Amerikanska försäkringsbolag tvingas bekosta behandling av kronisk borrelia

Nyheten publicerades den 2 juli 2016 i 22News

De amerikanska försäkringsbolagen kommer snart behöva bekosta långtidsbehandling av kronisk borrelia. Enligt Centers for Disease Control (CDC) finns 25.000 nya fall av borrelia varje månad. Den statliga budgetpropositionen inför 2017 har i en bestämmelse beordrat försäkringsbolagen att täcka långtidsbehandling för kronisk borrelia. Den vanligaste behandlingen innefattar användning av antibiotika.

Se inslaget i 22News
https://www.youtube.com/watch?v=t6jbUsFo3wE


Lite historik

Alla som har följt den vetenskapliga och politiska utvecklingen när det gäller borrelia under det senaste decenniet bör ha en grundläggande kännedom om debatten. Å ena sidan, International Lyme and Associated Diseases Society (ILADS) rekommenderar antibiotika vid behov, baserat på den behandlande läkarens kliniska bedömning. Å andra sidan finns Infectious Diseases Society of America (IDSA), som rekommenderar en kort kur av antibiotikabehandling för Borrelia (oavsett hur svår infektionen är).

Riktlinjerna från IDSA togs hösten 2015  bort som nationella riktlinjer i USA då de befanns vara föråldrade och inte uppfyller tillräckliga krav. National Guidelines Clearinghouse (NGC) har istället antagit ILADS riktlinjer som nationell rekommendation för behandling av Borrelia.

Frågan är av ekonomisk karaktär
De amerikanska försäkringsbolagen har varit emot långtidsbehandling av kronisk borrelia då det kostar mycket pengar. Det kan även finnas underliggande intressen hos läkemedelsföretag som tjänar pengar på alla kroniska sjuka.Så det finns ett massivt motstånd av ekonomiska skäl att inte behandla kronisk borrelia, utan att istället påstå att det är så kallade restsymtom då infektionen pågått i över 6 månader.

Sverige följer USA:s tidigare behandlingsrekommendationer i tillämpliga delar
I Sverige lever vi kvar i det gamla med rekommendationen att behandla borrelia med 10-14 dagar och max 3 veckor, oavsett hur allvarlig infektionen är och oavsett hur länge man gått med infektion. Borrelia kan bli kronisk och därmed väldigt svårbehandlad. Inte minst på grund av biofilm och att borreliabakterien kan ändra skepnad från spiroketform till så kallad round body, även kallad cystform. Borrelia är även väldigt svår att identifiera med dagens provtagningsmetoder när en längre tid har gått. Det beror på att de allra flesta bakterierna lämnar blodbanan. De växlar ytprotein  och kan inta en icke metabolistisk, intracellulär form.

700 vetenskapliga artiklar som visar att ihållande borrelia och co-infektioner finns
Dr Robert Bransfield har nyligen sammanställt en lista över 700 vetenskapliga artiklar om ihållande borrelia och co-infektioner. Detta är övertygande vetenskapliga och kliniska uppgifter som visar att Borrelia har en uthållighet som beror på att spiroketbakterien kan kringgå både värdens immunrespons och kort kur av antibiotikabehandling för att upprätta kronisk infektion i skyddade vävnadsställen. Den kroniska infektionen leder till ihållande muskuloskeletala, neurologiska och hjärtproblem som är kännetecknande för kronisk borrelia.
Läs mer här


Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. iensy

    Jihaaaaa!! Det börjar hända något, iallafall i USA. Frågan är bara när svensk sjukvård börjar följa efter….??

    Gillad av 1 person

  2. Det kanske börjar hända något nu!?! Det kostar ju än mer att folk i arbetsför ålder blir sängbundna i åratal!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: