Sverige intar förstaplats gällande sjukvård

I denna rapport jämförs hur den svenska sjukvården står sig i förhållande till vården i andra länder; EU 15 exklusive Grekland, plus Norge och USA.

I 2015 års jämförelse intar Sverige första platsen i det kvalitetsindex som sammanfattar olika kvalitetsindikatorer. Som i flera andra jämförelser kommer även övriga nordiska länderna högt, där Norge, Finland och Danmark i nämnd ordning intar tredje, fjärde och femteplatserna. Nederländerna kommer tvåa.

Kvalitetsindexet är uppbyggt av tretton olika kvalitetsindikatorer som i huvudsak hämtats från OECD Health Statistics.

jabba

När det handlar om tillgänglighet är Sverige däremot fyra från botten
tillgänglig

Sverige har tredje lägst konsumtion av antiobiotika
Det är ett av alla mått på framgångsrik sjukvård.

antibi

Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Rosita Hellberg

    Mycket intressant! Observera dock, att Tyskland har haft lägre än Sverige (tabell 20) men ökat något de senaste åren och Sverige minskat. Kan de vara för att de Svenska patienterna åker dit och får behandling.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: