Symptom för kroniska Enterovirala infektioner och lite annat…

entero
Vanliga symtom på ihållande ”non-polio” Enterovirala infektioner

Listan är upprättad utifrån observationer som gjorts av dr John Chia vid sin praktik i Kalifornien, USA.

 • Respiratoriska och/eller gastrointestinala symtom eller bara influensaliknande symtom (feber, kroppen värker, huvudvärk etc.).
 • Övre luftvägssymtom som rinnande och täppt näsa, täppta bihålor och smärta, halsont, ont i öronen, svårigheter att svälja, förlust av lukt eller smak.
 • Övre och nedre gastrointestinala symtom som illamående, matsmältningsbesvär, reflux, uppsvälld mage, övre och nedre buksmärtor, kramper, förstoppning omväxlande med diarré.
 • Plötslig viktminskning på grund av betydande problem med magen eller minskat kaloriintag, eller viktökning på grund av inaktivitet.
 • Domningar i armar och ben, muskelryckningar och spasmer. Även förekomst av stickningar i ansiktet.
 • Olika typer av huvudvärk.
 • Ben, muskler och / eller ledvärk.
 • Bröstsmärtor och hjärtklappning.
 • Hosta, andnöd, väsande andning
 • Lågt blodtryck
 • Hjärtarytmier (oregelbunden hjärtrytm) eller takykardi (hjärtklappning)
 • Intermittent låggradig feber, frossa och nattliga svettningar.
 • Reproduktions oegentligheter och smärta.
 • Prostataproblem och bäckensmärta.
 • Dimsyn.
 • Herpangina (blåsor eller sår i gommen). Sår kan även bildas i mun, svalg och för kvinnor vaginalt.
 • Återkommande svamp eller bakterieinfektioner på grund av ett svagt immunförsvar.
 • Adrenal dysfunktion. Höga eller låga kortisolnivåer.
 • Psykiska problem, ångest eller depression.
 • Mental trötthet när man försöker koncentrera sig på uppgifter. Kognitiva problem med närminnet är mycket vanligt.
 • Sömnstörningar.
 • Vitamin och mineralbrist. Många får anemi.
 • Svullna lymfkörtlar i nacken och i armhålorna
 • Hudutslag
 • Organ som kan påverkas av enterovirus är: hjärta, bukspottkörtel, lungor, lever, mjälte, tjocktarm, äggstockar, testiklar, bitestiklar, sköldkörtel, muskler, hud och centrala nervsystemet.
 • Enteroviral infektioner kan utlösa vilande virus att återaktivera, såsom HHV6, Epstein-Barr-virus, CMV och chickenpox- alla herpesvirus.
 • En Enteroviral infektion bör misstänkas om ovan symptom är ihållande över månader.

Källa

Redan 1994 insåg man att det finns bevis för persisterande enteroinfektioner i kroniska sjukdomstillstånd hos människor
Källa

Enterovirala och poliovirala infektioner kan vara allvarliga och kan orsaka en rad olika akuta, kroniska och förmodligen ihållande infektioner.
Källa

Det finns samband mellan Enterovirus och Diabetes typ 1
Sex vuxna patienter (ålder 24-35 år) undersöktes mot enterovirus 3-9 veckor efter debut av typ 1-diabetes. Samtliga påvisade låggradig infektion av enterovirus.
Källa

Forskning pågår i Finland om kopplingen till Diabetes typ 1

Universitetet i Tammerfors har tilldelats ett större anslag från TEKES, Finlands innovationsfinansieringsverk (vilket är deras motsvarighet till svenska VINNOVA) och utsett Malin Flodström-Tullberg till gästprofessor till i slutet av 2017. Projektet syftar till att studera enterovirus eventuella roll i sjukdomen typ 1 diabetes.

Malin Flodström-Tullberg:
– Enterovirus är en grupp vanligt förekommande virus som oftast bara leder till en symptomfri infektion eller på sin höjd en förkylning. Vissa gånger kan de här virustyperna orsaka allvarligare infektioner och leda till exempelvis aseptisk meningit, myokardit och pankreatit. Infektioner med de här virustyperna har förknippats med utvecklandet av typ 1 diabetes, och det är där min grupp har sitt forskningsfokus.
Källa

Enterovirus har även kopplats till ME
Forskning har visat att många patienter med ME envist har förhöjda nivåer av Coxsackie B IgM eller IgG-antikroppar samt cirkulerande immunkomplex innehållande viralt antigen, vilket indikerar eventuell förekomst av en ihållande infektion. Förhöjda Coxsackie B-antikroppar har hittats i patienter i åtminstone två ME-utbrott.
Källa

Dr John Chia har upptäckt att 82% av alla med ME har enterovirus

Dr Chia menar att enterovirus liksom HIV kan kringgå upptäckt och utrotning, genom att gömma sig i tarmen. Tarmen svarar på viruset genom att aktivera immunceller som frisätter proinflammatoriska cytokiner som bryter ner slemhinnan i tarmen och orsakar läckande tarm. Viruset sprids sedan i hela systemet. Även om denna forskning fokuserar på HIV påstår Dr. Chia att enterovirus, som bor i tarmen kan bete sig på ett liknande sätt för de med ME/CFS. Han har i en studie visat att 82 % av alla med ME/CFS har enterovirus i tarmen. Detta ska jämföras med 20% i frisk kontrollgrupp. Han tror att ca hälften av alla med ME/CFS kan bli mycket bättre  med hjälp av en antiviral alkaloid – Oxymatrine – som härrör från rötterna av Sophoraväxten (Ku-Shen). Genom åren har han behandlat ca 500 ME/CFS-patienter där 52% blivit bättre. Han har även botat sin ME-sjuke son.
Källa

Enterovirus kan orsaka kronisk hjärnhinneinflammation (meningit)
Kronisk meningit orsakas oftast av en infektion. Många mikroorganismer kan orsaka kronisk hjärnhinneinflammation, bl a enterovirus.
Källa

Kort om Enterovirus
I gruppen enterovirus ingår ett hundratal olika virus. Enterovirus som orsakar sjukdom hos människor finns mest i species Enterovirus A-D som omfattar serotyperna poliovirus (typ 1-3), coxsackievirus (grupp A och B), echovirus samt enterovirus.

Enterovirus infekterar huvudsakligen via svalget, men även vid konjunktivit (bindhinnekatarr i ögat). Virus förökar sig i svalg och tarm. Svalg- och tarminfektionen kan sedan följas av spridning till blodet och därmed till andra organ såsom ryggmärg, hjärna, hud och hjärta. Majoriteten får subklinisk infektion eller lindriga symtom från de övre luftvägarna. Vissa enterovirus kan orsaka ögoninflammation, små blåsor i mun, handflator, fotsulor (hand-, fot- och munsjuka, höstblåsor) eller hjärnhinneinflammation.
Källa

Vilken behandling finns mot enterovirus?
Att Enterovirus är inblandat i ME/CFS verkar rätt uppenbart i de flesta fall, oavsett vad svenska ME-läkare tror. Det finns nu så mycket  övertygande bevisning varför det inte går att vifta bort. Om det är orsaken, eller en försvårande omständighet är en annan fråga. Det kan nog ingen svara på… 

Idag finns ingen behandling mot enterovirus (bl a coxsackievirus)  enligt svensk sjukvård
Man kan dock läsa följande på Sahlgrenska Universitetssjukhusets sida att något är på gång:

Antivirala medel, som tex pleconaril, är under utprovning men finns ännu inte tillgängliga för klinisk användning. 
Källa

Läkemedel som även håller på att provas ut i andra länder
Bland annat Rupintrivir och Ribavirin
Källa

Läs mer om Rupintrivir här
Källa

Läs mer om Ribavarin här
Det svenska läkemedlet Rebetol innehåller den aktiva substansen ribavirin. Detta läkemedel hindrar förökningen av hepatit C-virus
Källa

Studie om läkemedel och naturmedel  mot enterovirus
Om man tittar på en studie om den den senaste utvecklingen inom antivirala medel mot enterovirus kan man finna att följande har testats in vivo ( i människor):
Bovint
Laktoferrin
Pleconaril
ShRNA
SsiRNA
Rupintrivir
Ribavirin
17-AAG

Ribavirin och Amantadin är redan i kliniskt bruk för andra virus, och Rupintrivir och Pleconaril är inom klinisk utveckling.
Källa

Mindre vetenskapligt 🙂 
Laktoferrin har jag tidigare intresserat mig för och skrivit väldigt mycket om på FB-gruppen Databas ME/CFS. Ni som är medlemmar där kan söka på historik. Det finns anektdotiska berättelser om människor med ME som hamnat i remission av just laktoferrin.

Annars kan jag även nämna de tips jag nyligen fick muntligt från Dr Armin Schwarzbach. Han har erfarenhet av att följande kan fungera mot coxsackievirus (OBS: han har ingen ekonomisk vinning av det): Multimessenger från Nutrined eller Takuna i kombination med Houttuynia från Nutramedix.

26 av 27 har aktiv infektion av coxsackievirus, en form av entereovirus
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge.

 1. IngelaL

  Återigen Sverige faller mer och mer ner i stenåldersträsket där ingen ny forskning och behandling verkar få komma fram. Är inte BOTA aktuellt längre? Är det bara symtomlindring? Jag förstår faktiskt inte den ståndpunkten.
  En massa människor som kanske skulle vara en samhällsresurs får sakta men säkert ruttna bort i ett hörn av Sverige.
  Varför inte anamma ArminLabs prover när vi inte verkar ha den kunskapen här?
  Blir mest ledsen.
  Tack Mats för att du finns och visar på alternativa vägar att gå.

  Liked by 1 person

 2. Pirjo H

  ME-symtomlista helt klart fast kan läggas till många fler symtom oxå. Så underbart mår vi med ME- sjukdomen som ingen odrabbad tar på allvar!!

  Tack Mats för att du tar upp det här!

  Liked by 1 person

 3. ajader

  Ja vad ska man säga…
  ”En Enteroviral infektion bör misstänkas om ovan symptom är ihållande över månader”… frågan är om läkarna överhuvudtaget tänker tanken 🤔
  Och kommer man med frågan själv, så möts man nog bara av ett skakande huvud… med resultatet att det förmodligen står hypokondriker i journalen sen… 😟

  Tilliten till läkarna på vårdcentralen är tyvärr näst intill obefintlig numera.

  Men hoppet är det sista som lämnar en ju… så en vacker dag så… ”Plötsligt så händer det!” 😉

  Liked by 1 person

 4. Du är guda sänd Mats 💜….tänk så mycket du grävt fram .
  Du borde ha blivit läkare istället för polis 😉.

  Liked by 1 person

 5. Ingela S

  Hur mycket hinner du med egentligen ???

  Coxsackiefrågorna och detta enterovirus bl a.
  engagerar … De me’ 😉

  Liked by 1 person

 6. IngelaL

  Sprang förbi detta.
  Kan det vara något mot virus?
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15641207

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: