”Hjärnfeber” hos ME/CFS- och Fibromyalgipatienter

hjärntemperatur
Idag finns inga biomarkörer för ME/CFS
Det går inte genom exempelvis ett blodprov ta reda på om man har diagnos ME/CFS. Diagnosen sätts kliniskt genom att utesluta andra sjukdomar och uppfylla vissa symtom.

”Feber i hjärnan” kan vara en biomarkör
Dr Jarred Younger har i nedan webinar redogjort på ett mycket intressant sätt om hypotesen att ME/CFS-patienter har en inflammation i hjärnan. En inflammation som med dagens metoder inte går att mäta. Han och hans forskarteam har utvecklat ett sätt att mäta temperaturen i hjärnan. Trots att ME-patienter normalt inte har feber (normal kroppstemperatur) har de förhöjd temperatur i hjärnan. Det tyder på inflammation i hjärnan vilket leder till utmattning och även smärta. Utmattning eller smärtkänslor i kroppen är enligt Younger en illusion. Allt händer och utgår från hjärnan. En inflammation i hjärnan leder till att kroppen i övrigt påverkas.

Koppling mellan Fibromyalgi och ME/CFS
Younger anser att Fibromyalgi och ME/CFS är relaterade till varandra. Om ett läkemedel kan fungera mot ME/CFS så kan det även fungera mot Fibromyalgi. Många med ME/CFS har även Fibromyalgi, men alla med ME/CFS har inte kronisk smärta.

Orsaken till inflammation fortfarande något osäker
Han antar att läkemedlet Rituximab kan fungera för att det slår ut B-celler som inte ska finnas i hjärnan. I övrigt pratar han om blod/hjärnbarriären (”porten” till centrala nervsystemet), att det kommer in kemikalier som inte ska finnas där och därmed leder till inflammation. Exakt orsak till varför kan han inte direkt redogöra för då han inte är expert på bl a mikrogliaceller, som han säger i videon. Han har i tidigare sammanhang uttalat att det kan bero på ett dysfunktionellt immunförsvar.

hjärntemperatur högre hom ME-patienter

ME-patienter har i genomsnitt 38 graders feber i hjärnan
Som ni ser på ovan bild har ME-patienter i snitt 38 grader i hjärnan och frisk kontrollgrupp 37.5 grader. Förhöjd temperatur i hjärnan indikerar inflammation som kan leda till både utmattning och smärta i hela kroppen.

hjärnfeber kemikalierDet är väldigt komplicerat att mäta temperaturen i hjärnan
För att kunna mäta temperaturen i hjärnan görs det genom att mäta peakar (toppar) på olika kemikalier i hjärnan. Metoden är relativt ny men Younger tror att han kan påvisa att en större grupp patienter med ME/CFS har förhöjd temperatur i hjärnan. Han avslutar sitt webinar (innan frågestunden) med att han är förhoppningsfull om att inom ca ett år finna en biomarkör för ME/CFS, och därmed även lämpliga behandlingsmetoder.

Ovan information är hämtad från följande webinar – Klicka här

Studie med 9 olika antiinflammatoriska naturmedel mot Gulfkrigssyndromet
Om man har en inflammation i hjärnan kan antiinflammatoriska medel, som kan passera blod/hjärnbarriären, vara en framgångsrik behandlingsmetod. Gulfkrigssyndromet har liknande symtom som ME/CFS och nedan video (med Younger) handlar om en studie där rekrytering av patienter med gulfkriggssyndromet pågår i Alabama, USA. Nio olika potentiella behandlingar för smärta och trötthet ska provas. Orsaken till gulfkrigssyndromet är inte fastställd men en hypotes är att de drabbats av exponering för olika kemikalier (även genom vaccination) under kriget i Irak på 90-talet.

Dessa är de 9 potentiella behandlingar som nämns i videon. Observera att de är helt naturliga:
1. Curcumin / gurkmeja
2. Resveratrol
3. Reishi
4. Epimedium
5. Brännässla
6. Lunalin
7. Fransk tallbark
8. Boswellia
9. Fisetin

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Verkligen intressant kan passa inpå mig efter 2 stora hjärnop med efterföljande antibiotika behandling i ett år pga infektion plus att äggviteomsättningen i hjärnan fallerade på ett eller annat vis så jag höll på att dö men precis ett år innan hade man hittat botemedel intravenöst innan avled patienterna efter några dagar efter en sk lyckad op och man visste ej varför

  Gillad av 1 person

 2. Annelie

  Väldigt intressant!

  Gillad av 1 person

 3. Ingela Svedberg

  Vi får se vad den här forskningen leder till. Den är väl den första i sitt slag att mäta temperaturen i hjärnan(?).
  Dr R Horowitz redovisar också sina fynd och sammanhang i boken ” Why can’t I get better?” I tabell 2.1 Sixteen-point MSIDS Map redovisar han hur olika tillstånd kopplas ihop till vilka laboratorietester som bör beaktas per gällande symtom. Rekommenderar varmt att införskaffa boken, om man inte har gjort det än.

  Gillad av 1 person

 4. Claudia

  Väldigt intressant!
  Jag har varit sjuk i 7,5 år och hela tiden känt som om jag har feber i hjärnan! Men om jag tar tempen visar den ingen feber.
  Jag har ätit Curcumin tabletter morgon och kväll i 1,5 år utan någon märkbar förbättring.
  Däremot sen jag börjat med Reishi (blandat i Mandelmjölk) precis innan sänggående, så sover jag bättre pga att jag har mindre värk i kroppen.

  Jag ser verkligen fram emot att det kommer något mätbart var gäller ME.

  Gillad av 2 personer

 5. Paulette

  märker en stor skillnad i ” huvudet” faktiskt när jag gör mina gurkmeja kurer.
  Organisk gurkmeja dricker jag som buljong eller i guldmjölk i perioder.

  Gillad av 2 personer

 6. ajader

  Men ååh vad intressant! Blir spännande att följa utvecklingen av detta!

  Gillad av 1 person

 7. Helena M

  Mycket intressant!! När jag blir utmattad känns det just som om hela mitt huvud blir hett. När min ME bröt ut och jag var som sämst kändes det mer som hjärnan brann konstant och det var en outhärdlig känsla.

  Gillad av 1 person

 8. irene skogsberg

  Bekräftar min upplevelse om feber i hjärnan.
  Jag hoppas han finner biomarkör för Me/cfs. (Y)

  Gillad av 1 person

 9. Teres Lundkvist

  Jag upplever också feberkänsla i hjärnan utan att vanliga tempen visar något.
  Vet inte hur jag ska få läkare att tro på mina upplevelser som stämmer helt in på ME/cfs.
  Haft symtomen i många år och ingen lyssnar.
  Är mer eller mindre handikappad och är sjukskriven enbart pga autism.
  Men det är inte hela min upplevelse.
  Jag behöver hitta en behandling som hjälper.
  Jag orkar inte må såhär resten av livet utan hjälp.
  Hur får man en ordentlig utredning och behandling?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: