Svensk sjukvård kan för lite om Borrelia

I de flesta fall kan självklart svensk sjukvård behandla borrelia. I de allra flesta fall är det inte svårt, då erythema migrans (hudrodnad) uppstår.  Det sker i ca 70% av fallen och det kan mycket väl räcka med en tvåveckors kur av doxyferm, även om 4 veckor är att föredra.

Läkare har svårt att tyda provresultat
Det finns inte en läkare i Sverige som vet hur de ska tyda serologi. Räcker det med att IgG-titrar är utom referens, eller ska IgM vara utom referens? Eller ska båda vara utom referens? Är det genomgången infektion? Finns verkligen genomgången infektion av borrelia? Vad innebär så kallade restsymtom? Om 6 månader passerats med en aktiv infektion, är det då restsymtom? Har verkligen bakterierna försvunnit? Bakterier som inte med säkerhet kan identifieras med vare sig ELISA eller PCR? Hallå! Beror det på att man inte kommer längre med provtagningsmetoderna?

Hur är det med de som inte ens gick till läkare inom 6 månader från smittotillfälle?
Hur är det med de stackare som aldrig ens misstänktes ha borrelia de första 6 månaderna av sitt insjuknande? Var hamnar de i detta? De som gått med denna aktiva infektion i kanske 5 eller 10 år och kanske varit feldiagnostiserade i andra diagnoser – precis som min fru? Det är knappast så att de har både IgG och IgM utom referens och PCR lär inte finna någon träff i blodbanan på några spiroketer. Det känner tom infektionsspecialisterna till, även om man kan finna några enstaka spiroketer i blodet så räcker inte det för PCR att ge utslag.

Det finns vetenskapligt stöd för olika uppfattningar – är det OK?
Att inte fler medicinskt skolade kan läsa på mer om detta är riktigt tragiskt och jag menar det! Det finns även en rädsla i Sverige. Det är nästintill tabu som läkare att säga sin åsikt, som går emot det ”allmänt vedertagna”.  Vi har några språkrör i Sverige som är oerhört konservativa och inte erkänner att detta är ett utvecklingsområde utan försvarar de metoder vi har – Ologiskt! Sverige ligger långt efter när det gäller att både identifiera och behandla vektorburna infektioner – punkt!

Någon sämre vetenskap får man verkligen leta efter. Svensk sjukvård utgår inte från vetenskap och beprövad erfarenhet när det gäller borrelia. Du kan finna stöd för vilken uppfattning du än har i vetenskapliga studier inom detta område. Är det OK? Det är så uppenbart att detta är ett enormt starkt utvecklingsområde!

Vem vågar ifrågasätta? Är det OK som det är nu?
Vem vågar ens säga emot? Vem vet? Jag vet inte – inte mer än att det är ett utvecklingsområde. Jag förstår däremot att många, ja väldigt många lider! De lider av att inte få hjälp pga av dessa undermåliga provtagningsmetoder vi har i Sverige! Det är riktigt fruktansvärt, och under all kritik! Dessutom finns det minst ett tjugotal så kallade co-infektioner som man kan bli smittade av vid fästingbett. Svensk sjukvård kan inte ens söka på hälften av dessa – Är det OK?

Mörkfältsmikroskopi är tabu inom svensk sjukvård – trots att den används i vissa fall
Detta med mörkfältsmikroskopi är känsligt. Läkarkåren är kritiska och anser att det inte är en säker metod att diagnostisera borrelia på. Nej, det är klart det inte räcker. Men i kombination med klinisk diagnos så är det långt mycket bättre än både ELISA och PCR. Det är ändå så att man ser vad man ser, men spiroketerna kan anta olika form pga av olika omständigheter – det känner inte svenska läkare till. Sedan är det självklart så att man inte kan avgöra vilken form av spiroket man ser. Men om man ser spiroketer i kombination med att patienten uppfyller vissa kliniska symtom så bör det inte vara några tveksamheter, kan jag tycka.

Det finns flera olika former av spiroketer. En del ser ut som maskar, en del ser ut som riktiga korkskruvade spralliga saker- som man tror spiroketer ska se ut. En del är U-formade, en del L-formade och en del är faktiskt ”ihoprullade”. Det beror på de yttre omständigheterna – om man behandlas med antibiotika eller andra antimikrobiella medel – eller hur länge man gått med dessa bakterier i kroppen – eller hur länge de legat på objektivglaset. Det har även betydelse  hur mycket kolesterol man har i blodet.

Spiroketer kan anta olika form – helt klart! Det finns flera studier på det. Jag nämner nu bara ett par exempel.

Studie 1
Borreliaspiroketer in vitro kan ändra form om man tillför olika steroler. Det innebär att spiroketerna har olika form beroende på kolesterolhalt mm.
olika spiroketer
Källa

Studie 2
Att tillföra doxycyklin eller metanol ändrar spiroketernas form in vitro. Därav har spiroketer olika form beroende på om man behandlas med antibiotika eller andra yttre omständigheter.
olika spiroketer 2Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lars

  Håller med dig Mats. Något är helt sjuk inom Infektions behandling. De ser och vet folk går väldigt sjuka efter deras behandling. De kallar det restsymtom fast är bara ett konstruerat ord vården skapat. Finns ingen som kan visa vetenskap bakom detta och mysigheter kan ej svara på frågan. Hänvisar fram och tillbaka till varandra och ingen vet.

  Till bedömning av aktiv infektion. Vid provtagning om man har förhöjda IgG värde står det under ”Förhöjd titer av IgG antikroppar av osäkert datum. Kan ge stöd för infektion om symptom föreligger.”. Även om man har symtom bedöms gammal infektion.

  Om Förhöjda IgG och IgM står det ”Förhöjd titer av IgG och IgM antikroppar mot Borrelia av osäkert
  datum. Kan ge stöd för infektion om symptom föreligger.” Jag symtom men läkare bedömer restsymtom och utläkt infektion för fick deras kur. Även om gått fler år med restsymtom av olika slag.

  Varför har myndigheter skrivit detta under sina provsvar om ej sant ?

  Så läkare kan godtyckligt säga vad passar i stunden. De är verkligen inte trovärdiga och kan se så sjuka personer i ögonen. Vidare om man säger ”kan man drabbats av annan virus, bakterie, parasit” vill de ej svara eller svarar vet ej. utan ta reda på detta. Oseriöst.

  Gillad av 2 personer

 2. IngelaL

  Ja, jag fattar inte skräcken för att ge antibiotika längre spann när det går bra för acne???? Man tar sej för pannan.

  Gillad av 2 personer

 3. Tack Mats Lindström för en så kompetent redovisning ovan.
  Instämmer till fullo av kritiken emot svensk sjukvård i dag vad gäller undermåliga kunskaper i Borreliahantering.

  Här citat som jag rätt upp och ned kan skriva under på:

  ”Vem vågar ifrågasätta? Är det OK som det är nu?”

  ”Vem vågar ens säga emot? Vem vet? Jag vet inte – inte mer än att det är ett utvecklingsområde. Jag förstår däremot att många, ja väldigt många lider! De lider av att inte få hjälp pga av dessa undermåliga provtagningsmetoder vi har i Sverige! Det är riktigt fruktansvärt, och under all kritik! Dessutom finns det minst ett tjugotal så kallade co-infektioner som man kan bli smittade av vid fästingbett. Svensk sjukvård kan inte ens söka på hälften av dessa – Är det OK?”
  ”Hur är det med de som inte ens gick till läkare inom 6 månader från smittotillfälle?
  Hur är det med de stackare som aldrig ens misstänktes ha borrelia de första 6 månaderna av sitt insjuknande? Var hamnar de i detta? De som gått med denna aktiva infektion i kanske 5 eller 10 år och kanske varit feldiagnostiserade i andra diagnoser – precis som min fru? Det är knappast så att de har både IgG och IgM utom referens och PCR lär inte finna någon träff i blodbanan på några spiroketer. Det känner tom infektionsspecialisterna till, även om man kan finna några enstaka spiroketer i blodet så räcker inte det för PCR att ge utslag.”
  Tydligare kan inte kritiken bli! Tack Mats Linström!

  Gillad av 1 person

 4. Peter

  Mycket bra, Mats. Instämmer till fullo!

  Gillad av 1 person

 5. Maria Bergman

  Mycket bra skrivet Mats du slog huvudet på spiken! 😉
  Tack för allt arbete du lägger ner!
  😊🍀💙

  Gillad av 1 person

  • Tack Maria! Det är bara en tidsfråga innan något händer i positiv riktning. Det är nu många som börjar inse och förstå att mer behöver göras då de flesta människor känner en eller flera som är drabbade.

   Gilla

 6. Förstår din frustration så här får det inte gå till när skall dessa domare vakna och börja hjälpa istället för att själpa

  Gillad av 1 person

 7. Ingbritt Arnoldson

  Tack Mats. Hög klass på denna insändare/artikel. Detta skulle platsa på andra -sidan i Göteborgsposten ( bor i Göteborg). Varför inte prova och se , tror redaktionen vill anta detta. Maila mig om du vill att jag skall kontakta GP.
  Mvh Ingbritt

  Gillad av 1 person

  • Tack, den är fri att dela. Media verkar inte vara så intresserad av detta spår . De har nog inte förmågan att sätta sig in i komplexiteten. Journalister som själva är sjuka eller har anhöriga som är sjuka kan dock lättare förstå.

   Gilla

 8. Lisbeth

  Jeg tror vi må erkjenne at man vet alt for lite om Borreliose ennå. Det må forskes mer. Det finnes ingen behandling pt som kan kurere alle med sykdommen. Det finnes visse immunologiske faktorer hos verten ( de syke) som kan gjøre helbredelse vanskelig. Det er vist at Borrelia fremmer autoimmune reaksjoner, men man vet ikke sikkert om disse fortsetter selv etter at Borreliaen er utryddet i kroppen. I tillegg er det dokumentert genfeil hos enkelte som disponerer for autoimmun reaksjon. Forskning er derfor viktig på alle felt – gener, immunologi, behandling og bakterien. Så må forskningen frem til de behandlende legeinstanser.

  Gillad av 1 person

 9. Catharina Rosenberg

  Mycket bra formuläerat Mats och tack för allt arbete du lägger ner i denna fråga!

  Gillad av 1 person

 10. Lotta

  Ionosil kolloidalt silver hjälper!

  Gilla

  • Jag vet att det finns många som tror på detta. Det är dock inget jag förespråkar när det gäller som botemedel mot borrelia och dess co-infektioner. Jag vet att det kan fungera mot ytliga sår och koncentrerade bakterie- och virushärdar, exempelvis halsont, maginfluensa med mera. Men när man har en långt gången infektion i kroppen tror jag inte att det har något annat än viss antiinflammatorisk effekt. Jag vet faktiskt inte en enda person som blivit frisk från Borrelia av KS. Det är tom så att jag känner till en som fick erythema migrans som drack rejäla mängder av KS och vägrade uppsöka läkare, men blev sämre. Så det är inget jag rekommenderar mot borrelia, även fast jag vet att säkert hälften som läser detta tror på det som bra verkningsmedel mot borrelia. Men så är det nog tyvärr inte. Men det är vad jag tror.

   Gilla

   • Casper

    Jag lägger till här egen erfarenhet av KS också. Jag har provat otaliga olika former av KS, också lagat KS själv via elektrolys. Min erfarenhet är ense med vad Mats säger. KS tycks ha en viss antibiotisk effekt, men jag tror den är starkast endast i en mycket koncentrerade applikationer (och kan i vissa fall tror jag tom. fungera mycket effektivt i sådana sammanhang).

    Jag hade tex. ett svårt sår för några månader sedan som blev internt infekterat. Jag provade inta KS systemiskt med praktiskt taget ingen effekt, fast jag flera gånger haft effektiv lokal hjälp av KS vid tex. magont.

    I detta fall fungerade oregano olja (invertes) mycket bättre, och det nästan botade hela infektionen, men till slut måste jag ändå utnyttja en kur av antibiotika. Skulle jag inte lida av CFS tror jag oregano oljan skulle ha fixat det, men min kropp är lika sölig att läka sår som min hjärna är dimmig och trött av CFS. Allt går på sparlåga, också immunförsvaret.

    Summan är att man kan bra prova på KS, men svårt att tro att det är lösningen. Hoppas det fungerar bättre för någon annan.

    Gillad av 1 person

 11. Lars W

  Hej Mats,
  Som vanligt mycket väl formulerat Mats!
  Du skriver att det finns konservativa språkrör som inte erkänner att detta är ett utvecklingsområde. Tyvärr är det ju mycket värre än så om du frågar mig. Dessa språkrör verkar göra ju allt för att den forskning som motsäger deras egna förutbestämda dogmer ska uppfattas som ovetenskapligt kvacksalveri, vilket leder till att dessa frågor inte ens kan eller behöver diskuteras. Som exempel såg jag en artikel för något år sedan (hittar den inte just nu så jag har ingen länk tyvärr) om att Dr. Horowitz hade hållit kurs i Belgien kring MSIDS. Deltagare var läkare från snart sagt varje europeiskt land, inklusive våra nordiska grannar. Från Sverige deltog uppenbarligen ingen. Varför? Vad betyder det i längden när vi pratar vetenskap och beprövad erfarenhet? Jag tror tyvärr att dessa (mycket inflytelserika) språkrör för närvarande effektivt lägger locket på varje typ av möjlig förändring i positiv riktning i Sverige. Dom får mycket gärna bevisa att jag har fel…

  Gillad av 1 person

  • Lars W, du får gärna bli mitt språkrör! Du är en vältalig klok person, med enorm erfarenhet av detta (med tanke på din dotter). Ibland känner jag att jag nått väggen. Just nu känns det faktiskt så. Det känns de facto som att prata med en vägg. Jag tycker att jag har förmedlat ganska uppseendeväckande saker och bevis, men inget händer.

   Media hoppar på allt som IDSA ligger bakom, det följs upp av de språkrör du talar om. IDSA som inte ens kan producera en enda vettig studie.

   Det ligger tyvärr för mycket pengar bakom. Så länge det gör det så kommer väldigt många människor att lida – tyvärr.

   Gilla

 12. allanp3

  Jag har Leukemi. Efter cellgifter blev jag otroligt törstig. Provade c.a 25 olika juicer. Ingen hjälpte förrän jag fann Kiviks tomatjuice. 20 kr/l.
  Jag drack 2 liter om dagen. Följde upp detta och fann ASTAXIN.
  Efter 1 kapsel om dagen minskade jag juicen till 1-2 dl/dag. !
  Det var min kropp som sa ifrån, och jag lyssnar. Läkarna har NOLL intresse.
  Sorgligt. Nu gäller detta mig, med en bblodsjukdom men jag är säker på att fler kan hitta det som är bra för dem, OM de lyssnar på sin kropp.
  Jag hade en ”inkapslad” bakterieinfektion i ena lungan för 3 år. Ingen gjorde något åt detta förrän jag hade 4 ( ! ) lunginflammationer I RAD och nästan dog. NU har jag remiss till lungmedicin. Är 70 år.
  Vilken koncentration av KS ska jag ha i en blomspruta och hur mycket för att andas in aerosol av detta vid inandning. Någon som vet ?
  Svara gärna via FB.

  Gilla

 13. johan

  Det värsta är att den mytomaniske ”barnläkaren” kanske har rätt. Det finns inga ”kronisk sjuka med Borrelia” i Sverige. Tusentals svenskar/norrmän har skrämts att åka utomlands och kommer att fortsätta med det, därför att ILADS Borrelialäkarna tom, kan bota stadie(Borrelia) 2 och 3, vilket 77 nya perview studier visar (De svenska Infektions läkarna kan inget om detta eftersom det inte är tillåtet i Sverige enligt de svenska riktlinjerna). I USA(nytt från förra året), i Tyskland får läkare behandla, med ex kombinerad IV-antibiotika pga. SMIDS(eftersom många har multipla infektioner enl., Dr R. Horowitz). LYME-SMIDS, How to treat multi C/o infections by his 16 step Protocol.(mkt intressant teori).

  Infektionsläkarna i Sverige ignorerar MEDVETET, de nya ILADS-studierna i liket med ”börshajarnas” följa John mentalitet, istället för att hjälpa svårt sjuka patienter och försöka lösa ett svårt problem. De som försöker och VÅGAR(blir av med sina leg, helt absurt!) gå mot strömmen (Dr Luneng, Dr X) blir förföljda av ”mainstream läkarna” med Reimer/Dotevall och Aavitsland(Norge) och C/o som spjutspetsar(språkrör).

  NEJ! Kräv nya ”beslutsfattande Läkare”, istället för ”Klubben för inbördes beundran ” Tegnell/Barnläkaren/Dotevall /Bruna doktorn(Dr Sol)och C/o. Det kommer aldrig att bli någon förändring till det bättre,…om de är kvar som bromsklossar. De försöker bromsa utvecklingen med alla tänkbara metoder, med Läkemedelsbolagen i ryggen, som tjänar ENORMA pengar på Vaccin. De åberopar antibiotika resistens, farliga biverkningar och kräver orimliga placebostudier Highest Grade under en PÅGÅENDE aktiv Epidemi, (när deras egen kunskap är below lowest om fästingsjukdomar). Ingen obligatorisk rapportskyldighet, finns i Sverige (Borrelia) mm.,… Allt detta, trots att Dr. Klemann/ BCA-center och i USA botat svårt sjuka Borreliapatienter utomlands i över 10 år nu.(tyvärr blir inte alla friska, men statistiken blir bättre och bättre, så att det kan ex jämföras med viss cancervård).

  Nedan, några axplock från ”språkrören”, barnläkaren och chefen NCVI`s avskyvärda retorik, om att LATE Lyme/Borrelia inte finns.
  PS Citat av den narcissistiske Chefen, NCVI, Uppsala UNI, om sina kunder/patienter dvs, ”kroniska Borrelia Patienter” = avarter!??,
  ”– För att inte få dit de värsta avarterna så måste vi ha ett ömsesidigt förtroende från början. Då kommer patienterna få skriva på ett kontrakt, och vi skriver också på ett kontrakt, som går ut på att vi inte kommer att göra någonting som går utanför vetenskap och beprövad erfarenhet.

  ”Barnläkaren i Dagens Medicin”, har mobbat många försvarslösa patienter via sin BLOGG i Dagens Medicin i flera år nu, bla kallas de för MUPS!? – och att smittan sprids via media.

  ”Jag hoppas svenska journalister klarar att hålla huvudet klart och kallt så att vårt land slipper denna sociala epidemi. ”Kronisk borrelia” smittar inte via fästingar utan via media.”
  ”Vägen framåt måste vara att vården blir bättre på att hantera MUPS, medically unexplained symptoms”.

  Hur saklig/vetenskaplig är denna retorik mot svårt sjuka patienter? Var finns ETIKEN och MORALEN i läkarkåren!!? Är dessa läkare lämpade att bedriva Borrelia vård överhuvudtaget? Många patienter kan inte ens försvara sig, då ofta både tal/hörsel/syn drabbas av Borrelia. De måste anlita dyra ombud för sin sak.

  Det är av största vikt att, Allmänheten/Politiker och Jurister/Advokater informeras, hur fruktansvärt illa det är med Svenska sk ”Borrelia Experters” beteende och sakkunnighet om Fästingöverförda sjukdomar och hur de OEMOTSAGDA i Media ljuger och förvränger verkligheten, år ut och år in.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: