Sjuka blir inte friskare av att bli fattiga

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen avskaffades den 1 februari 2016
Sedan 2008 har över 100 000 utförsäkringar gjorts. Det innebär rätt många människor som tvingats till Arbetsförmedlingen. Många av dessa kan inte arbeta utan tvingas att söka sig till socialtjänsten för sitt uppehälle – de flesta är kvinnor! Visst finns det säkert några som snyltar på systemet och rent ut sagt är lata, men de tillhör med all säkerhet en kraftfull minoritet. Pga av denna minoritet är reglerna väldigt tuffa.
Källa

ME är inte en allvarlig sjukdom enligt Socialstyrelsen
”Att en individs tillstånd anses vara allvarligt kan göra att personen undantas från den sänkning av sjukpenningen som annars inträffar efter ett år. Dessa personer kan även undantas från prövning av arbetsförmågan i förhållande till den normalt förekommande arbetsmarknaden.”

Detta gällde dock inte min fru och många andra med ME, eller för den del de som lider av andra svåra sjukdomar. Hennes sjukpenning sänktes nyligen då hennes sjukdom inte ansågs allvarlig enligt gällande regler. Dessutom var hon tvungen att genomföra en så kallad TMU-undersökning (försäkringsmedicinsk utredning) efter beslut av Försäkringskassan. Hon höll på att svimma och flera tester var tvungna att avbrytas. Ändå anses hon inte lida av en allvarlig sjukdom. ME borde enligt mitt sätt att se på det självklart uppfylla kriterierna för allvarlig sjukdom. En diagnos som är fruktansvärd då knappt 10% blir friska.
Källa


De som är riktigt sjuka och får avslag från Försäkringskassan orkar ofta inte
Många med ME, och säkert andra svåra sjukdomar, är riktigt sjuka, dvs de har en allvarlig sjukdom, och en del får avslag från Försäkringskassan då Försäkringskassan pga byråkratiska regler är väldigt stelbenta – för de känner inte till ME eller andra svåra sjukdomstillstånd. Många av de som får avslag orkar helt enkelt inte bråka utan söker sig till Socialtjänsten för hjälp. Det är faktiskt en skandal att det ska behöva gå så långt!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Hanteringen är i vissa fall direkt förnedrande.
  Vad nedtyngd man blir av nedsättning av sjukpenning, avslag och annat byråkratiskt tjafs. Usch , trist. Man får överklaga

  Får kämpa vidare…. En dag skall turen gå de sjukas väg och de anhörigas

  Lycka till där 🌟

  Gillad av 1 person

 2. Annelie

  Ja fy säger jag bara.
  Man blir ledsen och bedrövad.
  Det räcker inte att man förminskar ditt eget värde själv.
  Man skäms för att inte KUNNA göra rätt för sej. Denna känslan blir ordentligt bekräftad när våran sjukdom inte är ”tillräckligt allvarlig”
  Vi är inte värda någonting!
  Vi som är sjuka ska helst glömmas bort och kan vi inte jobba så ska vi heller inte ha några pengar😟
  Tur att jag betalat skatt och jobbat hårt hela mitt liv! För då gäller inte detta mej … Eller?!
  Skrämmande och ledsamt😥

  Gillad av 1 person

 3. Lars

  Det är hemskt så synska vissa sk friska är. Hur många syns utanpå ? Hur står det till med tilltron till andra och egen ärlighet ? För mig gjort och gör allt för bli frisk igen sen utsätter jag mig hela tiden för belastningar för kunna leva så normalt som möjligt. Har gjort en del framsteg senaste åren genom andra ej från Svensk sjukvård för de saknar kunskap.

  Under tiden jag var sjukskriven och blev hårt pressad drev det mig till suicid försök.

  Då har både samhälle och vården misslyckas se att man är sjuk. Då har man genom sitt agerande skapa större problem och ytterligare sjukdom. . För ofta när gör detta kommer en del i vården lägga skuld på den som gjort försöket.
  Jag är inte ensam och en del lyckas i sin handling. Allt för pengar till ett fåtal.

  Gillad av 1 person

 4. Catharina Rosenberg

  Kan bara instämma😢😢😢

  Gillad av 1 person

 5. Janna

  Om knappt två veckor ska jag på en utredning som beställts av försäkringskassan. Två dagar i annan stad, vilket medför övernattning och fyra möten med olika personer på minst 1,5 h vardera. Har bävat för detta och känner mig ännu mer bedrövad när jag läser detta inlägg. Någon som genomgått undersökningen med förståelse från de undersökande?

  Gilla

  • Lars

   Frågan är har läkare gjort rätt utredning ? Bra utredning ? Även en påläst lekman kan finna massor av brister i deras utredningar. Ofta skriver de i journalen utrett noggrant som de använder för friskriva sig.
   F-kassan styrs av regler som tidigare regeringen skapade för kunna föra över pengar till sig själva. De litade inte på folk utan lärt av sitt eget sätt lura andra.

   Gillad av 1 person

 6. Karin Alvtegen

  Först tar det flera år innan patienten ens får komma till en läkare som känner igen symptomen och kan ställa rätt diagnos. När en patient väl fått ME/CFS diagnos säger läkarna: ”Det finns ingen behandling och tyvärr inget jag kan göra. Du måste acceptera att sjukdomen är mycket långvarig, förmodligen livslång.”
  Patienten går då hem och försöker acceptera sin svårt decimerade livssituation, samtidigt som hen på egen hand söker med ljus och lykta efter något som ska hjälpa.

  Det är dags att Socialstyrelsen läser på om diagnosen, och sätter sig in i internationella rapporter och pågående forskning. Skandalöst att det inte redan skett. Denna artikel skrevs 2012, och sedan dess har det tydligen inte hänt särskilt mycket.
  http://www.svd.se/en-vardskandal-som-fatt-paga-i-det-tysta

  Att först lämna svårt sjuka människor utan vård, och därefter ifrågasätta deras sjukdom (genom att tvinga dem till arbetsprövningar som gör dem ännu sjukare) anstår inte ett rikt, upplyst land som Sverige.

  Gillad av 1 person

 7. Katarina

  Tyvärr kan jag bara instämma i att det är mer än beklagligt att Försäkringskassan och deras s.k försäkringsmedicinska rådgivare inte har kunskaper om ME. De synes heller inte orka eller vilja läsa på om sjukdomen. Jag har under mina år som sjukskriven sänt viktig information om ME till ansvarig handläggare på FK och denna verkar inte haft ork att läsa den… De har heller ingen förståelse för hur svårt handikappande sjukdomen är. Även jag har nyligen tvingats till en TMU/FMU-utredning av Försäkringskassan vilken medförde långvarig försämring efter. Några i teamet som genomförde utredningen hade kunskaper om sjukdomen men trots detta pressades jag till tester och fick liksom Mats fru avbryta flera av dessa. Den långvariga försämringen jag fick efter utredningen och testerna såg ju heller inte teamet som utförde utredningen😔 Instämmer också i att Socialstyrelsen måste ta del av aktuell forskning m m om sjukdomen.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: