Kronisk hjärnhinneinflammation (kronisk meningit)

Många infektioner och sjukdomar som orsakar inflammation kan orsaka kronisk meningit
vagus
På Merck Manuals för patienter kan man läsa följande om kronisk meningit
Kronisk meningit orsakas oftast av en infektion. Många mikroorganismer kan orsaka kronisk hjärnhinneinflammation. Bland de viktigaste mikroorganismerna:

 • Bakterier som orsakar tuberkulos ( Mycobacterium tuberculosis -se Tuberkulos (TB)
 • Bakterier som orsakar borrelia ( Borrelia burgdorferi -se Lyme disease )
 • Svampar, inklusive Cryptococcus neoformans , Coccidioides immitis , Histoplasma capsulatum , och Blastomyces
Cryptococcus neoformans är den vanligaste orsaken till kronisk meningit i västvärlden
Dessa svampar är mer benägna att orsaka hjärnhinneinflammation hos människor som har ett försvagat immunsystem på grund av störningar såsom humant immunbristvirus (HIV) infektion eller AIDS, eller för de som tar immunsuppressiva läkemedel.

Det är mindre vanligt att kronisk meningit orsakas av bakterier (såsom syfilis), andra svampar, eller parasiter såsom protozoer Toxoplasmos gondii (vanligen hos personer med HIV-infektion eller AIDS).

Enterovirus kan orsaka kroniska hjärnhinneinflammation
(Egen notering: Observera att bl a coxsackievirus är ett enterovirus.)

Sjukdomar som inte är infektioner kan orsaka kronisk hjärnhinneinflammation
De inkluderar sarkoidos och vissa störningar som orsakar inflammation, såsom Lupus, Behgets syndrom, och Sjögrens syndrom. Kronisk meningit kan också utvecklas leukemi och annan cancer.

En del utvecklar kronisk meningit efter att de fått metylprednisolon
Det är en kortikosteroid som ges som injektion i utrymmet runt ryggmärgen (kallas epidural injektion) i nedre delen av ryggen (till exempel för att lindra ischias). I samtliga fall har läkemedlet inte framställts med användning av sterila tekniker. Symptomen kan inkludera huvudvärk, förvirring, illamående och/eller feber. Ca två trededelar har också en stel nacke. Om man har något av dessa symtom under veckor eller månader efter att ha fått en kortikosteroidinjektion i ryggen, bör man uppsöka sin läkare.


Att ha ett försvagat immunsystem ökar risken för att utveckla kronisk hjärnhinneinflammation
Symptomen liknar de vid akut bakteriell meningit (huvudvärk, feber, och stel nacke) men kan även inkludera förvirring, hörselnedsättning, och dubbelseende.

Diagnostik
För att diagnostisera kronisk meningit brukar läkare göra en avbildning av hjärnan med magnetisk resonanstomografi (MRT), följt av en lumbalpunktion med analys av ryggmärgsvätskan.

Det är svårt att diagnostisera kronisk meningit
Orsaken till kronisk meningit kan vara svårt att avgöra, bland annat för att det är svårt att detektera mikroorganismer i cerebrospinalvätska. Således kan flera provtagningar vara nödvändiga. Läkare kan också behöva göra odlingar av blodprov, ta urinprov eller biopsi från infekterade hjärnhinnor eller andra vävnader, som identifieras med hjälp av MR eller CT. Även efter omfattande tester kan orsaken ofta inte fastställas.
Källa

På Merck Manuals för läkare kan man läsa följande
Subakut meningit utvecklas över dagar till några veckor. Kronisk meningit varar över 4 veckor. Möjliga orsaker inkluderar svampar, Mycobacterium tuberculosis, rickettsier, spiroketer, Toxoplasma.

Inbäddade länkar
Tuberkulös meningit
Meningit till följd av spiroketer
Krypto meningit
Svamp meningit som utvecklas efter epidural metylprednisolon injektion
Andra svamp meningit
Andra orsaker till kronisk meningit
Kronisk idiopatisk meningit
Kronisk meningit hos patienter med HIV-infektion
Diagnos
Behandling
Huvudpunkter

Definition av kronisk meningit enligt svenska Folkhälsomyndigheten
Vid mer än fyra veckors kvarvarande eller ökande symtom på meningit samt pleocytos (ökat antal vita blodkroppar i hjärn- och ryggmärgsvätska).

Sjukdomsbild
Ökande eller kvarvarande huvudvärk, feber, muskelsmärtor, slöhet, illamående, eventuellt viktminskning, nackstelhet. Hudlesioner (utväxter eller fläckar på huden) kan ses vid kryptokockos (svampinfektion orsakad av Cryptococcus neoformans), sekundär syfilis, koccidioidomykos (svampinfektion orsakad av Coccidioides immitis) och sarkoidos (systemsjukdom).

Diagnostik
Cerebrospinalvätska visar serös meningitbild med måttlig pleocytos (20-600 vita blodkroppar per μL), vanligen övervägande mononukleära celler, samt stegrade nivåer av spinalalbumin/protein och spinallaktat.

Mikrobiologisk diagnostik
Likvor och blod till allmän bakterieodling, samt speciell odling avseende svamp och mykobakterier. Likvor och serumprov till serologi avseende HIV, borrelia, syfilis, histoplasma. Likvor till PCR-diagnostik för Mycobacterium tuberculosis.
Källa (avsnitt 5)


Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Amie Malmberg

  Intressant, spec det du skriver om kronisk meningit efter inj med metylprednisolon. Gäller det för leder och muskulatur också??? Läkarna är ju väldigt snabba att ge cortison för för oklar smärta. Skriv gärna källhänvisning.

  Gillad av 1 person

  • Hej, visst är det intressant. Jag tror inte att man kan få hjärnhinneinflammation efter just sådan injektion på annat ställe. Det måste komma in i ryggmärgsvätskan om jag förstått det rätt. Det finns källhänvisningar, Det står källa efter varje sammanhang, bara klicka där.

   Gilla

   • Casper

    Fantastiskt. Jag fick kortisoninjektion i lederna i min svanskota för nästan 15 år sedan (pga. coccydinia). CFS har jag haft nu i nästan 15 år. Det kan ju vara ett irrelevant samband, men jag skulle aldrig ha kunnat koppla ihop det här med CFS. Det närmaste jag har kommit är att inflammationen från svanskotan har spridit sig till min ryggmärg, men kortisonsprutorna kom jag inte att tänka på. Det här skall undersökas till nästa. Tack!

    Gillad av 1 person

   • Intressant! Jag fann en studie som visade att 4 patienter fått Streptococcussaliv i ryggmärgsvätskan då läkarna inte hade munskydd, vilket orsakade bakteriell meningit…

    https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5903a1.htm

    Gilla

 2. Ronny

  Lumbalpunktion är väl riskabelt att göra med tanke på möjligheten att få in bakterier och andra patologiska organismer in till CNS?

  Gillad av 1 person

 3. yansco

  Hej vänner,

  Och han (Herpes sjukdom) i över 3 år och var hopplöst tills, tills en av mina vänner skierowal mig att detta Dr YANSCO, berättade för honom att behandla sjukdomar av Herpes, och sade också att de hjälpte sin vän, för att behandla herpes virus och att behandla andra människor från olika sjukdomar, trodde jag aldrig på henne, men när säger en hel del, och bestämde sig för att ge läkaren ett försök, bara några dagar senare skontaktowal med honom, och han berättade för mig att göra vad jag gjorde, och han har förberett en medicin och skickade mig recept och hur få det i några dagar. Efter avslutad drog han beordrade mig att gå till den forskning jag har Gjort samma sak och när resultatet kom blev jag förvånad över att se att jag är Negativ. Tack så mycket för det. Du kan också kontakta honom via dr.yanscopaul@yahoo.com om du behöver hans hjälp på opryszczke bota.KONTAKTA LÄKARE YANSCO +23407037926341

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: