Antikroppar från höns kanske kan bota många sjukdomar

Hans Kollberg pic
Professor Hans Kollbergs arbete med antikroppar från höns har fascinerat mig
Under många år har Kollberg bedrivit forskning genom att injicera vaccin mot en specifik bakterie varvid hönan bildar antikroppar som överförs till äggulan. Patienter med cystisk fibros har vid intag av äggula i snitt minskat frekvensen av lunginflammation från var sjunde månad till vart fjärde år.

Kollberg är övertygad om att metoden fungerar mot olika infektioner
– Våra studier borde vara tillräckliga och tekniken fungerar. Immunoglobuliner kan minska antibiotikaanvändningen avsevärt och användas mot alla infektioner i magtarmkanalen, sade Hans Kollberg vid en intervju år 2012 för Life Science Sweden.

Så här fungerar det
IgY hos fåglar motsvarar däggdjurs-IgG och är således det dominerande immunglobulinet. Antikropparna IgY kan bestämmas utifrån vad exempelvis en höna injiceras med. Antikropparna från hönans serum överförs sedan till äggulan, som då i princip kan intas som antibiotikum, men även bl a som antiviralt medel (se nedan) för människa och andra däggdjur.

IgY-behandlingen fick redan 2008 orphan drug-status av EMA

År 2008  (EU / 3/08/564) beviljade European Medicine Agency (EMA) det svenska företaget Immunsystem IMS AB, Sverige, att behandla cystisk fibros med IgY genom vaccinering av höna mot bakterien Pseudomonas aeruginosa.

Det började redan för närmare 20 år sedan då Anders Larsson vid Kliniskt kemiska institutionen i Uppsala kontaktade Hans Kollberg med sina banbrytande studier kring antikroppar från höns.
anders
Aftonbladet 23 februari år 2000

Metoden kan fungera mot bakterier, virus, svamp och protozoer
I en omfattande forskningsöversikt (2015) redogjorde Kollberg för att hönor har en förmåga att bilda antikroppar mot i princip de flesta mikrober som kan angripa människor.

Kollberg inleder artikeln med följande (fritt översatt från engelska)
Den alarmerande ökningen av resistenta mikrober (bakterier, virus, svampar, protozoer) är idag en av de största hoten mot både människor och miljö. Denna artikel kommer att verka för användningen av fågelantikroppar som ersättning eller komplement till antibiotika och därigenom minska utvecklingen av antibiotikaresistenta mikrober .

Bland annat tas följande infektioner upp
Multiresistenta bakterier; ESBL, MRSA och VRE
– Flertalet virus
– Candida albicans (svampinfektion)
– Cystisk fibros
– Tarminfektioner som Escherichia coli, Salmonella och Chlostridium difficile-
– Streptococcus mutans som orsakar karies
– Hemolytiska streptokocker som orsakar halsfluss
– Gingivit som orsakar dålig andedräkt genom tandköttsinfektioner
– Faryngit (svalginflammation)

Artikeln avslutas så här
Ett överflöd av studier på specifika IgY-antikroppar från immuniserade höns tyder slutligen på att de är mycket starka vapen mot en rad vanliga infektioner och kan användas både som komplement och/eller alternativ till antibiotika. Eftersom IgY inte absorberas från mag-tarmkanalen, är det särskilt attraktivt för peroral eller lokal immunoterapi för en mängd olika bakterier, virus och svampinfektioner i mag-tarmkanalen, inklusive mun, svalg och luftvägar, samt för behandling på huden och andra lokala infektioner. Dessutom kan specifika IgY vara av enorm hjälp i foder och för fisk-odling.

Det är hög tid för alla inblandade i kampen mot sjukdomar; sjukvårdspolitiker, hälsovårdsmyndigheter, läkemedelsföretag, läkare, forskare etc. att bidra till en utveckling inom detta område.

Egen spekulation
Professor Ian Lipkin har vid olika tillfällen sagt att det teoretiskt finns ca 320.000 oupptäckta virus. I övrigt finns en stor mängd mikroorganismer, bl a bakterier och parasiter i fästingar och andra småkryp som kan överföra smitta till människa. Nyligen upptäcktes ytterligare ett par ”co-infektioner” i en fransk studie där 267 fästingar undersöktes. Idag finns inte kända metoder att vare sig identifiera dessa mikrober och än mindre behandla dem.

Vad skulle hända om man injicerar infekterat blod i en höna från en person med okända infektioner?
Kan hönan bilda antikroppar mot flertalet av dessa infektioner? Kan denna person som sjukvården idag inte kan hjälpa (= feldiagnostiserad) tom bli frisk av att äta äggulan från samma höna? Det känns som en spännande tanke…

Jag kontaktade för övrigt företaget Immunsystem AB förra året och ställde frågan. Enligt det vänliga svaret verkar det i princip omöjligt, både rent byråkratiskt och förmodligen även etiskt, att genomföra.
info
Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. En egen personlig 🐔 vore önskvärt 😊.
  Kanske måste bli som så att man får skaffa sig 🐔 😊.

  Gillad av 1 person

 2. Catharina Rosenberg

  Att något som förefaller förhållandevis okomplicerat och ”naturligt” ska vara omöjligt att praktisera är mycket svårt att förstå. De etiska aspekterna med att använda djur borde gå att lösa på tillfredsställande sätt. Det är ju som alltid fråga om avvägningar och möjligheten att hjälpa och bota många svårt sjuka människor borde kunna förenas med möjligheter att skapa acceptabla förhållanden med djuren. Det kan inte vara omöjligt särskilt inte mot bakgrund av vilka stora vinster för många sjuka som ligger i andra vågskålen.

  Gillad av 1 person

 3. Christina

  Läste om artikeln om den om hönor som kan göra människor friska….
  Jag har ätit enormt mycket ägg genom åren.. inte har jag blivit frisk från min fibromyalgi för det.. Eller är det för jag även äter vitan? Jag äter gärna kyckling också… fast inte samtidigt. Vad gör jag för fel?
  Ursäkta min sarkasm 🙂
  Klart jag önskar något som botar sjukdomen i framtiden.
  Mvh/C

  Gilla

  • Teorin handlar om att hönan måste bli injicerad med ditt blod för att bilda antikroppar som sedan förs över till äggulan som du äter som ett slags antibiotikum.

   Att enbart äta ägg gör nog ingen större nytta. Hönorna måste vara så kallade immuniserade. Jag tror inte att forskningen pågått så länge om det inte gett resultat. Jag tycker det är väldigt intressant.

   Gilla

 4. Hello, transfer factor is a very promising treatment for chronic diseases. Can you explain in details the protocol you used please? After the initial inoculation, the chicken needs to be immunized ever again? How long the patient needs to consume those yolks? Thank you for the article.

  Gillad av 1 person

 5. André Juthe

  Vill bara berätta något mycket intressant. Jag samtalade med Professor Hans Kollbergs igår. Han håller på att sammanfatta sin forskning – ett slags ”forskningstestamente” som han avser att ge till den professor som ska efterträda honom. Det intressanta var emellertid att Kollberg hävdade att det inte är nödvändigt att först injicera sitt eget blod och sedan vänta på att äggen ska skapa antikroppar och sedan äta äggen råa. Han menar att det redan finns antikroppar mot det som orsakar ME i äggen på grund av alla vacciner som de får. Han påstod alltså att orsaken till att Maj-Britts tillfrisknade inte var att hennes blod först injicerades i hönsen, utan att hon åt de råa äggen överhuvud taget. Det låter ju lite för bra för att vara sant, men jag frågade honom upprepade gånger om detta och han vidhöll att det räcker med att bara äta råa ägg. Det låter ju lite konstigt i mina öron för det förutsätter ju att hönsen då redan utsatts för det som orsakar ME och redan har bildat antikroppar, men det går rimligtvis inte att avfärda åsikten av den professor som i decennier har arbetat med forskningen om höns och antikroppar. Gissa om jag började äta råa ägg redan igår . . .

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: