Låggradig Enteroviral infektion förknippas med bl a Diabetes typ 1 och ME

 

Det finns samband mellan Enterovirus och Diabetes typ 1
Sex vuxna patienter (ålder 24-35 år) undersöktes mot enterovirus 3-9 veckor efter debut av typ 1-diabetes. Samtliga påvisade låggradig infektion av enterovirus.
Källa

Forskning pågår i Finland
Universitetet i Tammerfors har tilldelats ett större anslag från TEKES, Finlands innovationsfinansieringsverk (vilket är deras motsvarighet till svenska VINNOVA) och utsett Malin Flodström-Tullberg till gästprofessor till i slutet av 2017. Projektet syftar till att studera enterovirus eventuella roll i sjukdomen typ 1 diabetes.

Malin Flodström-Tullberg:
– Enterovirus är en grupp vanligt förekommande virus som oftast bara leder till en symptomfri infektion eller på sin höjd en förkylning. Vissa gånger kan de här virustyperna orsaka allvarligare infektioner och leda till exempelvis aseptisk meningit, myokardit och pankreatit. Infektioner med de här virustyperna har förknippats med utvecklandet av typ 1 diabetes, och det är där min grupp har sitt forskningsfokus.
Källa

Enterovirus har även kopplats till ME
Forskning har visat att många patienter med ME envist har förhöjda nivåer av Coxsackie B IgM eller IgG-antikroppar samt cirkulerande immunkomplex innehållande viralt antigen, vilket indikerar eventuell förekomst av en ihållande infektion. Förhöjda Coxsackie B-antikroppar har hittats i patienter i åtminstone två ME-utbrott.
Källa  

Dr John Chia har upptäckt att 82% av alla med ME har enterovirus
Dr Chia menar att enterovirus liksom HIV kan kringgå upptäckt och utrotning, genom att gömma sig i tarmen. Tarmen svarar på viruset genom att aktivera immunceller som frisätter proinflammatoriska cytokiner som bryter ner slemhinnan i tarmen och orsakar läckande tarm. Viruset sprids sedan i hela systemet. Även om denna forskning fokuserar på HIV påstår Dr. Chia att enterovirus, som bor i tarmen kan bete sig på ett liknande sätt för de med ME / CFS.

Han har i en studie visat att 82 % av alla med ME/CFS har enterovirus i tarmen. Detta ska jämföras med 20% i frisk kontrollgrupp. Han tror att ca hälften av alla med ME/CFS kan bli mycket bättre  med hjälp av en antiviral alkaloid – Oxymatrine – som härrör från rötterna av Sophoraväxten (Ku-Shen). Genom åren har han behandlat ca 500 ME/CFS-patienter där 52% blivit bättre. Han har även botat sin ME-sjuke son.
Källa

Enterovirus kan orsaka kronisk hjärnhinneinflammation (meningit)
Kronisk meningit orsakas oftast av en infektion. Många mikroorganismer kan orsaka kronisk hjärnhinneinflammation, bl a enterovirus.
Källa

Det går inte att få medicinsk behandling mot enterovirus inom svensk sjukvård
Tyvärr anses enterovirus inte gå att behandla inom svensk sjukvård. Det saknas tillräcklig evidens. Det finns dock olika alternativa produkter som visat sig ha viss effekt, inte minst oxymatrine som Chia använder sig av. Brist på läkemedel kan vara orsaken till det uppenbara ointresset att inte låta ME-sjuka testa sig mot enterovirus. Många med ME som skickar blod till tyska labb har dock positivt på enterovirus.
Källa

Kort om Enterovirus
I gruppen enterovirus ingår ett hundratal olika virus. Enterovirus som orsakar sjukdom hos människor finns mest i species Enterovirus A-D som omfattar serotyperna poliovirus (typ 1-3), coxsackievirus (grupp A och B), echovirus samt enterovirus.

Enterovirus infekterar huvudsakligen via svalget, men även vid konjunktivit (bindhinnekatarr i ögat). Virus förökar sig i svalg och tarm. Svalg- och tarminfektionen kan sedan följas av spridning till blodet och därmed till andra organ såsom ryggmärg, hjärna, hud och hjärta. Majoriteten får subklinisk infektion eller lindriga symtom från de övre luftvägarna. Vissa enterovirus kan orsaka ögoninflammation, små blåsor i mun, handflator, fotsulor (hand-, fot- och munsjuka, höstblåsor) eller hjärnhinneinflammation.
Källa

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Du nämner Oxymathrine , dvs rötter ftån Sophoraväxten Mats,
  Kan du rekommendera en bra återförsäljare i Sverige?

  Jag har lätt förhöjda värden på Coxsackie

  Med vänlig hälsning, Ingela S

  Gillad av 1 person

 2. Ingela S

  Tack Snälla du ✨

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: