Vad din doktor inte sagt till dig om borrelia

”Provtagnings- och behandlingsmetoder är undermåliga i de fall man gått med borrelia länge”
Det är ofta inte doktorns fel. Det beror på bristande utbildning, bristande rutiner och bristande omvärldsbevakning. Dr X verkar dock ha förstått denna problematik. Mycket tack vare att han haft en drivkraft att finna en lösning då hans familj drabbats.

Går det att göra mer, eller ska vi nöja oss med hur vi har det i Sverige?
Folkhälsomyndigheten menar att vissa prover är tillförlitliga, men långt ifrån alla. Statens Beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) anser att behandlingstiden har evidens 1 av 4. Ändå verkar många läkare ha uppfattningen att kronisk borrelia antingen inte finns, eller går att behandla. Är det rimligt?

En kort film med grundläggande information om borrelia
https://www.youtube.com/watch?v=AegNMY0qWEk

Tidig behandling av borreliainfektion är ofta lyckosam
En borreliainfektion är oftast lätt att behandla om den upptäcks i ett tidigt stadium då spiroketerna finns fritt simmandes i blodflödet och då är mycket känsliga för antibiotikabehandling. Om borrelian inte blivit behandlad, eller otillräckligt behandlad händer olika saker, redan efter veckor och definitivt efter månader och år.

Försvårande omständigheter
Borrelia försvagar immunförsvaret genom att med hjälp av cytokiner och lipoproteiner dämpa immunreaktionen samt genom att variera sina ytproteiner förhindra bildningen av antikroppar. Det gör det svårt att genom vanligt blodprov identifiera en aktiv infektion då blodprovet kan visa ett normalt resultat.

För att skydda sig mot kroppens immunförsvar kan borrelian maskera sig eller dölja sig
Professor Seppo Meri och Pernilla Sviberg (Finland) har konstaterat att borreliabakterien maskerar sig antingen genom att variera sina egna ytproteiner eller genom att binda kroppens egna immunförsvarsreglerande faktorer till vissa ytproteiner.
Källa

Ytterligare försvårande omständigheter
Borrelia kan vid yttre hot anta cystform (rulla ihop sig) och även bilda biofilm, vilket gör det svårare för både provtagning (att konstatera infektion) och även behandla infektion. Dessutom borrar spiroketerna in sig i vävnad och är då skyddade mot både upptäckt och vanlig behandling.

Borreliaspiroketerna bildar cystform (titta på röd pil 55 sek in i filmen)
Det är allmänt känt att de bakterier som befinner sig i spiroketform antar s.k. cystform ½ till 2 timmar efter antibiotikabehandling. De blir då svårare för antibiotikan att slå ut. Så fort miljön blir fientlig eller inte tillräckligt gynnsam så skyddar de sig själva genom cystform.
https://www.youtube.com/watch?v=zOrbEnFeT1k

Läs mer här

Och här

Borreliabakterier bildar biofilm
När borreliabakterierna befinner sig i biofilm blir de svårare för antibiotika att slå ut.
Dr Eva Sapi förklarar mer om detta mer ingående i denna film från NorVect-konferensen 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=a03dvNMmmx0

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Janna

  Jättebra sammanfattning! Det är konstigt att man inte skulle kunna med hjälp av klinisk diagnostik och vid tillgång av patientens historia kunna erkänna borrelia-infektion, när de blodprover som finns fallerar. Irritationen för hur detta sköts runt om i världen växer och det är dags att regeringarna börjar vakna inför en kommande katastrof i samhället. Det är dags att vakna upp inför den epidemi som sköljer över hela världen.

  Gillad av 1 person

 2. Utmärkt förklarat.

  Gillad av 1 person

 3. Maria Bergman

  Jättebra och lättläst förklarat och intressant som alltid Mats! 😉
  Hoppas du och vi får se nån slags förändring i Sverige! 👍🌼

  Gillad av 1 person

 4. Pirjo H

  Mycket bra Mats!

  Gillad av 1 person

 5. Inga Pålsson

  Hej!
  Kanske har du redan sett detta, men skickar dig en länk till Lyme Disease Summit:
  http://chroniclymediseasesummit.com/
  Ca 30 föredrag om olika aspekter på borrelia.
  Hälsningar
  Inga

  Gillad av 1 person

 6. Irene Skogsberg

  Tack Mats! Bra sammanfattning.

  Gillad av 1 person

 7. Kristian Blom

  De var bra lätt läst sen de här ska min läker få läsa konstig om inte börja vaknar nu då

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: