Forskare screenar ME/CFS-patienter efter virus med ny metod

lipkin
Mikrobstudien – Ian Lipkin / Mady Hornig

På den nyligen genomförda ME-konferensen i London berättade Mady Hornig att de cytokiner som återfunnits hos ME/CFS patienter i Ian Lipkins och hennes tidigare delstudie kan bero på infektioner. Cytokiner, bland annat inflammatoriska interleukiner som rör sig från tarmen, via blod till hjärnan.

Det finns ett medfött immunsvar mot virus och bakterier, vilket återspeglas i nivåer av cytokiner och kemokiner. Cytokiner i hjärnan kan förändra sympatisk aktivitet och bidra till störning av det autonoma nervsystemet, inklusive onormala ortostatiska förändringar i puls (t.ex. POTS).

Deras team använder en stegvis strategi för patogen oordning i immunmedierade sjukdomar i hjärnan. De använder en ny och känslig teknik som utvecklats av Columbia Center for Infection and Immunity, känd som VirCapSeq-VERT.
Läs mer

Om VirCapSeq-VERT
VirCapSeq-VERT känner av utvalda bitar av DNA från bland nästan 2 miljoner kända virus, som representerar alla kända virus som kan infektera ryggradsdjur. VirCapSeq-VERT kan upptäcka ett virus även när så mycket som 60 procent av dess DNA inte matchar. Det innebär att testet även känner av de flesta mutationer. Testet inkluderar vanliga virus som influensa och herpesvirus men också mer oroande som Ebola, West Nile, och dengue-virus.
Läs mer om testet här

Läs tidigare inlägg om Mikrobstudien
Den 6 mars 2016

Den 26 december 2015

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Annelie

    Wow! Äntligen 🙏🏻
    Det ska bli väldigt intressant att följa 😃👍🏻

    Gillad av 1 person

  2. Yngve Gustvsson professor på Umeå universitet lyssnade jag på i veckan och han talade om att det kan komma ett vaccin om att lindra eller till och med bota demens/alshaimers som är ett virus i hjärnan. Är det en en sanning så är det fantastiskt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: