Från sängbunden till dagspromenader efter 3 veckors IV antibiotika

Jag fick brev från en vän vars sambo ingick i spiroketundersökningen där spiroketer anträffades i blodet. För övrigt fick hon diagnos ME/CFS förra året med symtom som startade 2008. Hon har varit sängbunden senaste året och svensk sjukvård har inte kunnat identifiera en enda infektion.

Hej, har varit lite tyst från mig. Åkte ner till Tyskland igår och kom tillbaka idag med min sambo. Vilken förändring det har blivit på bara 3 veckor! Helt magiskt! Även om hon är trött från resan så kan hon stå, gå och prata som vilken frisk människa som helst. Hon sa precis att så mycket som hon pratat idag, har hon inte gjort sen hon blev sjuk.

Efter att ha fått se spiroketerna i blodet i den undersökning du anordnade togs blodprov som skickades till Arminlabs i Tyskland. Det kunde konstateras Mykoplasma och Chlamydia Pneumoniae (twar), Coxsackie, Bältros, Herpes simplex och borrelia. Hon har nu fått 3 veckors IV antibiotika och fortsätter med antibiotika till slutet av juni. Sen paus med behandlingen i ett halvår för att se om immunförsvaret klarar av allt själv.

Tidigare låg hon i ett mörkt rum med sovmask + öronproppar och aktivt ljuddämpande hörlurar. Kunde knappt ta sig till badrummet. Nu går hon ut ca 1-1 1/2 timme per dag 🙂

/Daniel

OBSERVERA ATT ANTIBIOTIKA ÄR INTE LÖSNINGEN PÅ ALLAS PROBLEM. DET KAN MEDFÖRA ATT MAN BLIR FÖRSÄMRAD OM MAN BEHANDLAR EN SJUKDOM SOM INTE SKA BEHANDLAS MED ANTIBIOTIKA. MEN I DE FALL ANTIBIOTIKA KRÄVS KAN LÅNGTIDSBEHANDLING I VISSA FALL VARA NÖDVÄNDIG.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Stina Hultgren

  Fantastiskt 😃🙏 Man blir varm i hjärtat, vet precis hur det är att vara så sjuk att man inte ens kan lyssna på låg musik. Underbart att höra att det finns hopp för dom som har det värst.

  Gillad av 1 person

 2. Marika

  Åhhh så underbart att läsa om detta . TÄNK , det finns botemedel !!!! Nu kan väl Svensk sjukvård äntligen förstå ?!? Eller ?

  Gillad av 1 person

 3. Therese

  Fantastiskt ! Underbar historia ! Man önskar bara att alla hade den möjligheten att åka till Tyskland för vård. För ensamstående på sjukbidrag som varit sjuka länge är det i princip en omöjlighet. Med många års sjukdom och kostsam egenvård så har de flesta ruinerat sig redan. Om du inte är kreditvärdig och inte har anhöriga som kan bidra ekonomiskt så finns det inte mycket mer att göra än att hoppas på att svensk sjukvård lär sig om Tysklands behandling och diagnosmetoder. Vi är ohjälpligt efter och motståndet är hårt mot långvariga infektionssjukdomar i Sverige.

  Gillad av 1 person

 4. Camilla Andersson

  !!!!!!!!!!!!!!!! Sverige, vakna!!!!!!

  Gillad av 1 person

 5. Birthe Marie Ottosen

  Utrolig bra, ser ut til at det finnes håp. De nordiske landene må oppdatere seg på behandlings metodene utenlands.

  Gillad av 1 person

 6. Gunela Juninger

  Man blir både glad och ledsen. Glad för dem som får hjälp att bli friska, ledsen och förtvivlad över att hjälpen inte finns att få här hemma i Sverige. Vad krävs för att svensk sjukvård skall våga erkänna och utvecklas?

  Gillad av 1 person

 7. Patrik

  Det är verkligen katastrofalt dåligt att såpass sjuka människor lämnas till sina öden utan någon hjälp.
  Denna storyn är inte ett undantag utan de flesta skulle förmodligen få liknande resultat av att man faktiskt gjorde ett riktigt försök att behandla.

  Gillad av 1 person

 8. Rosita Hellberg

  Det verkar ju finnas mediciner som kan hjälpa till och med de svårast sjuka. Så då borde det väl ändå finnas ett intresse hos läkemedelsindustrin att arbeta för att ändra på de svenska direktiven för behandling av Borrelia. Hallå Läkemedelsindustrin! jobba med att förankra kunskapen om behandling av Borrelia hos den Svenska läkarkåren och lobba hos Landstingspolitikerna. Alla måste vi hjälpas åt att få en fungerande sjukvård i Sverige!

  Gillad av 1 person

 9. Jeanette

  Wow, det låter ju helt fantastiskt! Vilken lycka 🙂

  Gillad av 1 person

 10. Lovisa

  Socialstyrelsen, vakna!!! Ert mission lyder bl a: Det ska inte spela någon roll vem du är eller var du bor i Sverige – alla ska ha tillgång till en god vård och omsorg på lika villkor. Det är en viktig utgångspunkt för Socialstyrelsens arbete.”
  ”Socialstyrelsen är en statlig myndighet som värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg”.

  Bullshit är vad detta är, åtminstone i borreliasammanhang! Ändra era rekommendationer snabbt, med tanke på hur mängden fästingar exploderat. Vart ska det annars ta vägen?

  Gillad av 2 personer

 11. Eva Laestadius

  Så fantastiskt att kunna få¨en så bra och effektiv behandling i Tyskland! Undrar hur alla de klarar sig som inte får den hjälpen? Vad skulle hända om jag drabbades? Ligga i sängen tills allt havererar enligt svenska modellen kan jag tro! Skärp er alla ni som beslutar om sjukvårdens resurser!!!!!!!!!

  Gillad av 1 person

 12. Eva Laestadius

  Så fantastiskt att kunna få så fin vård och behandling i Tyskland! Vad händer med alla de som inte har den möjligheten? Vad skulle hända mig om jag drabbades? Skulle jag bli liggande utan behandling till dess livet tog slut?
  Skärp er alla ni som beslutar om behandlingsalternativ!!!!!!!!!
  Det finns behandling som fungerar och då ska den användas i vårt land!!!!!!!!!!!

  Gillad av 1 person

 13. antimoderaten

  Jag har inte varit på nätet på ett tag och då har det hänt saker saker, ser jag, positiva sådana som gör mig lycklig, glad och förväntansfull inför framtiden. AnnBW

  Gillad av 1 person

 14. Underbart att läsa 😊….håller tummarna att det går bra framöver .
  Säger också ….Sverige det är dax att vakna nu !

  Gillad av 1 person

 15. Annelie

  Å Gud vad underbart att läsa💖 Jag blir alldeles varm inombords💞 Det ger oss som är väldigt sjuka stort hopp. Det är skamligt att Sverige är så ”medeltid” inom vården och att vi måste begära sjukvård i annat land😟 Det hade varit intressant att veta vad en sådan vård kostar utomlands. Stort lycka till med fortsatt behandling❤️ K R A M

  Gillad av 1 person

 16. Min anhöriga fick två diagnoser i Sverige, ME/CFS och Fibromyalgi. Låg i ett mörkt rum, kunde inte gå, läsa eller se på TV. Efter många år skickade vi blodprov till Tydkland. Hon blev behandlad där för sin Borrelia och kunde börja gå igen. Hon kan numer även läsa och titta på TV. Fantastisk förbättring men hon är ännu inte helt frisk.

  Gillad av 1 person

 17. Irene Skogsberg

  Jag blir så glad å hennes vägnar. Vi KAN bli friska med rätt möjlighet. Hela min kropp kräver att få den möjligheten i den svenska vården, NU!

  Gillad av 1 person

 18. Bertil Olofsson

  Går det att få mer information, vilket sjukhus i tyskland?, kontaktpersoner? adress? kostnader? etc

  Gillad av 1 person

  • Arminlabs är det många som anväder. Gå in på deras hemsida. Bara ett borreliaprov kostar knappt 2000 kr + tappning och frakt (ca 1000 kr).

   Det kan vara bra att gå med i borreliaföreningen om man ska få hjälp utomlands. Via dem får man även rabatter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: