Brist på kortisol och DHEA kan orsaka HERV-K102 hos ME/CFS-patienter

hervk
I en artikel skriver Dr. Marian Laderoute att brist på hormonerna kortisol och DHEA inducerar human endogen retrovirus K102 (HERV-K102), vilket leder till att makrofagernas funktion hämmas av aktiv alfa-fetoprotein (AFP). Yngre eller friska vuxna har tillräckligt DHEA att binda och inaktivera AFP, och minskar därmed risken för tumörer och virus.

I en fallstudie konstaterades att en ME-patient, som tog Johannesört (påverkar hormoner) under lång tid minskade nivåerna av HERV-K102, även om de aldrig kom under gränsvärdet. Patienten avbröt administrering av Johannesört under några dagar. HERV-K102 stegrade då markant från 2.0 x 10 till 2.55 x10 (gränsvärde: ddCt signal< 1.74 x10 partiklar/ml plasma). Vid återupptag av Johannesört sjönk nivåerna från 2.55 till 2.0 återigen.

Annette Whittemor,VD, The Whittemore Peterson Institute besvarade artikeln så här:
Det faktum att antiretroviral terapi lindrar symtomen i vissa fall, gör förhållandet mellan HERV-K102 ochl ME/CFS mycket spännande.

Sammanfattningsvis skulle man kunna tolka det som att man kan angripa HERV-K102 på olika sätt, antingen genom att förstärka koppens förmåga -att tillföra kortisol och DHEA eller genom antiretroviral behandling. Johannesört verkar kunna ha en lindrande effekt, om ej inte tillräcklig för att undertrycka viruset helt.

Läs mer om HERV-virus här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Väldigt intressant! Jag hoppas verkligen att dessa förhållandet börjar tas på allvar och forskas ordentligt! Jag har inga belägg och inga provsvar att stödja mig emot, men i flera år har jag förstått intuitivt med upplevelserna i min egen ME-kropp att det måste finnas samband mellan det hormonella och immunförsvaret! Vi är ju kemiska varelser och endokrinologin har så mycket större betydelse än man till äter den, alltså på djupare plan än t.o.m. läkarna har kunskap om i allmänhet.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: