Bättre att modulera immunförsvaret än att behandla 10 olika infektioner?

Många med ME/CFS har positiva prover på tyska laboratorier

Det verkar som att proverna som kan göras på olika privata laboratorier i Tyskland har en högre sensitivitet men kanske lägre specificitet. Det är en svår avvägning. I Sverige har de flesta med ME/CFS normala prover, men i Tyskland onormala (privata lab). Att utgå från att proverna i Tyskland enbart visar falskt är nog att gå för långt. Många med ME/CFS som skickar prover till tyska laboratorier har positivt på flera olika virus (i de fall frågan ställs), i synnerhet Coxsackie, men även EBV och CMV är vanliga, samt några virus till. Sedan förekommer ofta olika bakteriella infektioner som borrelia, twar och mycoplasma med mera. Sammantaget verkar det som att många med ME/CFS har flera samtidiga infektioner. En del blir bättre av specifik behandling mot de upptäckter som gjorts. Men alla blir inte bättre. Självklart är vissa infektioner svårare än andra och ofta kan långvarig behandling vara nödvändig i de fall man gått med infektion länge.

Ett normalt immunförsvar ska kunna hålla tillbaka de flesta infektioner
Det kanske inte är infektionerna i sig som ska behandlas utan immunförsvaret som ska moduleras? Det har trots allt i flera studier visat sig att ME-patienter har låg NK-cellsaktivitet. Det innebär att det medfödda immunförsvaret (ospecifika) är svagt, och då blir man lättare mottaglig för olika infektioner. I de fall man har svårhanterliga infektioner krävs självklart behandling. Det kan dock vara svårt att veta när det ena är bättre än det andra, eller om det ska ske i kombination (immunmodulering/behandling).

Att behandla infektioner kanske är lönlöst om immunförsvaret inte sedan kan hålla infektionerna borta?
För en del fungerar det säkert med att behandla infektioner, men för många kanske det är fel väg att gå? Det kanske är viktigare för en undergrupp att förstärka sitt medfödda immunförsvar? Det går att göra på många olika sätt, men kanske inte alltid under kontrollerade former, dvs det är svårt att veta vad som händer i kroppen om man lägger till ett ämne. Kroppen strävar ju efter balans.

Immunmodulerande läkemedel
Det finns de som har autoimmuna sjukdomar. Det kan därför vara riskabelt att förstärka immunförsvaret generellt.  Det specifika immunförsvaret vill vi inte ha allt för överaktivt. Att enbart förstärka de delar av immunförsvaret som inte kan resultera i skada kan vara svårt. Immunmodulerande läkemedel som ”reglerar” immunförsvaret, antingen genom att förstärka eller hämma olika parametrar, är under stark utveckling och det kanske är där vi kommer finna lösningen på den stora gåtan hur ME/CFS ska behandlas i framtiden.Både Ampligen och Rituximab är immunmodulerande, men fungerar på helt olika vis. Ampligen har i studier visat sig fungera på en undergrupp av ME-patienter. Det förstärker bland annat NK-cellernas aktivitet. Rituximab har också i studier visat sig ha effekt på en undergrupp av ME-patienter. Det slår ut B-celler som annars påstås angripa kroppsegen vävnad. Både Ampligen och Rituximab genomgår nu fas III-studier i hopp om att de båda läkemedlen ska kunna godkännas som behandling mot ME/CFS.

Idag finns inget registrerat läkemedel mot ME/CFS
Det är förstås en bidragande orsak till att många med ME/CFS provar andra metoder för att må bättre.

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Casper

  I angående att modulera immunförsvaret så var det här en sak jag undersökte i ett skede: Helminthic Therapy, dvs. helmintisk mask-baserad terapi.

  Helminter är starkt immunomodulerande, och jag stötte på den här formen av terapi på en diskussionsgrupp där flera hade blivit av med både allergier och andra autoimmun-typs sjukdomar med hjälp av denna terapi.

  Terapin går ut på att introducera en liten kontrollerad grupp av maskar i tarmen. Maskarna som används är Piskmask (Whipwhorm) och Hakmask (Hookworm). Dessa maskar kan användas i olika situationer på basen av patientens symptom. Maskarna bosätter sig på olika ställen i tarmen (tunntarmen vs tjocktarmen), och har därför olika effekt beroende på vilka man använder.

  Här är en artikel som beskriver terapin:

  Human helminth therapy to treat inflammatory disorders- where do we stand?
  https://autoimmunetherapies.com/helminthic-therapy-worm-therapy-index.html

  Här är ett företag som jag var nära på att uttnyttja. De har en mycket utförlig FAQ om hur det fungerar i praktiken:
  https://autoimmunetherapies.com/helminthic_therapy_FAQ.html

  Orsaken att jag till slut ändå inte provade (ännu) på det här, är att det finns så litet erfarenhet av hur det fungerar med CFS. Fastän det tycks hjälpa i många andra situationer, så skulle man ju ändå gjärna höra om hur det går ihop med CFS. Maskarna är dock lätta att bli av med igen (en engångs avmaskningskur), men introduktionen av maskarna är relativt dyr, vilket gör att man kanske inte vill prova i onödan.

  I all händelse ett mycket intressant alternativ. Kanske vi har en brist på vissa parasiter i våra tarmar. Är det meningen att de skall vara en del av den ”probiotiska” mikrobiomen eller ej..

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: