Virusinfektioner kan spela en viktig roll i immunpatologin av MS

EBV
Multipel skleros (MS)
MS är en autoimmun sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om man har MS uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna  (myelin som omger nervcellerna angrips av B-celler) och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Inflammationerna kan finnas på olika ställen i centrala nervsystemet, och därför kan man få besvär i olika delar av kroppen.

Ny Studie – EBV och CMV-virus korrelererar med sjukdomens aktivitet
Forskare vid ett universitet i Würzburg i Tyskland har undersökt B-cellsvar på Epstein-Barr-virus (EBV) och cytomegalovirus (CMV) och fann att det kan korrelera med mängden hjärnspecifika B-celler i blodet – en markör för MS – och med högre sjukdomsaktivitet.

EBV, även kallad humant herpesvirus 4, är en av de vanligaste virusen, det infekterar över 90 procent av alla människor före vuxen ålder. Ett antal studier har tidigare antytt ett samband mellan EBV-infektion och MS.

Forskarna undersökte 11 MS-patienter under återfall och 19 patienter i remission, och jämförde de med 22 friska kontrollpersoner. Resultaten visade en måttlig korrelation mellan frekvenserna för EBV och hjärnreaktiva B-celler i MS-patienter i remission, men inte i återfall. B-cellsvar på EBV var också korrelerad med sjukdomens aktivitet hos MS-patienter.

CMV-infektion användes som en kontroll för EBV. 16 MS-patienter analyserades under återfall och 35 i remission. Deras data jämfördes med de hos 22 friska kontroller. Forskarna fann ett signifikant samband mellan CMV- och hjärnantigenspecifikt B-cellssvar hos MS-patienter under akuta återfall. Dessutom visade sig B-cellsvar mot CMV korrelera med en högre sjukdomsaktivitet.

Forskarna använde en teknik som kallas enzymkopplad immunospot (ELISPOT) som tillät dem att upptäcka B-celler som var reaktiva mot hjärnan.

Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Bra att någon forskar. Svenska läkare har tydligen inget intresse. De är mest oroliga för att folk skall genomskåda dem. Senast jag var på vårdcentralen visades en film, i den förklarades för oss simulanter att; om man tar antibiotika eller inte spelar ingen roll; man tillfrisknar lika väl efter 14 dagar.
    Fantastiskt att vi behöver en vårdcentral överhuvudtaget. En duktig Ica kassör hade gjort jobbet. Alvedon grapefrukt och örtte.

    Gillad av 1 person

  2. Förra året spekulerade jag i om EBV kan ligga bakom autoimmuna sjukdomar och varför rituximab kan fungera.

    https://newsaboutdisease.wordpress.com/2015/07/22/kan-autoimmunitet-i-vissa-fall-bero-pa-epstein-barrvirus-ebv/

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: