Spiroketer – Del 3

bor
Bild på Borrelia recurrentis

Lusburen återfallsfeber – Borrelia recurrentis
De klassiska symtomen består av plötsligen påkommande feberattacker; häftigt insjuknande, feber 40-41°C, frossa, huvud- och muskelvärk. Besvären pågår i två till fyra dygn, ibland längre, sedan sjunker febern snabbt. Efter två till fyra dygn (ibland något längre) kan en ny attack uppträda och så vidare.

Smittspridning
Sjukdomen sprids via klädlusen, Pediculus humanus. När de suger blod utsöndrar de smittämnet i sin avföring. Man kan infekteras då man p.g.a. klåda gnider in avföringen i lusbettssåret. Sjukdomen smittar enligt Folkhälsomyndigheten ej direkt från människa till människa utan alltid via löss.
Källa

Diagnosticering svår p.g.a. begränsad erfarenhet
Folkhälsomyndigheten menar att det är svårt med diagnosticering då
referensmetodik sker genom mikroskopiskt påvisande av spiroketerna i blod.

”Med tanke på den begränsade erfarenhet de flesta svenska bakteriologer har av detta förfaringssätt måste för slutgiltig diagnos DNA specifikt för återfallsfeber Borrelia påvisas med en känslig metod som t.ex. PCR. I detta sammanhang torde glpQ-genen vara användbar.”

GlpQ (glycerol-fosfodiester-fosfodiesterase) är ett antigen som används för att särskilja återfallsfeber från Lyme borrelios.
Källa

Andra arter av spiroketer som orsakar återfallsfeber
Sjukdomsförloppet vid återfallsfeber orsakad av andra Borreliaarter än Borrelia recurrentis är mindre studerat. Nedan finns de arter som är kända:

lusfeber
Bildkälla

Tarmspiroketer
Tarmspiroketer innefattar en heterogen grupp av bakterier Brachyspira och Serpulina som orsakar diarré . Hos människor dominerar Brachyspira aalborgi och Brachyspira pilosicoli. Brachyspira och Serpulina ansågs först vara separata släkten. Det finns dock brist på betydande fylogenetiska skillnader vilket lett till en gemensam klassificering – Brachyspira.

Det finns inte så mycket information om just Brachyspira kopplat till människor. Inom veterinärmedicinen har Brachyspira knutits till diarrésjukdom hos grisar (svindysenteri), fjäderfä, hundar, katter, pungråtta och marsvin. Via humana PCR i avföringsprov har man kunnat konstera bakterien. De högsta nivåerna av kolonisering av tarmspiroketer finns hos homosexuella män och HIV-infekterade individer. I USA, har homosexuella män visat andelen kolonisering så hög som 20,6 till 62,5%.
Källa

Läs gärna även del 1 och 2
Del 1
– Treponema pallidum (syfilis)
– Borrelia burgdorferi (samlingsnamn för ”vanliga” borrelia)
– Leptospiros (fältfeber)

Del 2
Fördjupning av borrelia burgdorferi som i huvudsak delas upp i
1. Borrelia burgdorferi (i strikt bemärkelse)
2. Borrelia garinii
3. Borrelia afzelii
Samt översiktlig genomgång av orala spiroketer

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Maria Bergman

    Intressant Mats! 😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: