Senare stadier av borrelia är både svåra att upptäcka och behandla

challenge
PCR (genom DNA) har sina begränsningar
Dr. Christina Nelson, Medical Officer in the Bacterial Diseases Branch of CDC’s Division of Vector-Borne Disease har på ett rätt enkelt sätt förklarat varför borrelia är svårt att diagnosticera. Genom PCR upptäcker man Borrelia-DNA i blodet hos färre än hälften av patienterna i början av akuta stadier av sjukdomen. Med tiden, då borreliasmittan har pågått i en månad eller mer, kan borreliabakterierna (spiroketer) vara svårt att finna i blodet överhuvudtaget.
Se video

Att kunna påvisa borrelia vid serologi är osäkert
ELISA är väldigt osäkert. Sensitiviten är så låg som 43%. Det är dock den vanligaste formen av borreliaprov som sjukvården idag erbjuder.
Källa

Folkhälsomyndigheten om möjligheten att diagnosticera genom labbprover
”Med tillgängliga metoder kan specifika antikroppar påvisas i serum i 10-50 % vid erythema migrans (högre frekvens vid multipla erytem), i 60-70 % vid lymfocytom eller hjärtpåverkan, och i närmare 100 % vid akrodermatit eller artrit. Vid neuroborrelios kan antikroppar påvisas i serum i 30-50 % efter 2 veckors sjukdomsduration och i närmare 100 % efter 6-8 veckor. Antikroppar ses ofta tidigare i cerebrospinalvätska än i serum, och intratekal antikroppsproduktion kan påvisas i upp till 80 % efter 2 veckors neurologisk sjukdom.”
Källa

Det är svårt att behandla långt gången borreliainfektion
Av ungefär samma skäl som det är svårt att finna spiroketer i blodet med PCR är det lika svårt för antibiotika att finna och slå ut spiroketerna. Ju längre tiden går, desto svårare.

Varför?
1. Borreliaspiroketen har en spiralform som gör det möjligt för den att borra sig djupt in i vävnader och brosk (inklusive hjärna och nervsystem), utom räckhåll för de flesta antibiotika.

2. Borreliaspiroketen kan konverteras till en form som kan leva inuti celler (intracellulärt), där antibiotika har mindre räckvidd.

3. Borrelia kan likt andra bakterier bilda vilande cystor som är helt resistenta mot antibiotika; desto hårdare du angriper dem, desto motståndskraftigare blir dem.

4. Borrelia kan existera i biofilmer, som är skyddade kolonier, vilket gör det svårt för antiobiotika att komma åt bakterierna. Effektivare antibiotika håller dock på att utprovas för att även kunna lösa upp biofilm.

5. Borrelia har flera associerade infektioner (co-infektioner) som även kan leva intracellulärt.

Borrelia (och även dess co-infektioner) svarar långsamt på antibiotika och har mer tid att utveckla resistens mot antibiotika. Att använda flera antibiotika samtidigt kan därför vara nödvändigt om infektionen varat över längre tid.

Det finns självklart svårigheter med att använda antibiotika under längre tid då antibiotika hämmar immunförsvaret då tarmflorans balans påverkas negativt (dysbios). Man kan inte bli frisk utan optimalt immunförsvar, varför det ofta är nödvändigt att kompensera med ”goda bakterier” (probiotika, fermenterade grönsaker, kefirgryn mm).
Källa

Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Carina L.C Johansson

  Hej, finns det möjlighet att nå dig/tfn angående fråga/ behandling, för borrelia som jag fått besked att jag haft, via prov/lumbalpunktion med 6 v mellanrum i juni månad. Beskedet var att jag har 190 IgG. Varit hos neurolog, infektionsmottagning etc haft låga D-vitamin världen, som är optimala nu men har fortfarande ledvärk på många ställen. Ej fått läkemedelsbehandling. Mycket intressant artikel. Ja, historien är lång…..

  Tack på förhand och bästa hälsningar /
  Carina L.C Johansson
  mobil: 0723979510

  Gillad av 1 person

  • Carina, jag är inte läkare och kan därför inte ge dig konkreta råd. Det är tyvärr även.många som ringer mig och jag har vare sig ork eller tid.

   I ditt fall har du dock flwrdubbel ökning av IgG och om du inte tidigare fått antibiotikabehandling är det mycket, mycket märkligt att du inte fått behandling. I ditt fall anser jag att du ska kontakta VC och begära second opinion i de fall du har överensstämmande symtom med neuroborrelios, eftersom provsvaret.är i cerebrospinalvätskan.

   Med anledning av att du tidigare inte fått behandling är det svårt för dem att hävda genomgången infektion vid kvarvarande symtom. Det tror jag tom CVi i Uppsala håller med om.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: