Svensk läkare: ”Tyvärr nekas ofta patienterna behandling när proven inte uppfyller div kriterier”

Chlamydia pneumonie (TWAR)
Dr Gunnar Sandberg är nog Sveriges främste expert när det gäller TWAR. Han tar inga blodprover för att konstatera infektionen. Han bedömer rent kliniskt. Han sågar både serologi och PCR. Betänk då att Borrelia och många andra fästingrelaterade sjukdomar liksom TWAR är en bakterie. När infektioner blivit mer av kronisk karaktär så fungerar inte provtagningsmetoder som serologi och PCR.

Symtom
TWAR är en intracellulär bakterie som många förknippar med förkylningssymtom i övre luftvägarna, bihåleinflammation osv. En del andra symtom kan också finnas: huvudvärk, yrsel, hörselnedsättning, sömnstörningar, torrhet i munnen, hudutslag, muskelvärk, ledvärk, nedstämdhet, depression och irritabilitet.

”Vanligt är att symtomen åtföljs av en onormal uttalad ”annorlunda” trötthet. Patienten sover så fort den kommer hem från jobbet, orkar inget på fritiden, inställer alla aktiviteter.”

”Ett särskilt symtom att observera är ett tryck över bröstet. Vissa av dessa sjuka kan uppleva en uttalad brist på fysisk förmåga, tex att inte orka gå till bussen några hundra meter, få hög puls vid minsta ansträngning, flåsighet uppför trappor eller rentav smärtor över bröstet, som för tankarna till hjärtsjukdom.”

Risk för feldiagnos i ME/CFS
”… kroniskt trötthetssyndrom, kan ha sjukdomen som orsak och behöver behandlas. Denna sjukdom liknar i vissa avseenden fibromyalgi, men kron. trötthetssyndrom börjar ofta plötsligt i samband med en infektion, vilket ju stämmer med TWAR.”

Rätt intressant artikel där man i avslutningen kan läsa följande
”Man måste vara synnerligen envis som doktor vid TWAR -behandling. Det är den märkligaste mikroorganism jag arbetat med under alla år som öronläkare och allmänläkare. Inget har gett mig så många gråa hår… Troligen får alla kollegor som läser detta detsamma…”

”Min professor i bakteriologi sade till oss studenter om tuberkulos att ‘den som tror att han vet allt om den sjukdomen, är inte tillräckligt informerad ‘. Så säger jag om Chlamydia pneumonie. Det finns fler frågetecken än kunskaper….”

Kan det finnas likheter med borrelia och andra fästingrelaterade sjukdomar, eller vet läkarna redan allt?

Läs hela artikeln här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Rosita Hellberg

  Otroligt likt! Visst är det som att läsa om Borreliaapirocheterna den är ju också en gramnegativ bakterie. Den här raden ur artikeln är också intressant tycker jag: ‘Det verkar som om Chlamydiorna kläcks ut långsamt vid sin förökning från sitt vilostadium’. Det gör ju spirocheterna när de löser upp sig ur Cyst-(Gemma) formen också. Det är ju så uppenbart att en kort behandlingstid med antibiotika vid bekämpandet av de här typerna av bakterier (när de obildats) inte fungerar då.
  Undrar varför det är ”rumsrent” att skriva sådant om Twar men inte Borrelia. Vore intressant att höra vad den här läkaren anser om kroniska Borreliainfektioner.
  Tack för delning av en mycket intressant artikel Mats 🙂

  Gillad av 2 personer

  • Du har helt rätt! Det beror på vilka läkare som hamnar inom vissa specialistområden. Om Gunnar hade börjar intressera sig för fästingrelaterade infektioner hade vi nog kommit betydligt längre.

   Nu står vi och stampar, med prestige. Det är inga problem med vare sig borrelia eller co-infektioner. Vi har så bra provtagningsmetoder och behandlingsrekommendationerna vi levt med i många år är fullt tillräckliga för alla stadier av borrelia.

   Gillad av 1 person

 2. Rosita Hellberg

  Ja vi fär ju fast i att jobba med att bara få ‘etablisemanget’ att accepter att personerna fortfarande har en pågående infektion i kroppen, att kronisk Borrelia existerar som sjukdom istället för att komma framåt med diagnosmetoder och behandling. Blev ändå väldigt glad över att man i England har accepterat att folk faktiskt är sjuka i Kronisk Borrelia och skall starta upp utredningar där för att komma framåt enligt den här artikeln. Hoppas verkligen att det kan tillföra något i vår Svenska debatt. http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/10/minister-orders-lyme-disease-review/

  Gillad av 2 personer

 3. Britt-Marie

  Är det någon som vet hur man kan nå doktor Gunnar Sandberg.

  Gillad av 1 person

  • Tina

   Hej Britt-Marie! Tyvärr så har ju Gunnar Sandberg gått i pension sen flertalet år tillbaka. Jag gick hos honom ca 15 år och det har nog varit min räddning. Så han är saknad. Har själv haft ME i snart 35 år och det är just Gunnar S som ledde in mig på rätt vägar vad gäller behandling, utredningar mm.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: