ALS, Autoimmunitet och Rituximab

ALS är en sjukdom där 50% avlider inom 2 år och 80% inom 5 år
Ulf Ljungblad är en läkare som drabbades av ALS år 2010. Ett skäl till att Ulf Ljungblad fortfarande lever är förmodligen den ‘off label-behandling’ han och hans läkare inledde tillsammans med immunologer på Karolinska institutet, som Ulf Ljungblad sedan tidigare samarbetade med. Man hade i prov sett att hans nivåer av en viss B-lymfocyt var avsevärt förhöjda. Efter att ha bekräftat iakttagelsen hos åtta andra ALS-patienter inledde man behandling med rituximab.

Ljungblad tror att det autoimmuna spåret skulle bli mer uppmärksammat om forskningen oftare lyssnade på patienterna, till exempel genom djupintervjuer. Tröttheten och smärtorna som så många ALS-patienter talar om är ju typiska symtom på inflammation, menar han.

Han försöker förändra synsättet när det gäller denna allvarliga sjukdom. Om man ändå ska dö så är det värt att prova olika behandlingar. Men i Sverige får, enligt Ljungblad, många ALS-patienter som vill prova rituximab som off label-behandling nej av sina läkare. Off label innebär att läkaren står som personligt ansvarig för behandlingen.

Rituximab är ett läkemedel som man kan behandla MS-patienter med, fast den är inte godkänd för det. Ändå nekas ALS-patienter denna behandling med beskedet att det är oetiskt eller till och med olagligt.

– Om du har en sjukdom där du har 100-procentig mortalitet, vad har du egentligen att förlora när det gäller att använda godkända läkemedel som använts på många andra patienter med icke-dödliga sjukdomar?

Läs mer i Läkartidningen (2016-02-17)

Läs Ulf Ljungblads artikel i Läkartidningen (2014-11-06)

Lär om hans mer personliga berättelse här (augusti 2014)

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Elin

  Skandal! Oetiskt och mot läkarnas hederskodex att inte göra allt som står i deras makt att bota sjuka. Mycket ledsamt.

  Gillad av 1 person

 2. Pirjo H

  Handlar säkert om pengar och inget annat!!! Människors liv och hälsa betyder inget i Sverige! Se bara hur man behabdlar oss ME-sjuka också!!! Jag skulle vilja påstå att värst av alla grupper!

  Gilla

 3. Det borde vara brottsligt för läkare att inte försöka med alla tänkbara behandlingsalternativ vid sjukdomar! Även sådana som inte är avsedda för just en specifik sjukdom. Det borde dessutom vara brottsligt att inte utreda sjukdomar så långt det är möjligt, med alla upptänkliga metoder. Det är så många människor som är feldiagnosticerade och därmed felbehandlade idag. Detta gäller i synnerhet alla patienter som har kriteriediagnoser, men säkert många andra också. Man blir så oerhört upprörd över hur man blir behandlad av svensk sjukvård eller snarare hur man blir underlåten behandling! Min uppmaning till alla politiker, läkare, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, IVO, landstingen med flera är: Tänk om, gör rätt!!!

  Gillad av 1 person

 4. Anna-Kari. Andersson

  Kan vi inte ta eget ansvar via ngt dokument för sådan behandling. Kan väl inte vara så riskfyllt om alternativet är döden?
  Vi måste kunna få påverka behandlingar i såna lägen.
  Troligen förenat med kostnader.

  Gillad av 1 person

 5. Så dumt att inte få pröva och ge denna behandling. …om patienten själv vill ……100 % död ändå inom kort .

  Gillad av 2 personer

 6. Clas Mellby

  Vi håller på med ett angränsande projekt där vi ska pröva olika så kallade biologiska läkemedel (använda mot RA) på fibromyalgi. Bland dessa finns Rituximab. Vi har anledning att tro ALS, fibromyalgi, ME/CFS, RA m fl är närbesläktade diagnoser. Det handlar om olika varianter av autoimmuna syndrom som framkallats av en cerebral lågintensiv inflammation. Grundorsak till detta är kan vi bara spekulera i men en gissning är att östrogen kan spela in då några kvinnor blivit avsevärt bättre när de slutat med p-piller eller tagit ut p-stav. Det skulle i så fall delvis förklara könsfördelningen av fibromyalgi-drabbade.
  Vi är dock något förvånade över läkemedelsbolagens ljumma intresse fast det skulle kunna handla om en 500% ökning av deras läkemedel (som redan är godkända mot RA). Vi får se om vi kan övertala någon att vara med. Anledningen till att vi tror biologiska läkemedel kan användas på en mångfald diagnoser är att vi har några ”off-label”-fall där patienter blivit i princip helt friska från fibromyalgi.
  => Finns det någon av läsarna här som provat något biologiskt läkemedel och tagit bort p-piller/p-stav vore det intressant att få kännedom om detta.

  Gillad av 1 person

 7. C Olsson

  Se upp bara så att folk med diagnosen ALS, Fibromyalgi, ME/CFS osv inte istället lider av någon eller några infektioner (som tex borrelios) för då är Rituximab nog en rätt så olämplig behandling.

  Gillad av 1 person

  • Ja, det är mycket viktigt. Man ska dessutom känna till att rituximab kan ha allvarliga biverkningar. Mortaliteten är relativt hög vid behandling. Faktiskt ett av de farligaste läkemedel som finns.

   Gilla

 8. Sara

  Lovande att höra att något skall provas som botmedel vid dessa sjukdomar.
  Intressant med östrogenspåret då jag som me-drabbad har ett litet överskott på just östrogen. När börjar ni Clas Mellby?

  Gillad av 1 person

 9. affabro

  Några pärlor ur Ulf Ljungblads berättelse citat:
  ”I litteraturen upplever jag att man famnar i blindo där alla sysslar med sin teori om etiologin
  inom sitt forskningsområde. Man ägnar sig åt sina egna teorier och letar i sina stuprör.” Att man från neurologernas sida inte varit mer offensiv när det gäller olika terapeutiska pilotprojekt vid
  ALS tolkar jag som ett symptom på att läkekonsten håller på att försvinna ur vårt yrke”
  ”Mitt budskap till neurologerna blir då också att de bör lyssna på patienterna.
  Själv hade jag turen att träffa en prestigelös, åtgärdsinriktad,nyfiken, forskningserfaren, pensionerad neurolog som lyssnade på patienten.”
  ”Efter att ha talat med kollegor som är patienter kan jag konstatera prestigelöshet inte verkar vara något
  dominerande inslag i många kollegors personlighet och att vara kollega blir i många fall en
  belastning för läkaren som också är patient.”
  Det här tycker jag är några pärlor ur Ulf Ljungblads egen berättelse om att insjukna i ALS, som han anser vara en autoimmun sjukdom, liknande sjukdomarna MS och ME/CFS.

  Gillad av 1 person

 10. Maria Bergman

  Tack återigen Mats för jätteintressant berättelse! Jag är också glad av att läsa alla kommentarer här i bloggen man lär sig nåt nytt varje gång! 😉👍💜

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: