Fokus på Th1, Th2 och Th17 kan vara viktigt avseende kroniska sjukdomar

T-hjälparceller
T-hjälparcellerna (T-lymfocyter med CD4-markören på sin yta) förekommer i olika subtyper och utsöndrar olika mönster av cytokiner. När det gäller immunförsvaret brukar man titta på olika jämviktsförhållanden. Om det finns en överaktivitet på en del av T-hjälparcellerna kan det finnas en underaktivitet på andra. Man brukar oftast beröra Th1/Th2-balans, men även Th17 förekommer.

Th1 producerar främst IL-2 och INF-(gamma) och hjälper övriga immunförsvaret mot framförallt virusangrepp.

Th2 producerar en rad andra cytokiner: IL-4, IL-5, IL-9, IL-10, IL-13 m.fl. och hjälper övriga immunförsvaret mot bakterier, parasiter och allergener.
Läs mer här

Th17  producerar cytokinen IL-17 och även IL-21 och Il-22. Dysreglering av Th17-celler har associerats med autoimmuna sjukdomar och inflammation. I fallet med autoimmuna sjukdomar kan överaktivering av Th17-celler orsaka inflammation.
Läs mer här

IL-17A och IL-17E aktiverar hudceller (keratinocyter) och luftrörsslemhinnans celler (bronkiala endotelceller) att producera bl.a. defensiner. Defensinerna är viktiga för att bekämpa svampinfektioner.
Källa

Det går att ta prov för sin dominans Th/1/Th2/Th17 i Sverige
Det är ett ovanligt prov, men kan vara av intresse för att veta vad som bör stimuleras och vad som behöver ”bromsas” genom immunmodulering eller specifik immunoterapi, för att försöka ”switcha” immunförsvaret.  Jag har tidigare skrivit om bl a immunovir och alutard som man haft vissa framgångar med.
Läs mer här

Det finns teorier om att de flesta patienter med ME/CFS har ett dominant Th2-försvar på bekostnad av framförallt Th1-försvar. Det innebär rent teoretiskt att kroppens immunförsvar mest arbetar med bakterier, parasiter och allergener, men inte lika effektivt mot virus.  På samma sätt finns teorier om att patienter med kronisk borrelia har ett dominant Th1-försvar, vilket då skulle innebära att deras Th2-försvar inte är tillräckligt starkt för att arbeta mot bl.a. bakterier.

Th1 eller Th2/Th17-dominans?
Dr Frank Twisk, Nederländerna, är av uppfattningen att dominansen kan växla mellan antingen Th1-dominans eller Th2/Th17-dominans och att ME/CFS-patienter har den senare varianten. Twisk har åskådliggjort detta med följande bild.

Th17

Källa

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anders

  Hej Mats

  Jag önskar din fru bättring och det är bra att hon har någon som dig som inte ger upp och håller sig ajour med kunskap.

  Jag är själv intresserad av th1 th2 th17 och skulle gärna vilja veta var man kan ta det någonstans. Har kollat klinisk kemi i malmö och det finns ett test som innefattar th1, th2 ,th17 och kostar ungefär 3000 kr. Jag vet inte om det är ett sådant för jag vill ju även veta dom olika markörerna under varje TH står sig gentemot varandra. Jag antar även att en immunolog har hand om dom detta.

  Vet du något mera så skriv gärna, jag är väldigt angelägen.

  Anders

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: