B12, folsyra, MTHFR och homocystein

Vitamin B12
Vitamin B12 krävs för produktion av röda blodkroppar, energi, syntetisera DNA vid celldelning och för kognitiv funktion – det har speciell betydelse för korttidsminnet och humör. Vitamin B12 lagras i levern och återanvänds. Symtom vid brist kan visa sig först efter 5 år eller mer.

  • B12-brist kan orsaka IBS (Irritable Bowel Syndrome) som är mycket vanligt hos patienter med ME/CFS; IBS kan i sig leda till en B12-brist eftersom näringsämnen absorberas dåligt.
  • Personer med ME / CFS har ofta låg magsyra och hög bakterietillväxt i tunntarmen – som båda leder till B12-brist.
  • B12 hjälper till att reglera naturliga mördarceller (NK-celler), en kritisk komponent i immunsystemet.

Källa

Hur B12 tas upp i kroppen
B12 från livsmedel och orala tillskott absorberas i tarmarna med hjälp av en inre faktor (intrinsic factor), en förening som utsöndras i magsäcken. Även med god tarmhälsa absorberas B12 dåligt. Enbart ca 2% får kroppen ta del av. Det innebär att enbart  cirka 10 mikrogram av ett 500 mikrogram oralt tillägg absorberas hos friska människor enligt National Institutes of Health (NIH).

Sublinguala kosttillskott – antingen i tablettform eller vätskedroppar – är tänkta att sättas under tungan och absorberas genom slemhinnan. Vitaminet absorberas och kommer in i blodomloppet utan att behöva gå genom det gastrointestinala området.

Sublinguala B-12 tabletter brukar säljas i 500- eller 1000-milligram doser. Mängden B12 som din kropp behöver dagligen är bara mellan 2,4 och 2,8 mikrogram, men den dåliga absorptionsförmågan innebär att du måste ta mer.

Den största fördelen med att ta sublingual B12 är förbättrad upptagningsförmåga – åtminstone mer än 2 procent som anges ovan.

Anhängare av sublinguala B-12 tillskott kan hävda att det är effektivare tillskott – och det är logiskt – men det behövs mer forskning för att ta reda på om det är sant och vilka faktorer som är inblandade.

Intrinsic factor och surhet
För att B12 ska kunna absorberas i tarmarna, måste det finnas intrinsic factor som utsöndras av parietalceller i magväggen. Frisättningen är beroende av hög surhetsgrad och produktion av klorvätesyra. Personer med bristfällig saltsyra eller brist på  intrinsic factorproduktion kan gynnas av sublinguala B-12 tillskott  (sugtabletter) eftersom de  inte absorberas via ”magvägen”.
Källa

Perniciös anemi, d v s B12–bristanemi, glossit och neuropati orsakad av brist på intrinsic factor förekommer i Sverige hos ca 1 % av befolkningen och hos 2 % över 70 års ålder. Folatbristanemi är mer sällsynt.
Källa

Diagnos
Om S-B12 ligger under 125 pmol/l är det sannolikt att patienten har B12-brist. S-B12 mellan 125-250pmol/l kan innebära såväl brist som normalvärde. Kompletterande prover krävs.  Då S-B12 ligger över 250 pmol/l är det osannolokt att patienten har en B12-brist.

Om vitamin B12 ligger mellan 100-300 pmol/l kan det vara såväl brist som ett normalt värde vilket innebär att man måste komplettera med att kontrollera homocystein och helst också metylmalonsyra (båda förhöjda) för att säkerställa att det handlar om en brist av B12.
http://www.privatmedicin.se/medicinboken/nervsystemets-sjukdomar/vitamin-b12-brist/

Homocystein
Homocystein är en kemikalie i blodet som produceras när aminosyran metionin bryts ned i kroppen. Det är egentligen en slaggprodukt som bildas om man har brist på B12 och folsyra.

Förhöjt homocystein (även kallat hyperhomocysteinemia) kan orsaka irritation av blodkärlen. Förhöjda nivåer av homocystein visar en ökad risk för åderförkalkning, som så småningom kan leda till hjärtinfarkt och / eller stroke, och blodproppar i venerna, kallad venös trombos.
Källa

homo

Hur sänker man nivån av homocystein?
Förhöjda homocysteinnivåer kan sänkas. Folsyra (folat), vitamin B6 och vitamin B12 är alla engagerade i att bryta ner homocystein i blodet. Därför kan ökat intag av folsyra och B-vitaminer sänka homocysteinnivån. En bra källa av folat kan hittas i frukt och grönsaker (särskilt gröna bladgrönsaker). Andra bra källor till folat inkluderar berikade bröd och spannmål, linser, kikärter, sparris, spenat och de flesta bönor.
Källa

MTHFR – mutationsfel
Enzymet MTHFR (MetylenTetraHydroFolatReduktas) är involverad i metabolismen av folsyra (vitamin B9). Ärftliga varianter, polymorfier, förekommer i genen för MTHFR, de vanligaste är MTHFR 677  och MTHFR 1298.

Mutationer i MTHFR-genen kan ge funktionell folatbrist och förhöjda homocysteinnivåer utan att P-Folat är sänkt.
Källa

Metylfolat kan vara bättre än högdos av folsyra
Ca hälften av alla människor har minst en mutation när det gäller MTHFR. En del läkare skriver då ut större mängder av folsyra, vilket  ifrågasätts av många då metylfolat anses vara det bästa eftersom det redan i ”omvandlad” form, En av svårigheterna kroppen har pga MTHFR-mutation är just att omvandla folsyra till metylfolat.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. http87270 Anita

  Delar till Sköldkörtelgruppen efter många frågor om MTHFR, vilket jag själv har men till slut fick hjälp 2007 med Mekobalamininjektioner och methylfolat, minnet återkom på 2,5 b (till stor del) och efter några månader kunde jag avsluta 100% sjukersättning och börja på nytt arbete 50% för att sedan öka till 75% Underbart!

  Gillad av 1 person

 2. http87270 Anita

  Mats, jag hade 250 i B12 o fick ändå nervskador trots behepaninjektioner, räddad i minnet av Mekobalamin fr 2007.

  Gilla

 3. Sofie

  Hur tar man reda på om man har MTHFR – mutationsfel. Haft problem med trötthet en längre tid och folsyra hjälper

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: