Ökad syretillförsel ger ökad energinivå

Kväveoxid vidgar blodkärl och ökar syresättning
Syresättning av blod, celler och mitokondrier är viktigt för att vi ska få tillräcklig energi i kroppen. Kväveoxid spelar en viktig roll genom att vidga blodkärlen så att syre lättare kan levereras av de röda blodkropparna. Kväveoxid används bl a för att hjälpa nyfödda och små barn att få bättre syresättning av blodet. En behandling som visat sig ge positiva effekter också för sarspatienter. Göran Hedenstierna är professor vid enheten för kemisk fysik på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tillsammans med kollegan Luni Chen gjorde han en studie på 16 sarspatienter (svår akut respiratorisk sjukdom). Halva gruppen fick konventionell behandling medan andra halvan fick andas in små mängder kväveoxid. Göran Hedenstierna är nöjd med resultatet. – Vi fick en bättre lungröntgenbild. Vi fick en mycket bättre syresättning av blodet och en fyra veckors uppföljning visade att de som behandlades med kväveoxid kunde lämna sjukhuset fortare.
Källa

L-arginin och L-citrullin i kombination ger ökad syresättning
Syresättningen av blodet genom L-argininets enastående egenskaper bekräftades 1998 av Dr J. Ignarro, som då fick nobelpriset i medicin. L-citrullin är en så kallad aminosyra precursor (föregångare) till arginin. Dessutom ger L-citrullin en 24 till 36 timmars ökad produktion av kväveoxid medan L-arginin enbart genererar en ökning av kväveoxid i 30 minuter till 2 timmar. Ignarros forskning har visat att L-arginin i kombination med L-citrullin ökar produktionen av kväveoxid avsevärt jämfört med att använda L-arginin ensamt.
Källa

Nitrat förbättrar mitokondriefunktionen
Musklernas kraftverk, mitokondrierna, påverkas positivt av nitrat, som finns i rikliga mängder i grönsaker som sallad, spenat och rödbetor. Nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid är något man för övrigt behöver för att komma igång när man vaknar. Det har gjorts vissa studier på rödbetans betydelse för ökad energinivå.
Källa

rödbeta
Rödbeta innehåller nitrat. Nitrat omvandlas till nitrit av saliv och bakterier i munhålan. I nästa steg omvandlas nitrit till kväveoxid, vilket har en rad positiva effekter i kroppen och hjärnan, bl a vidgar det blodkärlen (ökat blodflöde och syresättning). Det skyddar även mage och tarm genom att stimulera slemhinnornas skyddsmekanismer. Bra mot läckande tarm!

Det är även kväveoxid som får din hjärna att starta på morgonen. När vi öppnar våra ögon på morgonen, sänder den gamla hjärnstammen små gaspuffar av kväveoxid till talamus i en annan del av hjärnan.

Några växter som innehåller mycket nitrat är rödbetor, spenat, broccoli mangold, ruccola, fänkål och grönsallad. Som kosttillskott fungerar aminosyran L-arginin annars bra.

Diagrammet visar hur halterna av nitrat i blodet förändras efter intagande av tre olika doser av rödbetsjuice som innehåller nitrat och omvandlas till kväveoxid i kroppen. Diagrammet visar 4 streck i fallande ordning efter intag: 1.5 liter, 1 liter, 0,5 liter rödbetsjuice och sträcket längst ned visar att intag av vatten inte påverkar kväveoxidnivån alls.
diagram
Källa 
Nitrattoppen nås efter ca 2-4 timmar. Den största dosen rödbetsjuice ger också den högsta halten av nitrater i blodet och den toppen nås efter 4 timmar.

Ökad energinivå
I en studie vid universitetet i Exeter visade forskare att en grupp som drack en halvliter rödbetsjuice om dagen ökade sin uthållighet med 16 %. De orkade cykla i 11,25 minuter, vilket var 92 sekunder längre än kontrollgruppen som drack svartvinbärssaft.

Ökad prestation
När långdistanslöparen Chris Carver sprang ett ultra-marathon 2009 där man skulle springa så långt som möjligt på 24 timmar, sprang han 225 kilometer. Fast besluten att förbättra detta resultat nästa år spetsade Carver sitt träningsprogram med rödbetsjuice. En vecka före tävlingen drack han juice varje dag. Resultatet var över förväntan. Carver vann loppet och sprang 238 kilometer på 24 timmar, vilket var hela 13 kilometer mer än året innan.

Kväveoxid är bättre bakteriedödare än Listerine
I en studie har man sett att kväveoxid hämmar tillväxten av salmonella. Salmonella är en bakterie och en vanlig orsak till matförgiftning.

Hög höjd ger högre kväveoxidnivå
När forskare för några år sedan undersökte tibetaner (som bor på hög höjd med lite syre) fann man att deras nivåer av kväveoxid var tio gånger högre än normalt, vilket gav dem mer än dubbla blodflöden!

Tabell över hur mycket nitrater olika grönsaker/rotfrukter innehåller

nitrattabell

Källa

Kommentera

Inläggsnavigering

 

Spenat och koppling till ökad energinivå
I en studie vid Karolinska institutet fick friska individer äta 200-300 gram spenat (som innehåller nitrat) under tre dagar. Därefter fick försökspersonerna utföra ett cykeltest varpå forskarna analyserade prover från lårmusklerna och jämförde med ett annat tillfälle då samma personer istället fick placebo. Efter nitratintag sågs en påtaglig förbättring av effektiviteten hos mitokondrierna,med en minskad syreförbrukning och en större bildning av det energirika ämnet ATP per förbrukad syremolekyl.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela Svedberg

  Oj Matd

  Allt det här man behöver extra av, när energin tryter!

  Tack så mycket näringsfysiologen:)

  Kanske läge att byta bransch ? 😜

  Gillad av 1 person

 2. I.S.

  menar Mats, jag ser lite suddigt för tillfället
  Sorry

  Gillad av 1 person

 3. Åsa Berglin

  Det är precis vad jag misstänkt och tänkt skriva till dig om, men inte orkat sortera upp tankarna till meningsfulla ord.
  När jag ”blir dum i huvudet” (dimsyn, yrsel, hjärndimma mm) är det enda som hjälper horisontalläge. Har kommit fram till att hjärnan inte blir syresatt tillräckligt i vertikalläge utan ständigt dräneras.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: