ME/CFS-patienter har brist på TRPM3 (ny studie)

trpm3
Bildkälla

Studie visar brist på ett protein i vita blodkroppar och brist på intracellulär kalcium 
I en nyligen presenterad studie (31 maj 2016, Nguyen T m.fl, Australien) rapporteras för första gången en betydande minskning av proteinet TRPM3 på cellytan i NK- och B-lymfocyter, liksom minskad intracellulär kalcium hos ME/CFS-patienter jämfört med frisk kontrollgrupp.
Källa

TRPM3 är en undergrupp till TRP
TRP-kanaler (transient receptor potential) är en proteinfamilj som har en mängd olika funktioner. Ingen annan proteinfamilj har en så stor variation i aktiveringsmekanismer. TRP-kanaler spelar många olika roller i organismen, allt ifrån att reagera på olika sensoriska stimuli som tryck och ljudvågor, osmotiskt tryck, pH, värme och kyla samt en mängd olika kemiska substanser.

TRP har flera undergrupper där TRPM-gruppen är en av dessa. TRPM-kanalerna är viktiga för grundläggande känslouppfattning. TRPM består av åtta medlemmar, bland annat TRPM3 som ovan studie tog sikte på.

TRP-kanaler har visat sig vara en central komponent i många fysiologiska system och mutationer i några av dem har visat sig ligga bakom vissa sjukdomar i t ex. njurarna och kronisk brist på kalcium- och magnesiumjoner.
Källa

Om TRP-kanalerna inte fungerar fullt ut störs  signaleringen av kalciumjoner
Kalciumjonen (Ca2+) är naturens favorit bland signaleringsjonerna. Den kontrollerar cellulära processer från livets början till livets slut, bland annat fertilisering, celldelning, genuttryck, nervimpulser och celldöd. TRP har betydelse för kalciumjonsignalering som sker i form av oscillationer, vågor och gnistor av intracellulära kalciumjonökningar. Dessa signaler används i nästan alla celler. Antalet sjukdomar som har koppling till rubbningar i kalciumsignaleringen ökar med nyvunnen kunskap. Exempel på folksjukdomar där studier har visat att kalciumsignaleringen är rubbad är diabetes, Alzheimers sjukdom, kardiomyopatier, inflammatoriska sjukdomar, psoriasis och cancer.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Johansson

  Hej
  Ser du samband mellan amalgam, kvicksilver och ME/CFS och fibromyalgi?
  Tacksam för svar
  Vänlig hälsning
  50talist@facebook.com

  Gilla

 2. Anita Söbye

  Johansson det är skillnad på kvicksilver och kvicksilver
  Thimerosal is a mercury-based preservative that has been used for decades in the United States in multi-dose vials (vials containing more than one dose) of medicines and vaccines. There is no evidence of harm caused by the low doses of thimerosal in vaccines, except for minor reactions like redness and swelling at the injection site. However, in July 1999, the Public Health Service agencies, the American Academy of Pediatrics, and vaccine manufacturers agreed that thimerosal should be reduced or eliminated in vaccines as a precautionary measure.
  Thimerosal contains ethylmercury.
  Mercury is a naturally occurring element found in the earth’s crust, air, soil, and water. Two types of mercury to which people may be exposed — methylmercury and ethylmercury — are very different.
  Methylmercury is the type of mercury found in certain kinds of fish. At high exposure levels methylmercury can be toxic to people. In the United States, federal guidelines keep as much methylmercury as possible out of the environment and food, but over a lifetime, everyone is exposed to some methylmercury.

  thimerosal contains ethylmercury, which is cleared from the human body more quickly than methylmercury, and is therefore less likely to cause any harm.

  Thimerosal prevents the growth of bacteria in vaccines.
  Thimerosal is added to vials of vaccine that contain more than one dose (multi-dose vials) to prevent growth of germs, like bacteria and fungi. Introduction of bacteria and fungi has the potential to occur when a syringe needle enters a vial as a vaccine is being prepared for administration. Contamination by germs in a vaccine could cause severe local reactions, serious illness or death. In some vaccines, preservatives, including thimerosal, are added during the manufacturing process to prevent germ growth.

  The human body eliminates thimerosal easily.
  Thimerosal does not stay in the body a long time so it does not build up and reach harmful levels. When thimerosal enters the body, it breaks down to ethylmercury and thiosalicylate, which are readily eliminated.

  Thimerosal has been shown to be safe when used in vaccines.
  Thimerosal use in medical products has a record of being very safe. Data from many studies show no evidence of harm caused by the low doses of thimerosal in vaccines.

  There are some side effects of thimerosal in vaccines.
  The most common side-effects are minor reactions like redness and swelling at the injection site. Although rare, some people may be allergic to thimerosal.

  Scientific research does not show a connection between thimerosal and autism.
  Research does not show any link between thimerosal in vaccines and autism, a neurodevelopmental disorder. Many well conducted studies have concluded that thimerosal in vaccines does not contribute to the development of autism. Even after thimerosal was removed from almost all childhood vaccines, autism rates continued to increase, which is the opposite of what would be expected if thimerosal caused autism.

  Thimerosal was taken out of childhood vaccines in the United States in 2001.
  Measles, mumps, and rubella (MMR) vaccines do not and never did contain thimerosal. Varicella (chickenpox), inactivated polio (IPV), and pneumococcal conjugate vaccines have also never contained thimerosal.
  Influenza (flu) vaccines are currently available in both thimerosal-containing (for multi-dose vaccine vials) and thimerosal-free versions.

  For a complete list of vaccines and their thimerosal content level, see the U.S. Food and Drug Administration (FDA) Thimerosal in Vaccines page. This chart[PDF – 182 KB] shows vaccine ingredients sorted by vaccine.

  Featured Resource: Understanding Thimerosal, Mercury, and Vaccine Safety

  Featured Resource: Understanding Thimerosal, Mercury, and Vaccine Safety[PDF – 300 KB]

  Gillad av 1 person

 3. Johansson

  Tusen tack för tydligt svar/ Johansson

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: