Vilken behandling finns mot Enterovirus?

Att Enterovirus är inblandat i ME/CFS verkar rätt uppenbart i de flesta fall, oavsett vad svenska ME-läkare tror. Det finns nu så mycket  övertygande bevisning varför det inte går att vifta bort. Om det är orsaken, eller en försvårande omständighet är en annan fråga. Det kan nog ingen svara på… 

Idag finns ingen behandling mot enterovirus (bl a coxsackievirus)  enligt svensk sjukvård
Man kan dock läsa följande på Sahlgrenska Universitetssjukhusets sida att något är på gång:

Antivirala medel, som tex pleconaril, är under utprovning men finns ännu inte tillgängliga för klinisk användning. 
Källa

Läkemedel som även håller på att provas ut i andra länder
Bland annat Rupintrivir och Ribavirin
Källa

Läs mer om Rupintrivir här
Källa

Läs mer om Ribavarin här
Det svenska läkemedlet Rebetol innehåller den aktiva substansen ribavirin. Detta läkemedel hindrar förökningen av hepatit C-virus
Källa

Studie om läkemedel och naturmedel  mot enterovirus
Om man tittar på en studie om den den senaste utvecklingen inom antivirala medel mot enterovirus kan man finna att följande har testats in vivo ( i människor):
Bovint
Laktoferrin
Pleconaril
ShRNA
SsiRNA
Rupintrivir
Ribavirin
17-AAG

Ribavirin och Amantadin är redan i kliniskt bruk för andra virus, och Rupintrivir och Pleconaril är inom klinisk utveckling.
Källa

Mindre vetenskapligt 🙂 
Laktoferrin har jag tidigare intresserat mig för och skrivit väldigt mycket om på FB-gruppen Databas ME/CFS. Ni som är medlemmar där kan söka på på historik. Det finns anektdotiska berättelser om människor med ME som hamnat i remission av just laktoferrin.

Annars kan jag även nämna de tips jag nyligen fick muntligt från Dr Armin Schwarzbach. Han har erfarenhet av att följande kan fungera mot coxsackievirus (OBS: han har ingen ekonomisk vinning av det):
Multimessenger från Nutrined
eller
Takuna i kombination med Houttuynia från Nutramedix

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lars

  Jag har svårt förstå det kraftiga motstånd som man kan möta för utreda om man har något virus som drabbat en. Finns i litteratur stöd för detta när hjälper hjärntrötthet. Om nu har något av detta innebär när vården vägrar utreda att man kommer aldrig finna en orsak. Sen att skolmedicinen ej kan behandla är en annan sak.Men finner vården många är drabbade så finns möjligen intressen söka bot för detta. Jag själv vet ej om har virus. Men har börjat behandla mig med Laktoferrin och Xylitol. Det tog sjukvården komma på min borrelia samt twar 14 år så de kan nog missat virus med hos mig. Behöver få bättre utredningar.

  Gillad av 1 person

 2. Jag fick under en period amantadin..
  Förklaringen då 2001 var att det hade använts mot alzheimers och mitt tillstånd påminde om det.
  Hur man mäter framgång med projektet vet jag inte. Amantadin finns inte längre i Sverige.

  Gillad av 1 person

 3. Casper

  Är CFS bara en ny form av Polio? Visste du att polio antagligen aldrig utrotats helt med vacciner, så som vi låter det berättas, utan namnet och sjukdomen har enbart ”muterats”, och nu har vi atypisk polio, Coxsackie och CFS i stället.

  Har atypisk polio ökat på grund av poliovaccineringarna? När vi försöker utrota en form av viruset, så frodar sig den nästa formen i kön? Det här kan man ju dock inte skriva eller diskutera om utan att bli svartmålad.

  http://www.anapsid.org/cnd/diffdx/polio1.html

  Gillad av 1 person

 4. Siv Garstad

  Jeg fikk Coxacie B inflammation i 2002 och ble behandlet på sykehus i isolat i en vecka. Ble frisk . Fikk ME i 2011. Er det skilnad på Coxachie og Coxachie B?

  Gillad av 1 person

 5. Anna-carin Jungmark

  Är inte Equilibrant mot enterovirus? Jag har bl.a. börjat ge min dotter detta. Biverkningar som inte är helt bekymmersfria har uppstått, men vi hoppas att de ger med sig.

  Gillad av 1 person

  • Jo, stämmer. Min fru gick på det förra året. Mådde bättre efter två månader, sedan slutade hon tyvärr tvärt med levaxin och uppnådde aldrig samma nivå igen. Slutade med Eq efter ytterligare två månader.

   Gilla

   • Anna-Carin Jungmark

    Varför valde hon att sluta och vilken dos kom hon upp i? Det tar ju lång tid att komma upp i högsta dos dvs 3 tabl två ggr/dag. Min dotter har hållet på ca 1 månad och äter endast 2 om dagen. Vid höjningen till två blev hon ganska dålig. Men nu verkar det gå åt rätt håll. Finns det några andra som har erfarenhet av denna medicin?

    Gillad av 1 person

   • Eftersom hon blev sämre av stoppet med levaxin så fokuserades mest på det. Hon fortsatte i ytterligare två månader och var uppe i 6 tabletter om dagen. Men hon borde nog ha fortsatt…

    Gilla

 6. Eva Hermansson

  Hej Mats,
  Tänkte höra om du hunnit titta på A9 injeel för Coxsackie och även Rerum, Gcmaf yogurt för immunförsvaret.
  Skickade lite info till din mailadress.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: