Ny upptäckt av biofilmsupplösare

Polymicrobic biofilm grown on a stainless steel surface in a laboratory

Image taken after 14 days. Source: Wikimedia

Ny studie visar på ett effektivt sätt att lösa upp biofilmer som omger bakterier
Biofilmer är samhällen av bakterier och är nästan omöjligt att utrota när de är patogena eller sjukdomsframkallande. Lyckligtvis, har forskare nu (studie publicerad den 30/6 2016) gjort en upptäckt som ger starka belägg för att en innovativ terapeutisk metod kan vara effektiv för att lösa bakteriella biofilmssjukdomar.

”De flesta, om inte alla, kroniska och återkommande bakteriella infektioner inkluderar en biofilm i sjukdomsförloppet”, säger Dr Bakaletz, huvudansvarig för den aktuella studien, som publiceras i tidskriften EBioMedicine . ”Biofilmer är sofistikerade grupper av bakterier som är mycket motståndskraftiga mot  vårt eget immunförsvar eller verkan av antibiotika.”

Dessa kroniska och återkommande bakteriella infektioner inkluderar urinvägsinfektioner, öroninflammation, bihåleinflammation och kroniska sårinfektioner, för att nämna några.

”Med tanke på hur vanliga och besvärliga biofilmssjukdomar är, strävade vi att utveckla en ny metod för att störa dessa biofilmer,” fortsätter Dr. Goodman, medförfattare till studien. ”På detta sätt kan traditionella antibiotika och / eller kroppens egna naturliga immunsystemet nu döda bakterierna när de frigörs från biofilm som annars orsakat infektioner, vilket förhoppningsvis ger ett botemedel.”

Den nya metoden involverar inriktning extracellulärt mot DNA (eDNA) och tillhörande DNABII proteiner som finns i biofilm. Forskarn har följt upp deras tidigare arbete, som visade att en antikropp riktad mot DNABII proteiner resulterade i total upplösning av bakteriella biofilmer.

”En metod som vi och många av våra kollegor förlitar sig på är att låta bakterierna bilda biofilm i ett särskilt odlingskärl”, säger Dr Bakaletz. ”När biofilmen är mogen, försöker vi att störa det genom att rikta specifika bakterieproteiner mot biofilmen.”

Med hjälp av mikroskopi (konfokala svepljusmikroskop) och COMSTAT analysprogram, ett program som analyserar biofilmer, kunde de ta en serie bilder av biofilm både före och efter behandling. Med hjälp av denna teknik kunde forskarna se hur effektivt de hade stört biofilmen och hur bakterierna frigjordes.

Dr. Bakaletz förklarar: ”Vi visade att vår teknik var mycket effektiv mot många olika bakterier som orsakar en rad sjukdomar hos människor, att det fungerade synergistiskt med en traditionell antibiotika – tobramyacin, som ensamt var fullständigt ineffektivt mot biofilmen,. och vidare att det också fungerat mycket bra i två unika modeller av human luftvägssjukdom ”

Proteinet som kan riktas mot DNABII kommer nu att användas på patienter i kliniska studier, säger Dr Bakaletz.

”Vi är mycket glada för att utveckla denna teknik ytterligare, med hopp om att göra en skillnad i både människors och djurs hälsa”, tillägger Dr. Goodman.”För närvarande samlar vi både in pengar och identifierar samverkanspartners som kan hjälpa oss att uppnå dessa mål”.

Läs hela studien här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. affabro

  Den här upptäckten om biofilmens upptäckt är säkerligen viktig och kanske även avgörande om man effektivt skall behandla infektioner.
  Känns hoppfullt verkligen och som ett steg framåt när ännu ett verktyg hittats för att bekämpa infektioner på ett mycket effektivare sätt.

  Gillad av 1 person

 2. Lars

  Mycket intressant. Bra Mats.

  Gillad av 1 person

 3. Eva

  Hej
  Finns det någon behandling ännu med Biofilmsupplösare?

  Gillad av 1 person

 4. Bara vetskapen om att de ligger å frodas bakom en biofilm kan höja temperaturen, så de borde slås ut!
  Få uppgifter har retat mig så infernaliskt som biofilmen.
  ALLA TUMMAR! för FRAMGÅNG med motmedel!!!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: