Propaganda eller information om kronisk borrelia

”Holländsk studie visar att restsymtom från borrelia går att behandla” var min tolkning av en studie. Det var dock en helt annan tolkning som gick ut i media.

Hur ser man på olika saker? Vad kan man få ut för information? Vad förmedlas?
Att propagera för en sak innebär att föra fram en agenda – att väcka positiva eller negativa känslor för något. Syftet är inte att informera utan att påverka men innehållet kan brista i saklighet. Jag kanske inte alltid är saklig. Men jag vill påstå att de som hävdar den direkta motsatsen till vad jag står för inte heller alltid är sakliga. De som företräder ”Sjukvårdssverige” i egenskap av läkare och professorer samt andra medicinskt skolade personer har ett betydligt större ansvar och en skyldighet att förhålla sig sakligt och objektivt. De uttalar sig utifrån sin profession.  Är det alltid objektiv information som går ut?

Jag agerar som privatperson och anhörig. Min trovärdighet blir då självklart mycket lägre. Det förstår jag och det respekterar jag. Så ska det vara. Självklart är det så att man inte kan förvänta sig att en privat bloggande person förhåller sig 100% sakligt. Det kan vara vissa intressen och känslor som driver en. Personligen har jag inte haft som syfte att vara osaklig. Jag har försökt finna stöd i det jag skriver, även om det jag finner stöd för kanske inte alltid är opartiska uppgifter. Så är det naturligtvis. Ibland tillåter jag mig att tänka högt och spekulera, men det är förhoppningsvis tydligt i de fall jag inte hänvisar till vad andra anser.

Vad vet vi och vad vet vi inte?
Allt man läser om fästingrelaterade sjukdomar på nätet stämmer förstås inte. Det finns många olika sidor. Det är svårt att finna en objektiv sida som tittar på problematiken med helt öppna ögon. Vad vet vi och vad vet vi inte? Ska vi tänka svart eller vitt? Är det bara en sida som har rätt? Kan sanningen ligga någonstans däremellan? Bara för att det inte finns tillräcklig evidens som styrker en företeelse behöver det naturligtvis inte innebära att företeelsen inte existerar. Vissa områden är outforskade eller i vart fall inte tillräckligt evidensbaserade. Den som säger emot det har inget mer att lära och sådana människor har i vart fall jag aldrig träffat.

Vi vet inte allt
Jag tror att borrelia, och även andra infektioner kan bli långt gångna och därmed svåra att behandla. Är det helt fel att ha det som en trolig hypotes? Går det verkligen att avfärda med den evidens som finns idag? Det skulle vara intressant om någon av sjukvårdens talesmän kunde uttala sig om det på ett objektivt sätt.

Jag tror att min fru har flera infektioner. Det baseras på diverse olika prover som inte är accepterade av svensk sjukvård. Men visst kan jag ha fel. Jag hoppas inte det. Det är mitt enda hopp om att hon ska kunna bli frisk eller bättre. Det kan hända att min fru bara blir bättre under den tid hon får behandling. När den avslutas kanske hon blir sämre. Hennes immunförsvar kanske är förstört resten av hennes liv p g a av långvariga infektioner? Det kanske är så pass allvarliga ”restsymtom” att det är förenligt med diagnosen ME/CFS? Jag vet inte. Jag hoppas självklart att så inte är fallet. Det finns å ena sidan de som anser att långvarig infektion av borrelia går att behandla och det finns å andra sidan de som hävdar att långvarig infektion av borrelia antingen inte existerar eller är väldigt ovanligt. De provtagningsmetoder vi idag har i Sverige förefaller otillräckliga enligt vissa och tillräckliga enligt andra. När det gäller behandlingsrekommendationer så gäller samma sak.

Läs även Varför inte höja blicken?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Så bra skrivet och ödmjukt. Ödmjukhet är en är en fin egenskap som dock inte alla besitter! Nu hoppas vi att forskningen i Sverige går åt rätt håll. Det är ju en del positiva signaler på G i USA. Vi håller tummarna för att din fru i fortsättningen bara ska bli bättre.

  Gillad av 1 person

 2. Du har så rätt tycker jag ….allt är föränderligt .
  Blir man låst i tanken då kommer man inte längre .
  Du är smart Mats 👍

  Gillad av 1 person

 3. Christina hedelin

  Tack för allt du skriver,
  🌟

  Gillad av 1 person

 4. Lars W

  Mycket bra skrivet! Exakt den sortens ödmjukhet man skulle önska av våra experter.
  ”Klok är den som insett vidden av sin okunskap”.

  Gillad av 1 person

 5. Lars

  Återkommer till vad jag anser viktigaste. Utred med de metoder som finns. Läkare i allmänhet visar för stort ointresse fördjupa sig och göra relevanta utredningar. Det ända de har komma med utan vetenskap och evidens till alla är psykiskt. Något som alla sjuka drabbas av och kan ej bevisas men lätt sälja in till stora massan. Man kan lätt sälja tabletter för lindring utifrån gissningar. Men utredningar som har vetenskapliga fakta svårt få idag. Jag ifrågasätter många läkare och dess yrkesheder idag. Lätt säga psykiskt vet ej fast det finns metoder för vidare utredning. Men sjuktalen ökar lavinartat och löner till läkare stiger samma takt.
  Hoppas några slutar blunda och börjar fundera på om finns samband mellan detta.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: