Från att ACT hjälper de som mår psykiskt dåligt så kanske ACT snart kan bota cancer?

Bara man tänker rätt så kan man bota alla sjukdomar. I vart fall tänka bort dem. Är det så enkelt?

ACT – ”Acceptance and Commitment Therapy”
ACT är en psykoterapeutisk behandlingsmodell som utgår från KBT (kognitiv beteendeterapi). Behandlingsmodellen har spritt sig världen runt, dock inom viss begränsad krets. Den ses som något ”mirakelmedel” – att man kan tänka bort det som är ”dåligt”, som felaktiga tankar,  smärta och numera även trötthet samt kraftig utmattning. Kan det vara rimligt? Tänk med sunt förnuft, det brukar räcka rätt långt.

I en artikel från år 2006 kan man läsa om mobbing där ACT fungerade som behandling 
Utifrån den psykologi jag läst verkar det vara rimligt att metoden kan fungera i detta fall. Det är väl vad ACT är avsett för? Men det var för tio år sedan.
Läs artikeln här

Experimentella försök pågår (eller har pågått?)
På senare tid har vissa experimentella försök pågått när det gäller kroniskt sjuka personer. Människor som oftast är hem- eller sängbundna, t ex patienter med ME/CFS. De mår fruktansvärt dåligt. De flesta har insjuknat i en kraftig infektion, eller flera av varandra efterföljande infektioner. De blir aldrig friska. Flera har rullstol och rullator. Gemensamt för de allra flesta är att en kort ansträngning gör att de blir totalt utslagna, i flera dagar. I övrigt är normalläget för de allra flesta att de är sjukskrivna på heltid.

I morse sa min fru, som är med i ACT-studien – ”Jag orkar inte längre, jag vet inte vad jag ska göra”. Jag höll på att börja gråta. Jag verkligen ser hur hon lider. Ursäkta, men hur i helvete kan man tro att ACT ska hjälpa henne i sitt tillstånd?

Internationell biomedicinsk forskning pågår 
Det pågår väldigt mycket internationell forskning just nu. Det finns olika teorier. Men de flesta teorier utgår från att det är en dysfunktion i immunsystemet. Mycket talar för det. I USA har National Institutes of Health (NIH) gjort en storsatsning för att försöka ta reda på de underliggande faktorerna. I Sverige görs inte mycket åt rätt håll. Det är allt för få som är intresserade och mycket få personer inom både forskning och sjukvård som har tillräcklig kompetens om sjukdomen.

Felsatsningen på ACT  som behandling mot ME/CFS kommer att avslöjas
Jag är övertygad om att det inom en överskådlig framtid kommer visa sig att Karolinska Universitetssjukhusets satsning på ACT-studien var helt felaktig.

Jag genomför själv en undersökning där jag försöker finna kopplingar mellan olika psykiatriker och psykologer i omvärlden, varför detta har gått så långt att man verkligen kan tro att denna behandlingsmetod kan vara framgångsrik när det gäller somatiska sjukdomar. Jag har rätt mycket material men försöker finna de sista pusselbitarna. Jag kanske inte kommer fram till något som kan övertyga alla, men det finns intressanta kopplingar. Det har med den kontroversielle Steven Hayes att göra (han som kom på denna metod). Det har med den mycket kritiserade Michael Sharpe att göra – mannen som är en av de som stod bakom den största ”bluffstudien” genom tiderna avseende sjukdomen: ”ME can be beaten by taking more exercise and positive thinking”.
Läs mer här

Det finns samband, och jag är tämligen övertygad om att Karolinska Universitetssjukhuset har gjort bort sig i denna del, inte minst när den internationella forskningen kommer att redovisa orsaken till vad ME/CFS beror på. Det är bara en tidsfråga, bl.a. enligt den mer erkände forskare Ian Lipkin – ”Om tre till fem år är problemet med ME/CFS löst”.

Det finns inte många av de ME/CFS-patienter som har lättare att förhålla sig till sina symtom tack vare den studie som bedrivits, eller bedrivs. Det är högst oklart om studien pågår eller är avslutad, oavsett vad som står i ansökningen. Det har varit en riktig röra kring denna studie!

Min fru blev sämre varje gång hon hade varit där. Utifrån hur studien har bedrivits är jag övertygad om att detta är ett totalt misslyckande. En riktig felsatsning!

Tänk om Sverige hade satsat på biomedicinsk forskning istället?
Sommaren 2015 lämnade jag in en namninsamling på 1137 namn för ökade anslag till biomedicinsk forskning. Vetenskapsrådet svarade i stort att mer forskning behövs, men att intresset bland forskare var svagt.  Jag startade då en ny namninsamling  (1177 namn) som går ut på att Sverige bör bidra till internationell forskning (eftersom vi inte verkar ha förmågan själva). På grund av att det är relativt få som är diagnosticerade I ME/CFS är det svårt att få ihop fler namn. Jag har gjort vad jag kunnat i den delen.

Ni som har mer information att ge får gärna skicka ett mail till mig på databas@outlook.com

Jag återkommer inom kort med en mer fullödig redovisning.

Mats Lindström
Anhörig

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Pirjo H

  Jag har debatterat i flera år om just detta och eftersom ACT och KBT ska vara så bra för oss så varför inte använda det som behandling vid cancer, hjärtsjukdomar, diabetes, tumörer etc!!

  Gillad av 1 person

 2. Lena

  Om det funnits en möjlighet att tänka sig frisk så hade inte jag varit sjuk nu.

  Gillad av 1 person

 3. Lars Sundin

  Om vården lade sina pengar på att söka orsak vore det mer relevant. Finns ej vilja att söka orsak till sjukdomar? Vilka krafter verkar för att satsa enbart på lindring? Var finns läkare och forskare som vill bota sjuka? Att sjuka behöver samtalsstöd vid svår sjukdom ifrågasätts inte. Det kan vi och vet utan att satsa stora pengar på det. Att lära sig leva med kronisk sjukdom är bra. Det behövs vid de flesta svåra sjukdomar. Men det botar ej orsaken. Idag har för många läkare en grundsyn, vid svåra sjukdomar, att det är psykiskt. Var de får sin fantasi och psykiska blockering ifrån vet jag inte men något i utbildning eller i systemet har lärt dessa läkare tro så hårt på sin fantasi så det blir sanning för dem. Det är katastrofalt, för det hindrar dem söka orsaken och finna bot. Den dag läkaren kan bevisa sin egen fantasi tror jag på den fantasin många läkare vill sprida ut med förödande konsekvenser ibland för den sjuka.

  Gillad av 1 person

 4. Forskare

  Detta känns lite knepigt då sjukdomstillståndet är svårt att artbestämma. Var hör det hemma? Enligt gällande praxis utesluter man först svåra sjukdomar. När man kommit så långt att inga prover är avvikande, utan enbart symtom kvarstår, är det svårt att göra en korrekt diagnosticering. Jag tror nog att de allra flesta med diagnosen är somatiskt sjuka. Därför är det viktigt att forskning inom det biomedicinska området bedrivs.

  Att KBT-liknande behandlingar kan ha vissa fördelar finns det belägg för, även vid kroniska besvär. Det handlar då oftast om att lära sig att förhålla sig till sjukdomen. Denna studie har ett lite annorlunda upplägg , där hypotesen verkar vara om ACT som behandling kan få deltagare att kunna återgå i arbete. Det är kanske inte troligt.

  Det blir både spännande och intressant att följa utvecklingen. Att svensk forskning har halkat efter är inte unikt enbart inom detta område.

  Gilla

 5. Sara

  Att svensk forskning halkat efter också i detta område kan omöjligt vara okänt för någon vårdgivare. En stor hjälp för dessa patienter idag vore om läkare bemöter patienter på ett annat sätt än som görs idag. Istället för att lägga huvudet på sned och lägga skuld och skam på patienten, så var rättfram och ge patienten hopp och stöd. Säg som det är, att det inte sker något i Sverige idag, men utomlands finns det forskning om både orsak och bot. Säg till din patient att du följer de senaste rönen och att det kommer att hända mycket inom en snar framtid, men inte från svensk forskningshåll.

  Gillad av 1 person

 6. Mario

  Möjligt att en del svåra sjukdomar först utesluts som någon skrev, men det vanligaste är nog att en räcka standardprov tas om och om igen och när det ej visar något blir patienten problemet o avfärdas med en psykiatrisk problematik. Sällan görs en fördjupad infektionsutredning samt titt på immunförsvar, som tex vid hiv infektion, T-cellers antal och funktion. Cytokin nivåer etc. Först då framgår,enligt min egen erfarenhet,stora avvikelser hos svårt drabbade ME patienter! Samma med arbets EKG, vilket dock innebär risk för kraftig försämring hos patienten. Att fortsätta slösa forskningsmedel på dessa för ME patienter irrelevanta studier är inget annat än skandal o ansvarslöst. Läkare ska ju vara skyldiga att informera sig om nya forsknings rön beträffande olika sjukdomar o det är då märkligt att tex den nya IOM definitionen av ME/cfs inte uppmärksammas, ej heller den grava kritik som nu riktas mot den sk PACE studien och dess falsifierade resultat ang KBT/GET’s påstått positiva effekt hos patientgruppen. Nu borde det sättas stopp och patienterna vägra delta!

  Gillad av 1 person

  • Bra Mario! Jag håller med. Vi får själva bekosta flera prov utomlands för att få svar på olika frågor.

   Gilla

  • Lars Sundin

   Tyvärr har du rätt. Varför läkare slarvar och ej tar sjuka på allvar vet jag inte. Inget nytt fenomen utan blivit värre de senaste 15 åren, om det beror på kompetensen hos läkare vet jag inte men någon brist hos dem är det. Det tog dem 14 år komma på enkel borrelia hos mig nu med skador. Vet väldigt många som de kommit på väldigt sent sen har vi andra diagnoser som grunden kan vara borrelia eller andra infektioner i botten.
   Att industrin vill sälja olika lindringar och få andra tro att det är psykiskt kan jag förstå men om läkare väljer gå på detta så undrar jag vad de väljer först egen makt och pengar framför bota sjuka…

   Gillad av 1 person

 7. Stina Hultgren

  Vore ju fantastiskt om det fokuserades på sånt som kan bota och hjälpa oss tusentals sjuka (och mer eller mindre handikappade) istället för att forska på hur vi ska tänka kring sjukdomen. Tills botemedel/ordentlig lindring kommer får vi leva på hoppet. När det fokuseras på psykologiska ”behandlingar” känner jag att hoppet grusas och att sjukdomen inte tas på allvar.

  Gillad av 1 person

 8. Maria Bergman

  Jag har inte mått bättre av det och ingen annan heller vad jag vet!
  Tack för informationen Mats! 🌟

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: