Genetiska faktorer kopplat till ME/CFS

Genetik är en faktor av betydelse för utveckling av kroniska sjukdomar
Ett antal möjliga områden för genetisk känslighet har tidigare identifierats hos patienter med ME/CFS i olika studier.

Nancy Klimas Gene Study
För närvarande ansvarar Dr Nancy Klima för att samla in DNA-uppgifter (inkl ett omfattande frågeformulär om symtom m.m.) från ME/CFS-patienter i hela världen. Syftet är att bygga upp en databas som forskare ska få tillgång till. Det blir då lättare att se vilka avvikelser ME/CFS-patienter har i jämförelse med friska kontrollpersoner. Först då vet man om ME/CFS kan vara genetiskt betingat, d.v.s.att vissa har lättare för att drabbas av sjukdomen.

Självklart är det även av stort intresse om man på något sätt kan kompensera de avvikelser man antas finna för att på så sätt lättare kunna behandla sjukdomen. Idag finns inget registrerat läkemedel som behandlar ME/CFS.
Läs mer här

35 genetiska skillnader och 16 betydande avvikelser
Forskare vid Imperial College i London, jämförde redan år 2005 geners koppling till immunceller hos 25 CFS-patienter och 25 friska kontrollpersoner. De fann inledningsvis 35 gener som visade skillnader, medan mer exakt undersökning visade att 16 st visade tydliga och betydande avvikelser.

16 gener
Bilden visar de 16 gener med betydande avvikelser från frisk kontrollgrupp.   Källa

Mitokondriestudie
I en studie av Paul Billing-Ross m.fl. (publicerad 20 jan 2016, USA) jämfördes 193 ME/CFS-patienter med 196 friska kontrollpersoner avseende DNA som kan relateras till mitokondrierna. Flera avvikelser kunde konstateras.
Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. http://www.kajzakavat.se/2015/03/amalgam-kvicksilverforgiftning-me.html?m=1

    Undrar hur mycket gift man fick redan innan födelsen .
    Kvicksilvret ger dna skador .

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: