Detta har inget direkt med sjukdomar att göra

stefan
Bildkälla

Yrkesskicklig, förmögen, intelligent, rolig eller en god medmänniska?
Om du får välja en av dessa egenskaper – vilken skulle du helst vilja ha?
De flesta skulle nog välja att vara en god medmänniska – eller hur? Det andra lockar, men betyder faktiskt inte lika mycket. Empati och förmåga att försöka förstå andra i kris betyder så mycket mer.
Läs mer

Stefan Einhorn, professor vid Karolinska Institutet, är övertygad om att snällhet lönar sig. Till och med i den akademiska världen.

Det har med hur vi är som människor att göra. Kanske läkare, forskare. professorer kan fundera lite extra på detta?

”Snäll har knappast varit ett epitet att skryta med. Snarare har den snälle hånats, eftersom egenskapen förknippats med vekhet, dumhet och en oförmåga att försvara sig eller stå på sig, som i uttrycket: ”Även kossan på ängen är snäll”. Men att inte stå för sin åsikt eller säga ifrån om någon gjort orätt är en falsk snällhet”, menar professor Stefan Einhorn.

Den som beskriver sig som för snäll för att ta sig fram i den akademiska världen kanske snarare är feg än snäll. Den som är äkta snäll vågar hävda sig, sin åsikt och sin förmåga. För hos den äkta snälle är snällheten förankrad i övertygelsen om vissa grundläggande etiska värderingar som handlar om människors lika värde, om att vi har mer att vinna på att samarbeta än att konkurrera.

När Stefan Einhorn blev 40 fick han en livskris. Han- upplevde sådant som han inte kunde förklara och fylldes med en känsla av riktning och mening. Hade han blivit tokig eller fanns det en gud? Han kände sig tvungen att utforska frågorna och skriva en bok.
Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Clas Mellby

  Att vara snäll är inget jag eftersträvar men däremot att vara omtänksam. Jag har nog liknande förhållningssätt till att vara snäll som beskrivs av Stefan Einhorn, dvs lite mesig, inte så mycket j-r anamma och så vidare. Snälla barn är ofta de som är tysta och inte hittar på så mycket hyss. Om jag hade barn skulle jag nog önska att de var goda medmänniskor, kreativa, stökiga och tog plats. Empatisk förmåga är aldrig fel, men snäll – nej tack.
  Det finns flera studier som visar att det finns en överrepresentation av dyslexi, ADHD och andra diagnoser bland entreprenörer. Som barn var dessa tämliga stökiga och krävde en hel del jobb från föräldrarna. Allt annat än snälla. Vilka är det som kommer att ändra på det som inte funkar i samhället? Inte är det de snälla, utan de goda medmänniskor som har lite dyslexi, ADHD etc. som har svårt att sitta still och titta på. Jag upplever att Stefan Einhorn försöker omvärdera begreppet snäll. I grunden har vi nog samma övertygelse: lite med omtänksamhet i akademin skulle kunna göra stor skillnad i världen. Till det bättre.

  Gilla

 2. Det är inte dumt att vara snäll!! 😉

  Gillad av 1 person

 3. Jag tror det är du Clas som inte förstår vad ordet snäll betyder.
  Snäll är motsatsordet till elak…
  Alltså är snäll och omtänksam närbesläktade ord, med ungefär samma betydelse.
  Att dessutom blanda in barn med ADHD i detta och mena på att dom ”allt annat än snälla”!!!
  Det skulle betyda att de är elaka då!
  Nä, där gick du för långt. Att de har speciella behov och att vi som deras föräldrar får jobba hårdare än andra föräldrar för att hänga med i svängarna och hjälpa dom med ”stoppknappen” ibland… det är inget som har med illvilja att göra, det gör dom inte elaka. Nä, om en person är snäll eller elak har inte med deras aktivitetsnivå eller hur krävande de är att göra (isf skulle ju alla rörelsehindrade barn vara elaka/osnälla dom med… tänk va mycket jobb det krävs att ta hand om dom). Nä, om man är snäll eller inte är kopplat till om du vill andra väl eller inte. Sen kan dina förutsättningar kanske ställa till det för dig…
  Jag kommer att tänka på hur en del personer säger att en bebis som sover bra på nätterna och är lugn och glad är en ”snäll bebis”. Vilket är helt fel… det är en nöjd, frisk och harmonisk bebis. En bebis som skriker eller vaknar på natten har ju troligen ont i magen eller är hungrig eller blöt… inte är den elak för det!
  Nej, det Stefan skriver är helt riktigt…. han försöker inte omvärdera begreppet snäll. Han försöker reda ut begreppet så folk ska sluta använda det felaktigt.

  Tack Stefan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: