Toll-like receptor 2 (TLR2) verkar påverka risken att drabbas av borrelia
I en studie från 2005 identifierades en genvariant som skyddar mot borreliainfektion hos människor. 155 patienter med borrelia undersöktes och man fann att alla smittade hade varianten AG eller GG av SNP rs5743708. Ingen hade varianten AA, varför just den varianten verkar utgöra ett potentiellt skydd mot utveckling av borrelia [Pubmed ID 16081826].
Rs5743708 är en SNP hos TLR2-genen på kromosom 4. Tyvärr kontrolleras inte just den genen genom 23andme:s DNA-test som en del av mina läsare genomfört.
Källa
Vilda möss har ett naturligt skydd mot borrelia
Forskare från universitet i Zürich och Lund, under ledning av evolutionsbiologen Barbara Tschirren, visade att skillnaden i utsatthet bland djuren har genetiskt ursprung. De undersökte vilda möss i en storskalig fältstudie. Forskarna upptäckte att möss med en viss variant av TLR2 var runt tre gånger mindre känsliga för Borrelia.
Källa
Toll-like receptors (TLR)
TLR är ett protein som spelar en viktig roll i det ospecifika (medfödda) immunförsvaret. Dessa receptorer passar ihop med strukturer på ytan av sjukdomsframkallande organismer och hjälper således de vita blodkropparna att målsöka patogener.
TLR söker efter följande
TLR1 / TLR2: lipoproteiner från bakterier
TLR3: dubbelsträngade RNA från virus
TLR4: lipopolysackarid (LPS) från gramnegativa bakterier
TLR5: flagellinet från bakterier
TLR6: flera diacyl lipopeptider från mycoplasma
TLR7 / TLR8: enkelsträngade RNA från virus
TLR9: ometylerade CpG oligodeoxinukleotiden DNA-agonister och antagonister. TLR-agonister har förmågan att aktivera immunsystemet, och TLR-antagonister har potential att bli immunsuppressiv och antiinflammatorisk.
Källa
Läkemedel som är agonister till TLR2
Det finns agonister (motsats till antagonister) till TLR2. D.v.s. läkemedel som ökar proteinnivån av TLR2. InvivoGen är ett företag som specialiserat sig på detta.
Källa
Tocris är ett annat företag som tagit fram en agonist som har positiv verkan på både TLR 1 och 2.
Källa
I övrigt verkar det som att probiotikabakterier som bl.a. finns i kefirgryn och fermenterade grönsaker har positiv effekt på de flesta TLR.
Källa