Borrelia – en tyst epidemi

”Ett huvudbudskap i filmen som båda sidor verkar ense om är att det behövs mer kunskap om hur borrelia diagnosticeras och behandlas”
Mikael Österby, SVT

Mörkningen kommer att avslöjas
Jag har tillsammans med flera läkare, jurister och professorer och en filmare påbörjat ett omfattande arbete som kommer att avslöja den enorma mörkning som pågår i Sverige avseende kronisk borrelia. En mörkning som TV4 hittills valt att stödja, trots den enorma kritik som framförts mot kändisdoktorns felaktiga uttalande: ”Kronisk borrelia finns inte”.

Här kan ni se dokumentären Borrelia – en tyst epidemi
Dokumentären fälldes för opartiskhet av Granskningsnämnden. De som ligger bakom anmälan ingår troligen i Sveriges mörkning av kronisk borrelia, som oftast förklaras med restsymtom, trots att aktiv infektion pågår i många fall.
https://vimeo.com/95647143

Min fru blev feldiagnosticerad på grund av denna mörkning
Claudia fick ingen hjälp av svensk sjukvård. Över 7 år av vår familjs liv är förstört. Nu får hon hjälp och blir bättre.

Jag kommer att publicera flera fall där svensk sjukvård totalt misslyckats
Det är inte sjukvårdens fel. Det är sjukvårdens ”verktygslåda” som är helt tom på grund av direkta felaktiga behandlingsriktlinjer och helt värdelösa provtagningsmetoder som idag finns i Sverige.

Det som behöver göras
Nya borreliatester måste provas ut och valideras i Sverige. Behandlingsriktlinjer utifrån ILADS rekommendationer måste införas.

USA ligger långt före, som vanligt. Sverige kommer givetvis att följa efter, men det kommer att ta tid. Men vi har inte tid. Det handlar om folkhälsa och det behöver prioriteras nu!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Sannah Lindberg

  Hur går funderingarna runt det faktum att antibiotika inte hjälper många ? Att det bildas biofilmer ? Jag tillhör dom som åt ca 4-5 olika sorters antibiotika i 12 månader och hade trots detta fullt med spiroketer och bakterier kvar i blodet? .. Känner flera som lagt flera 100 000 kronor på IV behandling utomlands men trots denna aggressiva behandling fortfarande är sjuka . Viss lindring upplevs under en kortare period men dessvärre är ju många tillbaka på ruta ett igen. Ett av problemen är ju det faktum att dessa otroligt listiga patogener lever i symbios med både tungmetaller ( då främst kvicksilver) och candida.. Vilket vården inte heller kan eller behandlar i någon större utsträckning. I medicinsk access publicerades en utmärkt artikel där man menar på att sjukvården behöver en egen haverikommission och kan bara hålla med.

  Gillad av 2 personer

  • Antibiotika hjälper ca 80% av de med kronisk borrelia. 60% blir friska, 20% blir bättre och 10% svarar inte på behandlingen.

   Mer information kommer snart i en total redovisning. Skriver inte mer om detta just nu.

   Gillad av 1 person

  • Lena

   Det kan bero på att det var för kort tid. Kolla på denna länk, en helt ovetenskaplig studie över hur lång tid det tagit att bli mer än 90% frisk. http://willtherebecake.org/2015/11/11/success-rates-of-various-lyme-treatment-options-a-personal-study/. Med detta säger jag inte att antibiotika är rätt för alla, ville bara ge en annan nyans till ditt inlägg

   Gillad av 1 person

   • Sannah Lindberg

    Hur kommer det sig att många får sk återfall ?Trots flera år på IV och oralt abx ? Då inte svenska sjukvården vill eller ger ordentliga abx-kurer från början så undrar jag hur tillförlitlig den statistik man refererar till är? Eller vad statistiken bygger på, vilka studier? Jag är helt för att man ger ordentliga antibiotika kurer direkt vid bett och att man inte bör chansa med tanke på det lidande som obehandlad borrelia och co-infektion innebär för den drabbade.
    Dock bör man vara medveten om att väldigt många inte blir hjälpta av abx.. oavsett om det rör sig om 3-6 månader eller 5-7 år..
    Viktigt att man är införstådd med detta och inte har allt för stora förhoppningar om att tex IV-behandling utomlands är lösningen på problemet.

    Gilla

 2. Helena H.

  Vilka spännande nyheter 😀
  Väntar otåligt på resultatet. 👏👏 bra jobbat.
  Säg till ifall du behöver fler fall. Har blivit feldiagnostiserad sen 1998 i sverige. Håller på samlar ihop mina journaler och har åtminstone 2 st negativa ELISA vad jag kan se.
  Har resultatet och bilderna från dualdur hösten 2015

  Gilla

 3. Maria Bergman

  Mycket bra Mats att du tar upp kampen! Det ska bli spännande att se när allt är färdigt! Bra film den var lång men jag klarade av det pga att jag tog pauser😊 Jag håller tummarna för ditt arbete! 🌼

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: