Några röster från de som vill ha en förändring

Problematiken med fästingrelaterade sjukdomar är stor
Under många år har man utgått från att ca 10.000 smittas av borrelia årligen i Sverige. Siffran har hängt med länge. Vi vet att det uppskattade antalet mångdubblats i många andra europeiska länder (i USA 10-dubblats, från ca 30.000 till drygt 300.000).

nederländer
Detta är enbart ett exempel från Nederländerna gällande ökningen av antalet borreliafall,  och uppgifterna är 10 år gamla.

Många exponeras för risken att drabbas varje år
Antalet smittade av borrelia, som är mer relevant för Sveriges del, är kanske 30-40.000 årligen. Oavsett om det är 10.000 eller 40.000, betänk då att enligt svenska experter anses risken för borreliasmitta enbart vara någon ynka % vid fästingbett. Då pratar vi om att flera hundratusentals eller kanske miljontals människor i Sverige blir bitna av fästingar årligen eftersom enbart 10-40.0000 smittas av borrelia. Att en fästing kan inrymma 20-talet (kända) patogena mikroorganismer är då av stort intresse (risk för två eller fler mikroorganismer är ca 20%). Det är inte många av dessa som det finns provtagningsmetoder för. Rutiner att ens kolla upp så kallade co-infektioner är även mycket bristfälliga. Vem vet hur alla dessa infektioner sedan sprids vidare? Tänk alla insekter och småkryp som kan bitas. Vad bär de inte på för infektioner om de tidigare sugit blod av en smittbärare?

Läkare tar inte alltid patienter på allvar
Professor Thomas Jaenson (i Dagens Medicin 25 april 2016)  har noterat att vissa läkare betraktar fästingbitna med oklara symptom som inbillningssjuka.

”Jag tror att en hel del av de här patienterna har helt rätt, men vården har inte kunskap eller kapacitet att ställa rätt diagnos.”

Fästingrelaterade infektioner måste tas på större allvar!
Skriv på namninsamlingen du också

Stötta Dokumentärfilmen

Några röster från de som redan skrivit under namninsamlingen
Det är ju egentligen bara så självklart att om det finns många människor som är väldigt sjuka pga fästingar, så måste det tas på allvar! Borde inte vara så svårt att förstå…

Jag skrev på för att dessa frågor är oerhört viktiga för väldigt många patientgrupper. Många kan vara feldiagnostiserade och får därför ingen behandling. Har man en annan diagnos blir man oftast inte heller utredd. Det är av största vikt att vi får bra undersöknings- och diagnosmetoder samt en fungerande behandling.

Min fru har varit sjuk i 8 år pga en fästing. Hon har haft negativt på två ELISA och ett PCR i Sverige. Nu har hon fått positivt på ett tyskt prov (ELISPOT). Hon får nu behandling genom IV och mår mycket bättre. De provtagningsmetoder svensk sjukvård använder är undermåliga och de behandlingsrekommendationer som finns i Sverige är ett skämt. Samma behandling, oavsett hur länge man gått med infektionen…

Jag har via mörkfältsmikroskop bevisat att jag är infekterad av borrelia, babesia och bartonella. Inom svensk sjukvård finns ingen hjälp att få mot detta och det är mer än tragiskt att inte ens viljan att försöka hjälpa finns i vårt högteknologiska land.

För att jag själv haft fibromyalgi i snart 20 år och undrar ju givetvis om det är borrelia.vårdcentralen säger att jag inte har borrelia.

Redan på 70-talet fick jag lära mig att plocka bort fästingar från vår långhåriga hund, senare plockade jag bort på hästen. En dag kom hon inte ut ur stallet, det var Erlichia och något mer. Ordinationen blev en stor spruta med penicillin intravenöst i tre dagar. Hon återhämtade sig. Själv minns jag att jag bara fått en eller två fästingar. Barnen däremot har haft ca tre var, då har äldsta bara fyllt 8 år. Vi bor således i ett fästingrikt område. När allt fler människor inser att detta område är otroligt dåligt utforskat, är det på tiden att något görs. Det är många som blir ifrågasatta i Svensk sjukvård idag och som blir betydligt bättre efter vård i Tyskland än genom KBT i Sverige. Sjukvården och alla måste sluta negligera de kroniskt sjuka i Sverige. Om Svenskarna fick adekvat vård på Svenska sjukhus, som man betalat för via skattsedeln, skulle de inte behöva åka till Tyskland och betala för privat sjukvård med ytterligare skattade pengar ur sin egna plånbok. Tänk även på alla sjukskrivningar, personliga umbäranden, LSS utbetalningar och förtidiga dödsfall, allt i onödan. Det är dags att till att börja med följa ILADS behandlingsrekommendationer.

För att jag själv har problem med hälsan efter fästingbett och vill att sjukvården ska få upp ögonen och börja ta detta på allvar.

Jag tycker det är viktigt ,jag visste inte att så många var drabbade av borrelia -infektioner . Dessutom så tycker jag,att alla oavsett sjukdom,ska ha möjlighet att välja vilken typ av vård de vill ha. Det ska vara en rättighet ! Och det ska vara ekonomiskt möjligt. Därför behövs forskning på olika områden,och de forskningsresultat som faktiskt finns ,på att det fungerar,ska göras synliga!

Jag är svårt sjuk i kronisk borrelia och coinfektioner. Den orättvisa bemötande från vården är nog värst. Samt att man som sjuk måste kriga för sin rätt i diagnos och behandling. Tyvärr är vi lämnade till ödet eller eget ansvar här i sverige då vi inte får rätt behandling. Vården behöver bli uppdaterad i sverige! Tusentals människors liv, är de ingenting värda?

Sverige ska vara ett av de främsta länderna i världen inom sjukvård, men vi kan inte ens använda moderna testmetoder eller ens erkänna att det finns en mycket stor okunskap och ovilja att göra något åt ett såpass stort och allvarligt problem. Det är rent ut sagt pinsamt. Hur länge till ska alla smittade människor behöva lida?

Vilka kostnader samhället får/har, för denna nonchalans av de/dem som drar upp sjukvårdens riktlinjer.

Det är nästan så man tror att det är medvetet gjort. Där syftet blir/är att sälja så mycket av samhället suventionerade
Mediciner som är totalt verkningslösa mot borrelia, fast då med en annan påhittad diagnos.

Är själv drabbad och känner fler som är det.

Har en vän som varit mycket sjuk av borrelia.
För jag hoppas alla som behöver får den hjälp de behöver! Det är helt vansinnigt som det är just nu….så många som sjukvården inte ”bryr sig om”.

Det är dags för Sverige att vakna nu. Alla omkringliggande länder har kommit så mycket längre än vi.

Så att vi kan få rätt diagnos och vård

Jag är själv sjuk i borrelia och fyra andra fästingrelaterade infektioner.. Vill gärna att Sveriges sjukvård ska få mer kunskap och resurser att hjälpa mig och alla andra drabbade. Vi lider.

Verkligen dags att sjukvården o ansvariga myndigheter släpper på sin prestige o bemöter oss på ett värdigt sätt.

För att jag själv är drabbad och inte fått hjälp av den svenska vården.

Tror många ”obotliga” åkommor/sjukdomar kan få en lösning om vården öppnar ögonen mer!!

Jag är förmodligen en av många drabbade, som barn fick jag Harpest och har fått Borrelia på 90-talet och därefter ett långt lidande med värk och symtom som indikerar Fibromyalgi plus magproblem samt glutenintolerans mm!

Har själv ME men jag vet att jag har blivit fästingbiten och haft den röda svullnaden runt om. Jag har tagit borrelia prov som varit negativt. Dags även för Sverige att börja ge rätt vård och på lika villkor.

Det är många som är sjuka som är det i så många år som inte utreds ordentligt och det måste bli en ändring på det för så här kan vi inte ha det. Det skapar stor och svårt lidande för de sjuka och för problem för samhället som helhet då det är viktigt att gå till botten och se orsak och verkan och bota. Förutom personer plågsamma sjukdomar och lidande så kostar det så mkt pengar detta med att så många är sjuka och som inte blir friska. Alla i samhället tjänar på detta att ta detta på allvar idag och göra en förändring och utreda mer och behandla.

Helt sjukt att läkarkåren inte är mer intresserad av att hitta orsaken, utan istället kalla folk för inbillningssjuka!!!!

Jag har en vän som är feldiagnoserad

Jag gick själv obehandlad i över 30 år, fick en hel del andra diagnoser som bl.a ME/ CFS , ibs, fibromyalgi, mfl.
Men blev bara sämre och sämre, till sist kunde jag inte klara mig själv och blev sängbunden i fyra år.
Äntligen hösten 2012 tog jag prover via Tyskland och fick rätt diagnos borrelia och en hel del co infektioner.
Jag var dödssjuk, sakta sakta går det åt äntligen åt rätt håll!
Jag kan tex bo själv igen m.m.
Det är fruktans värt skrämmande att så många ska behöva gå obehandlade och bara bli sämre och sämre och få fel diagnoser.
Och en del ska behöva få sätta livet till bara för detta.
Ja var själv mycket nära att göra detta.
Bara för att vi inte har tillförlitliga prover i vårt land.

Jag lider själv av borrelia sedan tre år tillbaka. Hjälpen inom den traditionella vården har varit väldigt dålig. Nu har jag dock genom avternativa vården funnit ett medel som jag tycker förbättrar mitt hälsotillstånd. Para Rizol Zeta. Innehåller bl a malört och flera andra örter och kryddor.

Efter att i tre månader ta tagit dessa droppar mår jag klart bättre. Värt att pröva.

Sverige är ett U-land vad gäller kunskap och vård angående fästingburna sjukdomar!

För att jag anser att frågan idag inte tas på tillräckligt stort allvar av sjukvården.

Skrev under här för jag vet hur det är att vara sjuk o ingen tror en… Har själv varit sjuk sen jag var barn…Jag har precis nu funnit all denna info och är inte testad ännu… Allt som finns ska vara tillgängligt för alla människor överallt alltid… Utan god hälsa fungerar inte livet… Och varför leva då…

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Åsa Johansson Ahlbin

  Skriver under här , det är ett helvete att vara sjuk o inte få rätt vård o tillförlitliga prover i Sverige .

  Gillad av 1 person

 2. Lars

  Man kan lugnt påstå att läkare lyssnar på sina egna fantasier för ofta. De saknar kunskap och belägg för många av deras påståenden. Gör man test typ minnes test och ser att det sviktar väljer läkare för ofta att ej gå vidare och söka orsaken. För många läkare väljer påstå psykiskt som de ej kan visa på och då säljer in felaktig behandling som ofta ej fungerar i verkligheten. Dessa läkare antar då i vissa fall patienten tar ej medecinen eller väljer mena det tar tid. Saker som de saknar vetenskapliga belägg för. Hoppas vi kan förändra vården till gissning mot utredning. Det är dyrt för samhälle att låta folk gå sjuka där man ej utreder orsaken. Dyrt avlöna läkare med hög lön för vad då ? vad får vi ?

  Gilla

 3. HÄLSAN ÄR EJ ALLT – MEN UTAN HÄLSAN FÅR ALLT ANNAT UNDERORDNAD BETYDELSE – ELLER ?

  Gillad av 2 personer

 4. iensy

  Jag fick diagnosen utmattningssyndrom för snart 2 år sedan, i samband med det fick jag pneumoni, akut bronkit, bältros, bihåleinflammation och ögoninflammation – detta inom loppet av 5 månader. Testat 3 olika antidepressiva och när de inte gjorde mig piggare, enbart tröttare och dystrare, misstänkte jag att det inte var Depressiva problem. Hör också till att kroppen säger ifrån med herpesblåsor på munnen och därtill sänkt allmäntillstånd, ofta huvudvärk, andfådd, lätt ledvärk. Med anledning av dessa symtom gjorde jag nyligen mörkfältsmikroskopi som visade borrelia och mycoplasma. Utreds nu på Vc, borreliatestet var negativt… Läkaren verkar inte ta så stor vikt av blodanalysen hos biomedicinaren..
  Vidare utredning, ja vad vet jag, verkar lita mer på Tysklands sjukvård än våran…och då jobbar jag ändå inom vården..

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: