”Restsymtom” eller ”kronisk borrelia”

Den exakta orsaken till PTLDS är ännu inte känd
Det är inte ovanligt att patienter som behandlats för borrelia med en rekommenderad 2-3 veckors antibiotikakur kan ha kvardröjande symtom av trötthet, smärta, eller led- och muskelvärk när de avslutar behandlingen. I en del av fallen, kan dessa symtom pågå i mer än 6 månader. Även om det ibland kallas ”kronisk borrelia” kallas det korrekt för ”Post-treatment Lyme Disease Syndrome” (PTLDS). Även i Sverige.

De flesta medicinska experter tror att de kvardröjande symtomen är resultatet av kvarvarande skador på vävnader och immunsystemet som skedde under infektionen. Liknande komplikationer och ”autoimmuna” svar är kända för att inträffa efter andra infektioner, inklusive Campylobacter (Guillain-Barrés syndrom), Chlamydia (Reiters syndrom), och streptokocker i halsen. Däremot anser vissa att dessa symtom speglar ihållande infektion med Borrelia. Nya djurstudier har givit upphov till frågor som kräver ytterligare forskning. Kliniska studier pågår för att fastställa orsaken till PTLDS hos människor.
Källa

Kronisk borrelia
Jag misstänker förstås att det finns både PTLDS och de som faktisk går med en aktiv infektion, även efter 6 månader. Om den hypotesen stämmer blir det fel att kalla båda tillstånden för ”kronisk borrelia”. Risken blir att man diskuterar ”äpplen och päron”.

Kronisk borrelia existerar enligt Folkhälsomyndigheten i tre fall:
1. Kronisk akrodermatit
2. Kronisk artrit
3. Sen (kronisk) neuroborrelios med en infektion som har varaktighet över 6 månader
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Tommy Mårtensson

  Hej. I mitt fall som har diagnosen reaktiv artrit (Reiters sedan år 1972), kronisk sedan början på 1990-talet, har sjukvården aldrig hittat någon infektion. Har testat det mesta genom åren, som HIV, klamydia, gonorré o övriga STD sjukdomar med negativa resultat. Sjukvården har aldrig genom åren testat för vektorburna infektioner trots att jag påtalat alla mina fästingbett, bett av älgflugor, knott o mygg.
  Jag har alltid fått höra att det är så liten risk att bli smittad av fästingar.
  NU när de testade för borrelia hösten 2015 så hittar de inget där heller.
  Kan nämna att båda mina jakthundar fick hjärnhinneinflammation (år 1987-88 i Gbg), varav den ena fick avlivas av veterinär. Orsak?

  Gillad av 1 person

 2. Ingen skulle acceptera dylik dumhet att benämna det ”POST TUBERCULOSIS TREATMENT SYNDROME”, när man visar sig ha kronisk tuberkulos

  Så bör alltså inte vi heller.

  Man kan få permanenta skador JA, men så länge som symptom förbättras så är det INTE PLDTS. Det är inte samma sak. Jag vet det av egen erfarenhet.

  Sedan så kan det, vilket inte över huvudtaget diskuteras i Sverige, vara så att många coinfektioners symptom överlappar med borreliasymptom och om man hamnar i ”platåfas” så bör det testas och utredas om inte någon annan patogen komplicerar symptombilden och sjukdomsutvecklingen.

  ILADS begrepp MSIDS bör bli generellt vedertaget inom svensk vård och blir nog så, i sinom tid.

  Borrelia är kompetent. Den gömmer sig i vävnader, ligger i lur och återinträder i blodbanan när kusten är klar och vårt immunförsvar slappnat av. Biofilm, cystform bidrar också att skapa den persisterande formen, dvs tertiär borrelia, som disseminerar i kroppen och skapa mer komplexa sjukdomstillstånd som aldrig erkänns vara borrelia tex ALS, ME, Alzheimer etc. Den fungerar precis som sin kusin Syfilis i alla avseenden.

  Borrelia kallas inte ”den store imitatören” (ärvd titel från syfilis) utan anledning och den svenska vårdens uppenbara förtrollning av Semmelweisseffekten (https://en.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_reflex) hålla oss i ett medeltida förhållningssätt till vetenskap, erfarenhet och forskning för lång tid framöver och vår förhoppning står till det faktum att när USA (IDSA) säger ”HOPPA” så reagerar Sverige med att fråga ”hur högt” så kommer vi TVINGAS följa efter.

  Som du själv redan nämnt i tidigare inlägg så finns ILADS alternativa behandlingsrekommendationer postade på Clearing House (amerikansk motsvarighet till FHM’s eller SMI’s hemsida) och det står läkarna där fritt idag att adoptera den attityd till vård som botar/förbättrar flest patienter, vilket kommer bli en samhällelig vinst ganska omgående.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: