Inflammation leder till smärta, trötthet och andra symtom och beror direkt på obalans bland cytokiner

IL10
Figur 1. Interleukin 10 har en viktig roll – att balansera inflammationer i kroppen. Bildkälla

Den egentliga orsaken till inflammation är oftast infektion eller våld
Tyvärr är det flera sjukdomar som idag har okända biomarkörer. Man vet inte om det är en infektion, autoimmunitet eller dysfunktionellt immunförsvar. Det kan även vara okända infektioner då det upptäcks en mängd nya virus, bakterier och parasiter återkommande.

Vi vet inte allt idag!
Muterade retrovirus är ett hett spår. Kanske skulle många bli bättre av antiretroviral behandling (ARV), likt den behandling som ges till HIV-patienter. Men ingen läkare ordinerar det om man inte kan påvisa en ”känd” infektion.

Det finns ett par läkare med ME-diagnos som fick ARV under 11 månader. Båda blev mycket bättre. Förvisso en anekdotisk berättelse, men ändå. Man hade då anträffat retroviruset XMRV i deras blod. Ett retrovirus som sedan inte fanns… Den ena läkaren skrev några år senare i en blogg:  Även om vi inte har XMRV, kan vi fortfarande ha något väldigt likt det – Jamie Deckoff-Jones, MD.

Judy Mikovits, en av de som upptäckte XMRV-viruset vägrade släppa teorin och menar att det är ett snarlikt retrovirus som orsakar ME:  Men även om det vi fann inte var XMRV, var det fortfarande förknippat med två sjukdomar – lymfom i Dan Petersons patienter och CFS. Det kunde ha varit en familj av virus eller en annan stam. Till exempel finns det fem stammar av HTLV, och endast en är patogen. Vad vi fann kunde ha varit ett virus  i en familj av retrovirus – Judy Mikovits.

HERV-virus
Det pågår nu intressanta forskningar om retroviruset HERV som i synergi med reaktiverade herpesvirus kan skapa nya virus – muterade enterovirus, som din doktor eller vilket lab i hela världen idag inte kan upptäcka! Man måste nämligen veta vad det är man letar efter.

Det kan väl inte vara så himla svårt att tänka sig att flera som idag har uteslutningsdiagnoser bär på okända virus tänker jag?

Hypotes att virus och retrovirus ligger bakom en mängd olika kroniska sjukdomar
Microbiology and Molecular Biology Reviews (MMBR) håller forskare uppdaterade med den senaste utvecklingen inom mikrobiologi samt relaterade områden såsom immunologi samt molekylär och cellbiologi. De undersöker betydelsen och sambanden mellan de senaste upptäckterna som bygger på vår förståelse av bakterier, virus, parasiter och svampar. MMBR har tagit fram en lista på ett stort antal kroniska sjukdomar där de även angivit vilka retrovirus som förmodas kopplas till respektive sjukdom. Läs mer här

I avvaktan på att forskarna kommer fram till vad det är som spökar avseende diagnoser som bl a ME och Fibromyalgi får man arbeta med symtomlindring. En av de viktigaste är att minska inflammationen i hjärnan och centrala nervsystemet. Det är där källan finns till allt ont… tror jag…

De allra flesta cytokiner orsaker inflammationer
Vi brukar tänka på cytokiner som ”dåliga” och att de leder till inflammationer. När immunförsvaret aktiveras skapas inflammationer, vilket är kroppens sätt att hejda och motverka angrepp. Men vid vissa former av sjukdomar som exempelvis autoimmunitet vill man minska inflammationer genom att undertrycka immunförsvaret så att cytokiner inte skapar inflammation i onödan. Inflammation i centrala nervsystemet kan orsaka sjukdomskänsla, utmattning, nedsatt kognitiv förmåga, smärta m.m. Det finns många undersökningar och studier där man ser ett samband mellan inflammationer i nervsystem och hjärna med kroniska sjukdomar.

Interleukin 10 (IL-10) är ett viktigt undantag
IL-10 är en antiinflammatorisk cytokin för att det minskar olika immunceller, såsom Th1- och Th2-celler, neutrofiler, makrofager och naturliga mördarceller. IL-10 minskar en mängd cytokiner, bl a TNF-Alfa (IL-6). Det hämmar även NF-kB , ”befälhavaren” när det gäller kroppens förmåga att kontrollera inflammationer.

Brist på IL-10 leder till en mängd olika problem
Migrän och smärta
IL-10 hämmar COX-2, som är involverat i migrän, smärta och inflammation.

Allergisk reaktion, födoöverkänslighet
Genom inhibering av mastceller, motverkar IL-10 den inflammatoriska effekten för allergisk reaktion och histaminproduktion.

Fetma
IL-10 minskar fetma genom att det ökar insulin- och leptinmotstånd i hypotalamus, den körtel som styr aptiten.

Ökad tolerans – minskade oönskade immunsvar
Den kanske viktigaste funktionen av IL-10 är dess förmåga att hjälpa till att skapa ”tolerans” till proteinerna vi intar. IL-10 ökar antalet Treg-celler, som undertrycker oönskade immunsvar mot oss själva, allergener och matproteiner. Detta är särskilt intressant om man ser till kopplingen autoimmunitet, histaminöverkänslighet och allergier.

Förutom att IL-10 bidrar till tolerans av våra egna kroppsceller har kroppen en utarbetad mekanism.När vi intar proteiner bidrar IL-10 till att sända meddelande till immunsystemet att detta protein inte är skadligt. Detta kallas ”oral tolerans”.

Exempel på sjukdomar förknippade med lägre IL-10 nivåer
Autoimmuna sjukdomar, t ex RA, Psoriasis, Crohns sjukdom (IBD/Ulcerös kolit) och MS
Astma och allergier, IBS, ME/CFS, Smärta – neuropati (R)

Exempel på studier av olika sjukdomar som förknippas med lägre IL-10 nivåer
– Crohns sjukdom (IBD/Ulcerös kolit), Dana J Philpott & Stephen E Girardin (2009).
– ME/CFS, D. Peterson m.fl. (2014).
– Psoriasis, Jasenka Trifunovic m.fl.(2015).

Nedan kosttillskott, läkemedel m.m. utgör endast exempel på vad som kan ha positiv effekt. Det kan likväl innebära att man kan få allvarliga biverkningar och må sämre i sitt sjukdomstillstånd.

Hur kan man öka nivån av IL-10?
Hormoner och signalsubstanser
Kortisol
Pregnenolon
Östrogen
Testosteron
Progesteron
Insulin
Serotonin
5-HTP (serotoninföregångare)

Toppkosttillskott / Läkemedel
Te
Melatonin
Niacin (Vitamin B3) – den så kallade flushvarianten av B3
Vitamin D3
Curcumin (egen not: gärna i kombination med svartpeppar för bättre bioupptag)
Probiotikabakterier: B fragilis, L plantarum, S boulardii, L Casei,
Bacillus subtilis och L lactis.
Andrographis
Baicalin
Boswellia
Olivblad
Arabinogalactan
Metformin (sänker blodsockret)
Ketamin

Andra Kosttillskott / Läkemedel
Resveratrol
Astragalus
Honokiol
Råmjölk
Syneprhine
Artemisinin
Q10
Hagtorn
Bitter melon
Dexametason
Rolipram
Fytosteroler
Rödklöver
Betulin
Chaga
Elakupunktur
Solljus

Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Jessika

  Är det nån mer som kopplar antihistamin (kestine) och kortisonnässpray (nasonex) till minskad influensakänsla och mindre ledvärk?

  Gillad av 1 person

 2. Casper

  Mats, har du sett det här:

  NEMATODE FILARIAL WORMS IN CEREBROSPINAL FLUID OF A MULTIPLE SCLEROSIS PATIENT AT AUTOPSY

  Klicka för att komma åt f1000research-112131.pdf

  Gillad av 1 person

 3. Casper

  Jag rekommenderar också att bekanta dig med NorVect – The Nordic Network for Vector-borne Diseases.
  http://norvect.no/about-norvect/

  Deras YouTube kanal har många intressanta presentationer:
  https://www.youtube.com/channel/UCn3zx5pQ9_szEkWdAdXoyTw

  Tex. Prof. Eva Sapi (en av de främsta forskarna i borelliaspiroketen) on Biofilmer:

  Gillad av 1 person

 4. Casper

  Mats här är en till. Det här är helt ny banbrytande information. Jag sätter här på engelska vad en min vän skriver till mig + ett nytt PDF dokument om Alzheimer:

  Klicka för att komma åt thursposter-alz-worms-final-trichrome-2-1.pdf

  ”The Alzheimer poster is from May 19 or so and the MS poster is from January 20 this year. It is a whole new direction for them. It finally trickled down from my emails to Eva Sapi on October 14, 2014. They are just breaking into this world of worms and what it implies, but I know that was last year when they said they are finding out so much that they can’t keep up with the papers and research now. The borrelia spirochaetes are endosymbiont, or inside the previously invisible worms, until stained with a multi stage process. The worms are invisible like a jellyfish and clear transparent until then as I suspected all along. This explains why the disease is so hard to get at. All the antibiotics have no more effect than washing your hands does on an active cold.”

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: