Svampinfektioner dödar fler människor än malaria eller bröstcancer

svamp
Svampinfektioner utgör hot mot hälsan

Svampinfektioner dödar fler människor än malaria eller bröstcancer men anses inte vara prioriterat, säger Professor Neil Gow,  University of Aberdeen. Ändå finns det inget vaccin och det finns ett ”trängande behov” för nya behandlingar, säger han.

Varningen kommer sedan läkare i England upptäckt en ny stam av svampar som orsakar utbrott på sjukhus
Det finns mer än fem miljoner typer av svampar, men endast tre huvudgrupper orsakar de flesta dödsfall hos människor:

  • Aspergillus – som påverkar lungorna
  • Cryptococcus – som främst angriper hjärnan
  • Candida – som infekterar slemhinnor även i munnen och könsorgan

Prof Gow sa: ”De flesta människor känner till lindriga svampinfektioner, men ingen har någonsin dött av fotsvamp.

”Men en miljon människor dör varje år från svampinfektioner och vi måste förstå dessa olika typer av infektioner och hur man handskas med dem.”

Infektionerna är mer dödliga hos personer med försvagat immunsystem – såsom patienter med HIV – så svampproblemet är särskilt akut i Afrika.

”Det är ett underskattat problem och det är en mycket allvarlig utmaning i de delar av världen som är minst rustade att ta itu med det”, tillade professor Gow.

Patienter som har cancerterapi eller som tar immunsuppressiva läkemedel efter en organtransplantation är också mer mottagliga för infektion.

Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Marie Lindell

    Då kanske MMS kan hjälpa el koloidalt silver.

    Mvh Marie Lindell

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: