Immunoglobulin funkade på 43% av de med CFS

OBS! ME/CFS är en snävare grupp av de med så kallat kroniskt trötthetssyndrom (CFS). Tyvärr förstår inte alla det. ME är en svårare sjukdom. Hur som helst, nu fokuserar vi på en gammal studie om CFS.

3 infusioner/mån under 3 månader funkade på en stor undergrupp 
49 patienter med kronisk trötthetssyndrom (CFS – inte ME/CFS) deltog i en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie för att bestämma effektiviteten av höga doser av intravenöst immunoglobulin. Patienterna fick tre intravenösa infusioner av en placebolösning eller immunoglobulin vid en dos av 2 g / kg / månad.

Bedömning av svårighetsgraden av symptom och tillhörande funktionshinder, både före och efter behandlingen, avslutades genom intervjuer av en läkare och psykiater, som var omedvetna om behandlingsstatus. Dessutom registrerades varje förändring i fysiska symptom och funktionsförmåga med hjälp av visuella analoga skalor.

RESULTAT
Efter den sista infusionen efter 3 månader bedömdes 10 av 23 (43%) immunglobulinmottagare ha svarat med en betydande minskning av sina symtom vilket resulterat i upptagande av arbete, fritid och sociala aktiviteter. Patienterna visade förbättring i fysiska, psykologiska och immunologiska tester.

SLUTSATS
Immunmodulerande behandling med immunglobulin är effektivt hos ett stort antal patienter med CFS. Ett konstaterande som stöder uppfattningen att en immunologisk störning kan vara viktig i patogenesen av denna sjukdom.
Källa

Information
Injektion med gammaglobulin ges vanligen för att temporärt  förstärka en patients immunitet mot sjukdom.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Åsa Öhlin

  Tack Mats!
  Mycket intressant!!!

  Gillad av 1 person

 2. RIckard

  Jag instämmer, intressant läsning
  Tack!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: