Nytt Lyme-test lanseras inom kort

2016-07-21 13.13.35

Tickplex testar för +20 infektioner
En forskargrupp ledd av Dr Leona Gilbert vid Jyväskylä universitet i Finland har studerat kroniska sjukdomar och morfologiska varianter av borrelia, vilket har lett till några spännande upptäckter. Denna kunskap har nu kombinerats med nanoteknik och några kreativa tänkande personer för att ta fram ett helt nytt test: Tickplex. Det är ett test för att detektera fästingburna sjukdomar som borrelia och flera så kallade co-infectioner.

Forskarteamet har erhållit finansiering med över 600 000 € från Jyväskylä Universitet och finska staten. Det är fortfarande hemligt gällande vilka infektionssjukdomar testet kan diagnostisera. Det sägs vara enkelt att ta (vanligt blodprov), bli billigare och effektivare än andra tillgängliga tester, och kan finnas tillgängligt på marknaden redan i höst.

Källa

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Annelie

  Va! Wow det var verkligen inte en dag för tidigt 👍🏻
  Ska detta lanseras i Sverige el är det i Finland det handlar om?

  Gillad av 1 person

 2. HenrikL

  Mycket intressant. Jag undrar vad dom har hittat på?. Ett billigare test är ju nödvändigt när sjukskrivna människor ska betala för dom själva och med ett billigare test .
  Frågan är dock hur det ska komma in i Sveriges sjukvård där man kommer att jämföra med ELISA och finner att det ger 50% falska positiv (som egentligen består av rätteligen sjuka personer). ELISA, enligt Dr Bremell är en 100 procentlig test vilket han påvisat i en cirkelbevis studie orkestrerad av Prof. Lars Hagberg (Dr X baneman) och Doc. Leif Dotevall. Goa gubbar som inte sover dåligt om natten när dom tvingar försäkringskassan betala miljonbelopp i ersättning till alla sjuka i vektorburna sjukdomar och dom dessutom låter sjuka betala sin egen behandling för att bli friska och att dom dessutom har mage att skrämma sjukvårdspersonal till att inte våga behandla som läkareden påbjuder (den är väl för övrigt borttagen så att vara human – det behöver man inte vara som läkare längre). Jag är lätt pissed-off på denna parodi till sjukvård!!
  Får se om Mats vågar ha detta kvar:-)

  Gillad av 1 person

  • Jag är kanske inte så extensiv som du i din tolkning 😉 men visst har det pågått en propaganda för att befästa att mindra bra provtagningsmetoder är bättre än vad de egentligen är. Det tjänar inga sjuka på utan ställer bara till det.

   Gilla

 3. affabro

  Åren 2004,2005, följde jag ett Svenskt Finskt samarbete om fästingrelaterade sjukdomar, där man kom fram till att immunförsvaret bröts ner av Borreliainfektionen. Då förklarades, att när spiroketen väl kommer in i blodet så, lurar bakterien sig in i systemet och samtidigt gör sig osynligt för detsamma.
  Den andra konklusionen var även att antibiotikan inte gav tillräckligt bra respons för att i råttförsök rädda råttornas liv.
  Då testades en annan substans i en dubbel-blindstudie på möss som injicerades med Borrelia. Den ena gruppen tillfördes antibiotika och den andra gruppen den substans som man framställt som en tänkbar kandidat i sammanhanget.
  Resultatet blev avsevärt bättre med den hemliga substansen, där mössen blev friskare och överlevde, medan de andra mössen blev sjukare och dog.
  Nu är det länge sedan detta begav sig och jag har inte kommit att tänka på forskningen förrän nu i den här artikeln om den här forskargruppen ovan, ledd av Dr. Leona Gillbert vid Jyväskylä universitetet i Finland, som just har studerat kroniska sjukdomar och morfologiska varianter av borrelia, vilket har lett till några spännande upptäckter.
  I Sverige har inget nämnts om det tidigare samarbetet med Finland, men det ser ut som Finland har avancerat i frågan.
  En helt fantastisk framgång att ha kommit på det här blivande testet Tixplex, för att kunnafastställa diagnos på fästingburna sjukdomar och blandinfektioner, så kallade co-infektions.
  Det här är verkligen en lysande utveckling, som vi nu alla kan glädjas över att i framtiden kunna användas som ett diagnosverktyg. Tack Mats Lindström, för att du är så otroligt observant -TACK

  Gillad av 1 person

 4. Lars W

  Mycket spännande och precis sån utveckling som krävs. Har du Mats på uppstuds kläm på vad som krävs när det gäller validering för användning i Sverige? En annan fråga är om dom skriver något om infektioner som fortfarande är aktiva efter ”adekvat” behandling, dvs när man har kvar infektionsorsakade besvär efter behandling enligt rådande riktlinjer. Där kan ju inte ELISA användas eftersom den mäter antikroppar som finns kvar även efter behandling (om dom kunde indikeras innan behandling vill säga). De största problemen idag, som jag ser det är:
  – Säker bestämning av aktiv infektion
  – Möjlighet att mäta behandlingseffekt på själva infektionen för att säkert kunna avgöra om/när behandlingen haft effekt

  När man väl har ordning på detta kvarstår ju ”bara” att hitta effektiva behandlingar oavsett immunbrister, co-infektioner mm.

  Gilla

 5. Casper

  Läste annars Mats just den här artikeln (på Finska, men kanske Google Translate kan hjälpa):
  https://borrelioosi.wordpress.com/2012/07/29/kaksi-punkin-puremaa-3/

  Du kanske vet det här redan eftersom ni varit i Tyskland.

  Skriven 2012, och redan då i Tyskland så testas inte bara patienten som blivit biten, utan omedelbart skall också fästingen testas (utan att ens vänta på en ring på huden). Här har de förstått hur farliga dessa organismer är, och läkarna ordinerar kur på basen av fästingens innehåll, inte från diffusa symptom på patienten!

  Gillad av 1 person

 6. annelie

  Hoppas, hoppas…

  Gillad av 1 person

 7. Kille

  Låter jättebra problemet är väl tyvärr att valideringen kommer att missgynnas av att den testar efter många patogener. Det finns ett bra sådant instrument i bruk nu på karolinska (inte specifikt för borrelia och co-infektioner men den tar en massa infektioner på ett prov med mkt hög precision) problemet är validiten bara för att man har ett mkt stelbent perspektiv på vailiditet. Det här instrumentet är vida överlägset sina äldre kusiner men eftersom de bara testar efter en patogen är det mkt lättare att validera.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: