Borreliaartit utvecklades först 5 år efter fästingbett

Fallbeskrivning
Borreliaartrit kan förväxlas med andra reumatiska sjukdomar, särskilt i avsaknad av en historia av erythema migrans (EM).

Ett 12-årigt barn fick problem med sitt knä. Undersökningar för antikroppssvar mot Borrelia visade anmärkningsvärda förhöjningar av IgG-antikroppar och inget specifikt IgM-svar. Dessa resultat bekräftades genom immunreaktivitet med band P83, P58, P43, P41, P39, OspA, p30, OspC, p21, och P17 (immunoblot).

pojke

Fästingbett 5 år tidigare – behandlingssvikt (otillräcklig behandling)
Det visade sig att barnet hade drabbats av ett fästingbett, följt av EM 5 år tidigare. Då hade barnet behandlats med trimetoprim / sulfametoxazol. Patienten gavs nu intravenöst ceftriaxon, 2 g dagligen under 14 dagar. I avsaknad av klinisk förbättring 3 veckor senare genomfördes en PCR för sökning av B. burgdorferi DNA (OspA) i ledvätskan med positivt resultat. Patienten återhämtade sig fullständigt 2 månader senare utan ytterligare behandling.

Fallet visar att latensperiod mellan fästingbett och uppkomst av borreliaartrit kan pågå i upp till 5 år. Förutom serologiska testmetoder, kan analys av ledvätska med användning av PCR vara avgörande för att göra den slutliga diagnosen av borreliaartrit.

Källa

OBSERVERA ATT ANTIBIOTIKA ÄR INTE LÖSNINGEN PÅ ALLAS PROBLEM. DET KAN MEDFÖRA ATT MAN BLIR FÖRSÄMRAD OM MAN BEHANDLAR EN SJUKDOM SOM INTE SKA BEHANDLAS MED ANTIBIOTIKA. MEN I DE FALL ANTIBIOTIKA KRÄVS KAN LÅNGTIDSBEHANDLING I VISSA FALL VARA NÖDVÄNDIG.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Intressant. Var hände detta? I Sverige?

  Gillad av 1 person

 2. Hej!
  En tanke…Jag undrar om obehandlad borreliaartrit kan leda till kraftig artros? Jag har kraftig artros i bägge mina knän ( ett är det opererat och ersatt med en helprotes) och jag är positivt testad för borrelia…Alla läkare som jag mött har undrat varför jag redan har så kraftig artros…Jag fick det i tidig ålder vid ca 40 årsåldern..

  Gillad av 1 person

 3. Väldigt intressant. Dottern har haft stora problem med knäna. Hon fick bett med kraftig reaktion för ca 5 år sedan. Bakom örat, vilket ledde till en stor knöl som gjorde väldigt ont.
  Trots läkarbesök där vi påtalade kopplingen mellan knutan och fästingbett gjordes varken prov eller behandling.

  För ett halvår sedan fick jag tjatat mig till 3 veckors amoxi, vilket har gjort knäna lite bättre. Även tvången minskade efter den kuren.
  Själv håller jag knäna under kontroll med en msk MSM/dag.

  Det hävdas att vi har artros i släkten, och flera har opererat, men jag skulle tro de finns andra orsaker

  Gillad av 1 person

 4. affabro

  Samband verkar finnas där gammal borrelia varit grunden till sjukdomsutbrottet, som här artrit.
  Något att börja undersöka och ta på största allvar, då många kan i onödan lida svårt av följdresultatet efter fästingrelaterade infektioner.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: