Muterade retrovirus kan orsaka kroniska sjukdomar

HERV (en typ av retrovirus) orsakar virusmutationer 
HERV förekommer i 100-tals olika variationer. En stark hypotes är att HERV kan ligga bakom olika virusmutationer. Redan 1996 fann Howard Urnovitz och William Murphy tydliga bevis för att retroviruspartiklar var påvisbara i olika vävnader och celler hos kroniskt sjuka personer. Enligt dessa forskare är genprodukter av HERV involverade i flera autoimmuna sjukdomar som Lupus, Reumatoid artrit (RA), bindvävssjukdom, Psoriasis, och i vissa inflammatoriska neurologiska sjukdomar.

Trots ytterligare forskning finns fortfarande stor okunskap om HERV
Det finns senare studier  som visar att HERV förekommer hos de flesta med cancer och autoimmuna sjukdomar. Förståelsen för den roll som HERV har, i detta breda spektrum av sjukdomar, hämmas av okunnighet om den roll HERV spelar i mänsklig utveckling och normal fysiologi. Vi är bekanta med virus som smittämnen för infektionssjukdomar, men vi måste också inse, ur evolutionärt perspektiv, att retrovirus infogar sig i arvsmassan hos värden, och är därmed i stånd att åstadkomma genetiska förändringar, dvs påverka DNA-strukturen.

I en nyligen presenterad studie har man kunnat visa att två HERV-virus synergiskt kan orsaka multipel skleros (MS)
HERV-FC1 på kromosom X och HERV-K13 på kromosom 19 är två varianter av HERV som misstänks ligga bakom MS. Liknande, men mindre omfattande, observationer har gjorts i två andra autoimmuna sjukdomar: typ 1-diabetes och reumatoid artrit.

I en  annan studie är hypotesen att Epstein barrvirus triggar HERV vilket kan orsaka MS.

Kenny De Meirleier visade för ett par år sedan fynd av HERV-virus i 8 av 12 ME-patienter. Det finns i vissas DNA och verkar därmed vara ärftligt och tendera till att orsaka autoimmuna sjukdomar.  I en äldre studie har man även konsterat att EBV kan reaktivera HERV.

HERV är involverat i ALS
Professor Avindra Nath (NIH) som leder USA:s  storsatsning för att finna orsaken till ME/CFS (läs mer här) berättar i denna korta intervju om hur HERV är involverat i sjukdomen ALS. Studier på möss har visat att de utvecklar ALS-liknande sjukdom då virus från ALS-smittade människor överförts.

Man provar nu att ge HIV-medicin till ALS-patienter som har HERV-virus.  Uppdaterad den 11 maj 2016 – läs mer.

Poliovaccin kan vara orsaken till flera muterade virus
Minst 26 virusföroreningar har anträffats i tidiga beredningar av poliovaccin. Bland annat adenovirus, coxsackievirus, herpesvirus, echovirus samt andra grupper av virus, Möjligen kan HIV (också retrovirus) vara en mutation mellan ett eller flera av dessa virus och HERV-sekvenser. Studier tillhandahåller visst stöd för detta koncept. Sådana rekombinanter kan vara av betydelse i patogenesen av kroniska sjukdomar av retroviral etiologi.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: