie, av släktet Leptospira.
bild 2

Smittkälla vanligast genom bad i sötvatten, förorenad mat och närkontakt med djur

Leptospiros kan infektera de flesta däggdjur, särskilt gnagare och vissa husdjur, men även människor. Smittade djur utsöndrar levande leptospiros i sin urin. Utanför kroppen kan leptospiros leva i flera veckor i sötvatten. Således tar infektion plats genom direktkontakt med urin från infekterade djur eller genom indirekt kontakt med förorenad mat eller vatten. Leptospiros kan lätt tränga in i slemhinnor men förmodligen inte genom intakt hud.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ser fram emot kommande delar

  Gilla

 2. yvonnelofquist

  Jag hoppas att detta arbete får vingar och läses av många. Det finns så många feluppfattniningar och det saknas så mycket kunskap om Borrelia + Co-infektioner. Vi som är drabbade är ju så många fler än ens vi själva säkert kan veta.

  Gillad av 1 person

 3. Henrik Lind

  Bra sammanfattning del 1 Mats!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: