Indikator för kronisk borreliainfektion hos hundar

Piga
Bild på vår gamla hund  ”Piga”

Proteinet OspF är en indikator på kronisk infektion av borrelia
Antikroppar mot OspF kan upptäckas först efter 5-8 veckors infektion och bibehålls vid höga nivåer över tid.

Forskare vid Cornell observerade en mycket hög överensstämmelse mellan antikroppar mot OspF för infektion hos hundar i en blindad studie. Hundar med positiva antikroppsvärden för OspF och negativa värden antikroppsvärden för OspC (OspC-/OspF+) anses ha en borreliainfektion som pågått i minst 5 månader. Se nedan diagram.
OspF
Det kanske går att replikera en liknande studie på människor, eftersom man idag inte anser att man kan påvisa om man har en aktiv eller genomgången infektion? Om någon känner till en sådan studie är jag tacksam om ni länkar till den i kommentarsfältet.

Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. HenrikL

  Intressant Mats. Då det finns test för djur sedan 10 år ställer man sig frågan ”Varför är människor mindre värda än husdjur?”

  En annan Intressant artikel, nu om kaniner. Artikeln tittar på Peptid C6 som korrelerar mot lyme infektion tidigare än Osp F:

  Klicka för att komma åt truth-about-lyme-disease.pdf

  Utdrag:
  The C6 peptide used in the IDEXX SNAP® 3Dx®, SNAP® 4Dx® Plus and Lyme Quant C6
  ® tests has played a foundational role in veterinary infectious disease diagnostics for the last 10
  years and has been employed as a method of Lyme disease surveillance in dogs across North America. Recently, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) has recognized that
  Lyme surveillance data from dogs can be a valuable tool for predicting the emergence of Lyme disease in humans within new geographic regions.
  This diagnostic update on Lyme C6 testingmwill provide information on:
  • Why VlsE (C6) is expressed by the spirochete.
  • How the C6 peptide is used in Lyme diagnostics.
  • When quantitative measures of C6 may help in the
  management of subclinical cases of Borrelia burgdorferi
  infections.
  //

  Gillad av 1 person

 2. Mycket märkligt att det finns för hundar men inte på människa 😦

  Gillad av 1 person

 3. Karin Goldring

  Jaha, nu blir det till att beställa tid hos Bagarmossens djursjukhus – får väl ta en fårskinnsfäll från landet och drapera mig i. Det här är så sanslöst att man inte vet om man ska skratta eller gråta 😦

  Gillad av 2 personer

 4. Åsa

  Det här var intressant och borde följas upp. Har ingen kunskap om det. Allt som kan visa om man har kronisk borrelia bör man använda. Jag hade själv antikroppar mot borrelia men fick veta att det var en gammal infektion. Enligt läkaren hade provet ingen betydelse för att jag kunde inte bevisa att jag blivit fästingbiten med rött märke senaste veckorna. Tänk om jag ändå har borrelia? Nu har jag fått diagnos ME/CFS och vet inte vad jag ska göra. Jag blir så ledsen och har ingen kraft. Lever även ensam och hade önskat att jag hade en Mats. Det är så bra det du gör för att väcka detta problem och även hjälpa andra. Jag ska se hur man gör för att få att prov från Tyskland. Men allt verkar så krångligt. Hur gör jag. Kan jag få hjälp med behandling av samma ställe som tar provet? Tacksam för svar!

  Gillad av 1 person

  • Tack, det är lite krångligt att svara på med bara några rader. Gå gärna med i Svenska borreliaföreningen för 300 kr, eller så kan du (gratis) gå med i FB-gruppen Databas ME/CFS där det finns en del information från flera som genomgått prover, får behandling eller snart ska påbörja behandling.

   Gilla

 5. Anneli

  Cvi, centrum för vektorburna infektioner, i Uppsala kanske kan vara till hjälp för smittade personer, som inte fått gehör för kroniska fästingsjukdomar i övriga vården.

  Gillad av 1 person

 6. Veterinärer kan mer om borrelia / co-infektioner än de flesta läkare! Vår hund fick bot men inte vårt barnbarn!👎

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: