Nytt läkemedel på gång mot fibromyalgi

Pridgen
Dr. William Pridgen

Antiviral kombo
Dr. William Pridgen märkte att de som fick kombinationen av ett antiviralt läkemedel (famvir) och det antiinflammatoriska läkemedlet Celebrex förbättrades dramatiskt över tid. De rapporterade inte bara en minskning i deras gastrointestinala problem, de fick även mindre smärta, trötthet, huvudvärk och andra symptom som vanligen förknippas med fibromyalgi. Pridgen insåg att han var på rätt spår, och det insåg även hans patienter. ”Word of mouth” spreds, och fler fibromyalgipatienter började komma till hans praktik i Alabama, USA.

Genomgången fas II och kommande fas III-studie
Efter en lyckad fas II-studie 2014 kommer en fas III-studie genomföras nästa år med ett kombinationsläkemedel IMC-1, som sannolikt innehåller Famvir och Celebrex eller motsvarande. Det kan komma att konkurrera ut både Lyrica och Cymbalta, två av de mest lönsamma läkemedel som idag ordineras för fibromyalgi.

Pridgens teori
Fibromyalgisymptom varierar med tiden. Tillsammans med sin mamma, som är virolog, är deras teori att stress aktiverar ett virus, som i sin tur förvärrar gastrointestinala och andra symptom. De antog att Herpes-simplexvirus typ 1 (HSV1) , som vanligen förknippas med munsår kan vara boven i fibromyalgi.

Många herpesvirus är kända för att signifikant uppreglera COX enzymer 
Förhöjda nivåer av COX-enzymer är en förutsättning för effektiv viral replikation, förklarade han i ett pressmeddelande. I teorin kan fysiskt eller emotionell stress hos patienter återaktivera viruset och resultera i fortbestånd av symptomen på fibromyalgi. Att effektivt undertrycka latenta virus kan avsevärt förbättra smärta och relaterade symtom på fibromyalgi.

Nästan alla har utsatts för HSV1-viruset. Varför utvecklar då vissa människor fibromyalgi, medan andra inte gör det? Det finns enligt Pridgen en grupp människor som är genetiskt skadade på ett sätt. De flesta människor kan tvinga viruset att gå in i dvala, men inte alla. Pridgen tror att viruset förblir aktivt i mag-tarmkanalen och möjligen i bihålorna och bäckenregionen.

Mer om de separata läkemedel som används framgångsrikt i kombination
Celebrex (Celebra)
Är ett antiinflammatoriskt läkemedel avsett för symptomlindring vid behandling av artros eller reumatoid artrit och pelvospondylit.

Famvir
Famvir hindrar viruset att sprida sig i kroppen så att tillfrisknandet sker snabbare. Famvir används för behandling av två typer av virussjukdomar hos vuxna:

1. Bältros (herpes zoster),
En virusinfektion som orsakas av ett virus som kallas varicella zoster (samma virus som orsakar vattkoppor).

2.Herpes-simplexvirus typ 1 och 2

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Rosita Hellberg

  Mycket intressant! Ytterligare en studie som understödjer teorin om att det är infektion (viral denna gång) som är en del i ett kroniskt sjukdomstillstånd hos individer med nedsatt immunförsvar. Genetiska brister som kan orsaka disposition för olika sjukdomar borde kontrolleras mera vid långvariga sjukdomstillstånd.
  Tack för intressant info Mats 🙂

  Gilla

 2. Ida

  Vad underbart!!!!! Tack Mats för att du delar:)

  Gilla

 3. Tack Mats för att du delar med dej, intressant!!!! Hoppas det kommer på marknaden snart! Jag ska be läkaren om dessa mediciner sålänge! Famvir har jag redan och den är så bra, ovanlig i Sverige, apoteksoersonal känner oftast inte till den!!!

  Gilla

 4. Daniel

  Undrar hur mycket den läkaren fått för att skriva det här? Sicket trams.

  Gilla

 5. Anneli

  Tänker kontakta min läkare ang dessa läkemedel det första jag gör i morgon – tack Mats!!

  Gillad av 1 person

 6. Tack! All info om detta är bra, så hoppet finns!

  Gillad av 1 person

 7. ajader

  Wow! Det vore ju toppen om det verkligen stämmer och hjälper!
  Skulle gärna prova dessa mediciner!

  Gillad av 1 person

 8. Äter Celebra sedan ngt år. SÅååååå mycket bättre än de totalt livsfarliga Lyrica o Gabapentin. Råder alla att avstå de 2 o be om Celebra. Du bllir som en korsning av dement o alkolist… Celebra har jag inte ens haft något som påminner om en biverkning. Jag får biverkningar av alla mediciner o oftast av de mindre vanliga.

  Gillad av 1 person

 9. MW

  Håller verkligen med Jess!!! Lyrica är nog den värsta medicinen som finns.. Har sett så hemska saker usch !!!!

  Gilla

 10. johanna

  Har inte lusläst inlägget och kan inte bedöma innehållet helt. Men vill bara nämna att jag har fibromyalgi (och artros och reumatism etc) och vet att nervsystemet är överaktivt och inflammerat. Jag råkar alltid ut för att herpesvirus i olika former blommar upp på olika sätt. Har tex haft bältros flera ggr. Därför är det intressant att läsa inlägget ovan. Jag har såklart fått virushämmande medicin då bältrosen kommer och känner det som att dessa läkemedlet just inte läker ut viruset utan endast hämmar symptomen.
  Därför undrar jag om inte just famvir och celebrex just bara håller symptomen i chack (vilket iofs kan vara livsviktigt) men inte läker ut viruset (herpes ligger ju alltid latent i nervbanorna, jo jag vet). Men vad tänker ni, blir man friskare?

  Gillad av 1 person

 11. Berit LANDEBÄCK

  Tack
  Mycket intresant
  Detta är något min husläkare ska få läsa

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: