Flera med ME/CFS i Sverige kan må bättre

killerBildkälla

Naturliga mördarceller (NK-celler)
I ett flertal studier har man kunnat påvisa att patienter med ME/CFS antingen har för få antal NK-celler eller för låg aktivitet avseende NK-celler. Man kan t.o.m. se att aktiviteten hos NK-cellerna minskar i paritet med hur svår ME/CFS man har. Det är faktist oerhört intressant.

Då måste man fråga sig – Vad är det som gör att aktiviteten minskar, eller vad är det som gör att antalet är färre hos de med ME/CFS? Ja, det kan inte jag svara på. Det kan nog ingen annan heller just nu.

NK-cell attackerar en cancercell

Vad vi vet om NK-celler
Cirka tio procent av alla vita blodkroppar i blodet utgörs av NK-celler. Dessa centrala immunceller har i huvudsak två viktiga funktioner; dels att själva döda virusinfekterade celler, dels att interagera med andra celler i samband med immunsvar. NK-cellerna dödar även cancerceller. De utgör en viktig del av kroppens skydd mot virus och cancer.
Läs mer

NK-celler är en typ av vita blodkroppar i det medfödda (ospecifika) immunförsvaret
Förutom att NK-celler kan stoppa virus och cancer har de förmågan att aktivera andra celler i immunförsvaret. Bland annat aktiveras makrofager genom att NK-celler utsöndrar cytokinen IFN-γ (interferon-gamma). Försöksdjur där NK-celler har slagits ut visar på en högre känslighet för virusinfektioner, vilket antyder att NK-celler är en viktig del av immunförsvaret.
Källa

En tre minuter lång video om NK-cellernas funktion

Makrofager
Eftersom vi nu vet att väl fungerande NK-celler aktiverar makrofager som också ingår i det ospecifika immunförsvaret så innebär det självklart att låg NK-cellsaktivitet eller få antal NK-celler även inverkar negativt på makrofager. Makrofager (storätare) fungerar genom att äta upp främmande celler såsom bakterier, en process som kallas för fagocytos.
Källa

En makrofag ”äter” bakterier

Logisk slutsats?
Låg aktivitet av NK-celler innebär försvagat immunförsvar mot virus och cancer. Indirekt även mot bakterier då makrofagerna är beroende av att NK-cellerna aktiverar dem.

ME/CFS innebär per automatik en sjukdom som har ett svagt ospecifikt immunförsvar. Att det specifika immuförsvaret kan vara starkt är en annan sak. Det kan leda till autoimmunitet. Men om det ospecifika immunförsvaret är svagt så finns en uppenbar risk att man går med ständiga infektioner hela tiden. Eller vad tror du?

Jag tycker det är självklart att forskning i Sverige bör satsa på att förstärka NK-cellernas aktivitet. Det går redan nu att göra genom att administrera Ampligen. Varför görs inte det? Det är faktiskt logiskt att fler kommer må bättre om de får Ampligen. Du som läkare har ju faktiskt möjlighet att gå med i myTomorrows program i Europa genom New early access programs.

Har du som läkare en eller flera ME/CFS-patienter som är svårt sjuka – gå med här.

Information om Ampligen
Hemispherx Biopharma är ett litet biofarmaceutiskt företag som specialiserat sig på RNA-nukleinsyror för användning mot virala sjukdomar och andra försvagande sjukdomar. Redan för ca 20 år sedan tog de fram en imnunmodukerande medicin vid namn Ampligen som i ett flertal studier haft mycket positiv effekt på ME/CFS-patienter.

Kenny De Meirleier m.f.l presenterade redan 1996 en belgisk studie med CFS-patienter som intog Ampligen under 24 veckor. Alla ökade i genomsnitt sin aktivitetsnivå med 43%, från 53 till 76 KPS-poäng (KPS 80 = man kan utföra alla vardagliga aktiviteter med ansträngning). De ökade även syreupptagningsförmågan från 1,16 liter /minut till 1,48 liter/minut. Det var ett rätt bra resultat.

1997 visade Dr. Lapp att Ampligen uppvisade betydande förbättring hos 80% av sina CFS-patienter och 50% återhämtade sig helt. Tio år senare ansåg han det märkligt att medicinen som var ett bra botemedel mot en undergrupp av ME/CFS inte godkändes av amerikanska Food and Drug Administration (FDA). Det har varit många resor med FDA om medicinen.

Dr. Bateman är övertygad om att Ampligen förbättrar symtomen och funktion hos vissa patienter efter några veckor till månader av användning. 2004 konstaterade hon att majoriteten av patienterna som fick drogen visade en klar förbättring.

Resultaten av behandling med Ampligen i USA och Belgien visar att det är en effektiv behandling för en undergrupp ME/CFS-patienter med svår kraftlöshet. Efter sex månaders behandling med Ampligen fick de facto cirka 80% av de behandlade patienterna en i princip fullständig klinisk återhämtning, vilket innebar att patienten kunde gå tillbaka till skolan eller arbeta . Den typiska patienten hade varit sängliggande på grund av sjukdomen mellan 3 och 7 år före inledandet av behandling.

Pågående studie i USA
Just nu pågår den största kliniska studien genom tiderna avseende ampligenbehandling av 300 ME-patienter i USA. Studien avslutas i februari 2018.
Källor finns på denna sida

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. ulla

  Instämmer i de slutsatser du dragit om NK cellernas betydelse. Bra sammanfattning och uppmaning t läkarkåren. Följer med intresse den amerikanska Ampligen studien.

  Gillad av 1 person

  • Tack, jag misstänker dock att TLR3 är viktigare då det visat sig att inaktiva personer har låg aktivitet i NK-cellerna.

   Det kan innebära att sjukdomen ME/CFS orsakar låg aktivitet av NK-celler mer än att låg aktivitet av NK-celler orsakar ME/CFS. Men det är förstås en spekulation.

   TLR3 är ett mycket viktigt protein som identifierar virus och bidrar till att de vita blodkropparna kan ta kål på viruset. Ampligentillverkarna har insett det. Ampligen ökar proteinnivån av TLR3 vad jag erfar, efter allt jag läst. Därutöver ökar TLR3 aktiviteten hos NK-cellerna. Det innebär ökad interferontillverkning och därigenom ökad aktivitet hos makrofagerna.

   NK-celler slår ut virus och tumörceller. Makrofager slår ut bakterier. Ja – i det ospecifika immunförsvaret, men det är viktigast.

   Därför tror jag att TLR3 är den viktigaste spelaren här 🙂

   Det finns faktiskt något som kan vara naturens Ampligen, något som innehåller 3-Phenyl-Propenal.

   Eter lite efterforskning har jag funnit något som innehåller det; en kinesisk ört som heter Guizhi-Tang. Läs gärna denna studie:

   Klicka för att komma åt Effects%20of%203-Phenyl-Propenal%20on%20the%20Expression%20of%20Toll-Like%20Receptors%20and%20Downstream%20Signaling%20Components%20on%20Raw264.7%20.pdf

   Kom gärna med synpunkter om vad du tror Ulla!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: