Intressant information i film om ME/CFS

Det är fri förhandsvisning av filmen Forgotten Plague denna helg 
Läs mer här om filmen och lösenord för att kunna se den gratis
Filmen Forgotten Plague finns här med engelsk text
Här är trailern

I rollerna: Ian Lipkin, Ron Davis, Anthony Komaroff, Andy Kogelnik, Llewellyn King, Hillary Johnson, Ryan Prior

ME/CFS kopplas till låg NK-cellsaktivitet
Drygt 4 minuter in i filmen säger Dr Karen Bullington att de flesta med ME/CFS har en låg nivå av NK-cellsaktivitet. De som har under nivå 10 lider av svår trötthet. Ryan hade så låg nivå som 5. De flesta friska har över 50.
karen
 Dr Karen Bullington. Bildkälla

Någon medicinskt kunnig som kan svara på detta?
Jag har aldrig hört någon tala om sådana stora skillnader förut. Det är intressant att måttet på NK är i paritet med sjukdomens svårighetsgrad. Om jag fritt tillåter mig att spekulera borde det väl kunna innebära att de med ME/CFS kan ha låggradiga infektioner hela tiden? Infektioner som en normalt frisk människa kanske inte ens märker av? Dagens provtagningsmöjligheter kanske därmed har svårt att påvisa en sådan infektion? De flesta med sjukdomen har i stort normala blodvärden gällande standardprover. Det vore intressant om någon medicinskt kunnig kan svara på detta.

Studier som visar på kopplingen mellan ME/CFS och låg NK-cellsaktivitet
I en australiensisk studie har man kunnat visa på signifikanta skillnader avseende NK-cellsaktivitet mellan friska, medelsjuka och svårt sjuka i ME/CFS.

Nk
Källa

Även i en amerikansk studie har samma sak konstaterats.
Källa

Ampligen förstärker NK-cellsaktiviteten
Ampligen är ett ännu ej godkänt läkemedel, men fas III-studie pågår i USA. Tidigare studier har visat att undergrupper av ME(CFS svarar bra på medicineringen.

MyTommorros i Nederländerna administrerar möjligheten för de läkare i Europa som är intresserade att prova behandling under vissa omständigheter.
Öppna ett konto här och gå med

3 sätt att boosta NK-cellerna naturligt
Healthrising har skrivit en artikel om hur man på naturlig väg kan förstärka NK-cellsaktiviteten
1. Råmjölk
2. Melatonin
3. Vissa svampar.
Det finns självklart fler s.k. adaptogener som är immunmodulerande. Svårigheten med naturliga preparat är att det inte alltid finns tillräckliga studier, varför användningen även kan få oönskade effekter.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anders

  Intressant läsning! Om man genom ett prov på t.ex. vårdcentral vill kolla sitt NK-cellsaktivitet, vad är det då för prov man kan fråga om?

  Gillad av 1 person

 2. Man kan väl ringa lab och fråga 😊

  Gillad av 1 person

 3. Mycket intressant! Ska se filmen.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: