Antibiotikapolicy för hundar vid borreliainfektion (jmf människor)

Piga
Vår gamla Border collie Piga 12 år

Hundar är relativt ofta smittade av borrelia men uppvisar sällan symtom
I en svensk studie utförd 1991‐1994 var 6 % av de hundar som undersöktes i Götaland seropositiva för Borrelia, motsvarande siffra för Svealand var 4 % . De flesta infekterade hundar (upptill 95 %) utvecklar aldrig kliniska symtom.

Hudbiopsi och PCR  i ledvätska är säkraste metoden – blod fungerar inte
Med hjälp av PCR-undersökning kan man söka efter agens i synovia från affekterad led och från hud nära affekterad led. Trots metodens höga sensitivitet utesluter inte ett negativt provsvar borrelia när klinisk misstanke föreligger. En hudbiopsi tagen från det ställe där den infekterade fästingen sög blod utgör ett bra provmaterial, men i praktiken är det oftast omöjligt att i efterhand veta var på hunden detta skedde.

Blod rekommenderas inte som undersökningsmaterial, då bakterien i första hand migrerar i vävnaden och chansen därför är låg för påvisande av detta agens i blod

Behandlingslängd för hund är den dubbla jämfört med människa
De rekommendationer som återfinns i litteraturen för behandling av hund med borrelia är framför allt doxycyklin eller amoxicillin i 3‐4 veckor. Dvs dubbla tiden av vad som normalt rekommenderas för människor.

Dosen doxycyklin som ges till hund är mångdubbelt jämfört med människa
Det som rekommenderas till hund med borrelia är 10 mg/ kg kroppsvikt om dagen. Det innebär 400 mg för en hund på 40 kg. En människa som kan väga det dubbla ordineras enbart 200 mg per dag, dvs fyra gånger mindre per kroppsvikt.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. HenrikL

  Det är tydligt att man bryr sig mer om hundar än människor. Man borde nog titta mer på hur veterinärer behandlar sjukdomar rent generellt eftersom medicinen är så inboxad och PK förlamad.

  Gillad av 1 person

 2. IngelaL

  Detta är riktigt sjukt!!
  Hur kan läkare vidmakthålla sin efterblivna behandling när inte ens en svensk veterinär skulle behandla symtomen bara, här inriktar vi oss på att hunden ska bli frisk.
  Någonstans ligger en hund begraven. 😉

  Gillad av 1 person

 3. Randowo

  Det är ju sanslöst! Jag har djur själv och har många gånger tyckt att veterinärer gör ett bättre jobb än sjukvården. Det pratas om att penicillin inte ska skrivas ut i onödan för risk av resistens. De har inte funderat på att det är sparsamheten när de väl skriver ut penicillin som orsakar resistensen?

  Gillad av 1 person

 4. Ja men blir man inte trött… Vad är det meee sjukvården? Kanske man borde söka sig till kattens veterinär istället.

  Gillad av 1 person

 5. Peter Tönnäng

  Det var vår veterinär som tipsade oss om att de konstiga symptomen kunde bero på Borrelia eller Anaplasma.
  Då hade läkarna varit helt ute och cyklat i ett år.
  Vi fick tjata oss till prov av Anaplasma via LP, men tyvärr var det negativt och det gick ytterligare år innan behandling sattes in.

  Gillad av 1 person

 6. Som jag sagt många gånger ….det vore bättre att få komma till veterinären 😉

  Gillad av 1 person

 7. affabro

  Ja, det ser ut som att både diagnostiken och behandlingssättet verka vara handfasta och logiska.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: