Spiroketer – Del 2

spiroket
I del 1 beskrev jag att I huvudsak tre släkten av spiroketer är patogena för människan; Treponema (syfillis), Borrelia, och Leptospira (fältsjuka) – läs del 1 för mer information.

Läs mer här
Overview of the Pathogenic Spirochetes (Ph. D. Charles S Pavia)

Spirochetes

I denna del 2 beskriver jag lite mer om just Borrelia burgdorferi men även s.k. munspiroketer

Vi börjar med Borrelia burgdorferi
Först 1981 upptäcktes borrelia av Willy Burgdorfer. Några andra kända arter av Borrelia är Borrelia recurrentis, Borrelia hermsii och Borrelia miyamotoi. Dessa är förknippade med återfallsfeber, som är andra typer av infektionssjukdomar. Borrelia burgdorferi fick namnet uppkallat efter sin upptäckare.

Kännetecken för Borrelia burgdorferi
Spiroketerna är oftast mycket långa och smala. De är oftast för smala för att kunna upptäckas i vanligt ljusfältsmikroskop. Därför måste mörkfältsmikroskopi användas för att se dem. Ett mörkfältmikroskop har en speciell kondensator som riktar ljus i en vinkel från sidorna istället för direkt från botten till objektet. Detta gör att partiklarna eller cellerna är synliga som ljusa föremål mot en mörk bakgrund.

Borrelia burgdorferi har en optimal tillväxt vid + 32 ° C, i en aerob miljö (låga syrenivåer). Borrelia burgdorferi är inte klassificerad som grampositiva eller gramnegativa bakterier, men vid laboratorietest har de visat sig vara svagt negativa, men det finns skillnader. (egen not: det finns uppgifter som gör gällande att de kan växla mellan gramnegativa och grampositiva och därför kan vara svåra att detektera med vanliga blodprover).

Borrelia burgdorferi är uppdelade i flera underarter, varav de tre mest kända är
1. Borrelia burgdorferi (i strikt bemärkelse)
2. Borrelia garinii
3. Borrelia afzelii
För att undvika förvirring används termen Borrelia burgdorferi i strikt mening för att indikera att man hänvisar till denna speciella art, medan den term som används för att beskriva alla arter tillsammans är Borrelia burgdorferi sensu lato. I allmänhet används helt enkelt namnet Borrelia burgdorferi.

I USA dominerar Borrelia burgdorferi sensu stricto, medan alla tre arter förekommer i Europa och Asien, även om Borrelia garinii och Borrelia afzelii där är vanligast. Stammarna skiljer sig något i kliniska symptom.

Borrelia burgdorferi penetrerar blod och vävnader av smittade däggdjur och fåglar. Förutom i dess vanliga rörliga spiroketform kan Borrelia burgdorferi också förekomma i andra former, även om detta är föremål för debatt. Det finns dock belägg för att det finns en cystisk form av Borrelia burgdorferi där spiroketerna är inkapslade i ett skyddande hölje (som en kokong), där cellväggen kan saknas eller ändras. Dessutom kan de finnas i vilande (latent) form, som inte reproduceras. I de fall kan behandling med antibiotika vara svårare.

Forskning från de senaste åren tyder på att Borrelia burgdorferi skapar biofilmer som hjälper dem att överleva från immunförsvaret och antibiotika. Emellertid är förekomsten av biofilm inte alltid allmänt accepterat, men börjar bli.
Källa

Nu till  spiroketer i munhålan
Dr William Nordquist har intresserat sig för orala spiroketer och sett samband med förekomst av dem hos patienter med  olika kroniska sjukdomar.

Kan orala spiroketer och borrelia vara samma sak?
Dr William Nordquist berättar om ett fall med en man, hustru och deras barn som alla fick diagnosen borrelia och där alla även visade sig ha muntliga spiroketer i deras plack. Nordquist spekulerar i att borrelia och muntliga spiroketers kan vara en och samma sak. Om ni inte orkar lyssna och se allt kan ni titta 2:55 min in i filmen:

Klustrade orala spiroketer har påvisats hos patient med Parkinsons sjukdom:

Patient med allvarliga hudproblem hade orala spiroketer

Patient med fibromyalgi hade orala spiroketer

Patient med Alzheimer´s sjukdom hade orala spiroketer
Titta 15 sek ini filmen:

Att borsta tänderna räcker inte
Spiroketer kan sprida sig i kroppen och de är väldigt svåra att få bort, enbart i munnen. Denna patient borstade sina tänder med tandkräm tre gånger om dagen utan verkan. Det enda som fungerade, för att döda spiroketerna i munhålan, var genom att kraftigt skölja munnen i två minuter med en lösning av Dakin och vatten (1:20).

Spiroketerna dör in vitro vid en frekvens av 1000 Hz
I den här videon behandlas plackprov med en elektromagnetisk frekvens på 1000 Hz vilket orsakar avstannande aktivitet och slutligen spiroketers död. Övriga mikroorganismer överlevde.

Spiroketer är formade för att kunna tränga sig in i kroppens vävnader
Nordquist har genom denna film lyckats fånga spiroketens unika förmåga att penetrera kroppens vävnader likt en korkskruv:

Läs mer här och här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Maria Bergman

  Mycket intressant och bra jobbat säger jag med! 😊
  Hoppas många läser detta! ❤

  Gillad av 2 personer

 2. Annelie

  Usch vad äckligt😨 har jag sånt i munnen med om jag har det i blodet?
  Jag hoppas många läser och uppmärksammar dessa eländiga sjukdomar!

  Gillad av 1 person

 3. Hej, kom in på denna sida av en slump! Du har säkert fått många tips! 2016 i okt kom boken ”Medial Läkning ut” skriven av Anthony William, det är Så hoppfullt och ”ganska enkelt” att finna väg till hälsa! Ps det är ingen flum eller hokus pokus bok! Önskar dig och din fru allt gott inför det nya året. Mvh Lena Jaretoft

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: