Ny studie om fästingrelaterade sjukdomar

Ixodes ricinus är den fästingart som vanligen angriper människor och husdjur i Sverige. Utöver denna art finns det elva andra fästingarter i Sverige, de flesta angriper fåglar.

Den 17 mars 2016 presenterades en fransk studie
Totalt 267 fästingar av arten Ixodes ricinus samlades in och analyserades genom PCR för att identifiera eventuell närvaro av 37 kända patogener (bakterier och parasiter). Bland de infekterade fästingarna var 45% co-infekterade med bakterier och hade  upp till fem olika bakterier. När man lägger till parasiter var alla fästingar infekterade av åtminstone en parasit, och upp till åtta parasiter  identifierades i samma fästing.

Det fanns även ett starkt samband mellan Borrelia garinii och Borrelia Afzelii , medan det inte fanns några signifikanta interaktioner mellan bakterier och parasiter.

vanligaste
Observera att Bartonella benämns B . Henselae  ovan. Förutom de patogener som finns upptagna upptäcktes även andra patogener med lägre prevalens. Borrelia miyamotoi (3,0%), Anaplasma phagocytophilum (2,6%), Candidatus Neoehrlichia mikurensis (1,4%), och Babesia divergens (0,37%). De misslyckades med att detektera TBE och andra Borrelia species (B . Lusitaniae och B . Bissettii) , andra Babesiaarter (T . Equi , T . Annu ), samt Rickettsiaarter (R. conorii, R. slovaka, R. massiliae), Ehrlichiaarter (E. ruminantium, E. canis, E. chaffeensis), och andra Anaplasmaarter ( A . phagocytophilum ,A . platy , A . marginale , A . ovis , A . centrale ).

Särskilt av intresse

Midichloria Mitochondrii detekterades i alla fästingar (100%)!

Det är en variant som jag tidigare inte kände till. M. Mitochondriih har observerats i mitokondrierna hos värden och verkar konsumera mitokondrierna de parasiterar. Detta är intressant då det bör förknippas med trötthet/utmattning.

Spiro spp. detekterades i 75,7% av fästingarna
Spiro spp. är också en variant som jag inte kan något om. Den är dock spiralformad och rör sig som en korkskruv… Vi får titta lite närmare på dessa två längre fram.

Slutord
Nu var denna studie gjord i Frankrike och jag har ingen kunskap om hur mycket det kan skilja sig från fästingar i Sverige. Den vanliga förekomsten av de två senare exemplen gör att jag undrar om man söker efter dessa infektioner i Sverige. Någon kanske vet? Skriv gärna i kommentarsfältet.

Läs studien i fulltext här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lill-Ann Lövstuhagen

  Jag är så imponerad av det fantastiska arbete du utför. Tänk om våra myndigheter hade hälften av ditt intresse och förmåga att samla bred information. Då hade vi haft världens bästa sjukvård, i stellet för en sjuk vård. Hoppas dom lär av dig hur det kan göras, men jag tror det skulle behövas minst fyra personer for å klara ditt tempo.
  Du är värd ett enormt pris för din innsats. Tack!

  Gillad av 2 personer

  • Tack Lill-Ann! Sådant värmer verkligen! Jag har verkligen kämpat till det yttersta för att något ska hända. Fortfarande är det en strutsmentalitet som råder. När filmen släpps så tror i vart fall jag att det kommer att hända saker.

   Gilla

 2. Maria Bergman

  Intressant info Tack Mats! ❤

  Gillad av 1 person

 3. Karin Alvtegen

  Tack Mats för din outtröttliga insats. Du behövs.

  Gillad av 1 person

 4. Karin Goldring

  Skrämmande läsning! Och lika skrämmande att vården/politikerna/forskarna här i landet är så ointresserade av att göra något åt det. Det är väl lättare att stoppa huvudet i sanden och fortsätta förneka sambanden.
  Min beundran för dig är oerhört stor och jag hoppas att du orkar fortsätta. Finns det något sätt vi kan underlätta för dig? Jag är säker på att vi är många som skulle ställa upp på olika sätt.

  Gillad av 2 personer

 5. affabro

  Tack för din kamp Mats Lindström och de här nyheterna ger ytterligare stöd och måste ses som ett riktigt scoop:
  ”Midichloria Mitochondrii detekterades i alla fästingar (100%)!

  Det är en variant som jag tidigare inte kände till. M. Mitochondriih har observerats i mitokondrierna hos värden och verkar konsumera mitokondrierna de parasiterar. Detta är intressant då det bör förknippas med trötthet/utmattning.”

  Förfärande nyhet, men förklarande bevis för att människor verkligen har lidit av förfärande symtom av verkliga orsaker och inte påhittade sådana.

  En upprättelse av de drabbade måste ske, för de här bevisen går inte att bortse ifrån, bara vi får tillgång till mätverktyg inom sjukvården snarast.

  Gillad av 1 person

 6. Lars

  Det är skrämmande om hur lite Svensk sjuk visar vilja i handling när det gäller finna bot. Vet ej hur uttrycka den ovilja och intresse när man visar upp från Tyska labb resultat som visar på infektion. Vården ignorerar det med olika metoder (ofta psykiskt som läkare ej kan visa i något prov utan använder när de vill hjälpa). Då väldigt sjuka personer som de ser är sjuka. Jag som yrkesperson skulle fördjupa mig och intressera mig. Jag som yrkesperson vill lösa problemet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: